Следва

Dare U: Disco Forever

Килиан Хенеси: За жените, работата и уханието на успеха!

Как се движи парфюмната индустрия и как се прави успешен бизнес?

Celebrity beauty преди 6 години

Как се движи парфюмната индустрия и как се прави успешен бизнес?

Наследникът на легендарната марка коняк и създател на собствена бизнес империя By Kilian – Килиан Хенеси, разказва за бъдещите марки в парфюмерията, за работата и отношението към PR-а, отговаряйки на тези въпроси.

Някои ви считат за работохолик. Ако наистина работите толкова много, откъде намерихте време за това интервю?
- Зависи кой как гледа да нещата – от една страна съм работохолик, от друга – се занимавам с любимата си дейност, затова изобщо не мисля, че работя. Просто живея по този начин. За PR аз „харча“ 10% от работното си време. Това не е чак толкова много. Ако правя маркетингов тур, тогава – да. Посвещавам на PR-а целия си ден: безкрайни презентации и пресконференции.


Какъв е процесът на създаване на вашите аромати?
- В началото в кабинета си аз си правя mood board-ове и ги окачвам около мен по стените. Съединявам картини, думи, цветове – всичко, което може да ме вдъхнови и да ме упъти към коректното изражение на тази емоция, която искам да изразя в аромата. Така навремето правеше Александър Маккуин. За първи път видях този процес, когато работех с него над аромата Kingdom. Три години ходех в офиса му два пъти в седмицата. Така той правеше шоу за новата си колекция. Производството на новата колекция на новите ми аромати започва по същия начин. Събираш частите от големия пъзел, които ще построят една голяма история. След това измислям име на колекцията. А след това е необходимо да се измисли и име на аромата, което е отделна, самостоятелна глава в цялата тази колекция. Понякога, разбира се, имената се променят в процеса на работа. Например веднъж измислих има на колекция Built on addictions, но малко по-късно го промених на Addictive State of Mind. Трудно е всеки ден да се измислят нови имена, които да могат да предават необходимата емоция на аромата.. Случва се – измислям го и си казвам „Готово, сега ще взривиш пазара.“ Но след това идва адвокатът ми по авторски права и ме сваля на земята, защото повечето от необходимите ми имена вече са заети. Затова неймингът на ароматите – всеки път е предизвикателство към самия мен.


Имате ли си цитат от любим автор или близък човек, който ви помага да се настроите на работен ритъм?
- Обичам да казвам, че луксът трябва да е значителен и прекомерен. Само така човек би разбрал веднага, че пред него стои разкошен предмет. Ако не следвате това правило, съществува огромна вероятност, да произведете продукт, който не струва усилията, които сте вложили в направата му. Често срещам продукти, които стоят в сегмента на лукса, и се питам: „Какъв лукс има в тази пластмасова плочка?“

Колко асистенти имате и за какво отговарят?
- Имам един асистент, но тя отговаря за целия ми живот. Без нея все едно съм без ръце. Тя е моето чудо. Знае всичко за мен и отговаря за работния ми хаос, а също и за всичко, което касае личния ми живот. Задължен съм й много. Никой не би могъл да се справи с този обем от работа, с който се справя тя.


Освен личният ви асистент, много жени ли работят в компанията?
- В моята компания работят всичко на всичко 30 човека, трима от които са мъже – счетоводителят, мениджърът по доставки и финансовият директор. Останалите 27 са жени.

Защо толкова малко мъже?
- Харесва ми повече да работя с жени. Защото те не поставят егото си на първо място. С мъжете ти все едно си в постоянна конфронтация. Те се опитват всеки път да докажат нещо на околните, забравяйки за работата си. И разбира се, те имат огромно его. В същото време жените са по-бързи и по-силни. Харесва ми тяхната чувственост и интуиция. С тях е по-лесно да се създават емоционални продукти. В работата жените са много по-стабилни от мъжете.


По какво се различава жената-парфюмер от мъжа-парфюмер?
- По нищо. Парфюмерите се различават единствено по стил, а джендърът няма никакво значение. Всичко зависи от техниката, по която те създават парфюмните композиции. От обучението им, от кариерата. Затова всеки парфюмер е уникален. Но ако говорим за съвременните парфюмери. В миналото тази професия е била изключително мъжка. Всички тези мъже са идвали от Грас, Южна Франция. Те използвали едни и същи ингредиенти. Това е поколението, в което мъжете задължително ползвали парфюми за мъже, а жените – за жени. Днес всичко е променено: съвременният парфюмер може да бъде родом от всяка част на света, да използва различни ингредиенти и да създава парфюми за когото си иска.

Колко години ви бяха необходими, за да изведе компанията си на нивото на сериозните конкуренти?
- Случи се много бързо – за около шест-седем години. Говорейки честно, много ми провървя. На руския пазар брандът ми е номер едно, както и в лондонския Harrods, в Париж съм на второ място, в Ню Йорк – на трето. В Близкия Изток присъстваме във всеки парфюмериен магазин.


А на азиатския пазар – той е най-големият в света?
- За съжаление, там още ни няма. Трябва да се направя много проучвания преди да стъпим на този пазар. Но аз работя в тази насока.

Ако не се занимавахте с парфюми, каква професия бихте избрали?
- Щях да стана архитект. Харесва ми естетиката на съвременните сгради, но пред тях аз не изпитвам такъв трепет, както през зданията, построени преди няколко века. Например в Париж през XIX и изобщо всяка сграда в периода „ар деко“.

В кои аромати е бъдещето? Накъде се движи парфюмерийната индустрия и какво иска съвременният потребител?
- Само ако знаех. Понякога ми се струва, че хората вече се опитали всичко. Създавайки всеки аромат, аз се улавям да мисля само да не повторя някои акорди от миналото. Винаги ми се иска да изненадам аудиторията, за която е предназначен парфюмът. Няма да се изненадам, ако скоро започнат да се продават парфюми на Луната или от други планети. Поглеждайки назад, виждам, че през 90-те хората са искали по-прозрачни аромати, през 80-те във всяка бутилка е имало синтетика и портокалов цвят. Днес малко са се вторачили в модата на източните и гурме ароматите, тип Angel или Black Opium. Създавайки своите парфюми, аз искам да съм извън тази концепция.

More Celebrity beauty

Марта Стюарт, 82, и защо лицето й изглежда толкова добре

Celebrity beauty преди 1 седмица

Марта Стюарт е нещо като вечна цел. Защо? Първо, защото винаги изглежда така, сякаш живее най-добрия си живот, независимо дали отпива от коктейл край басейна или хапва хайвер от сребърно блюдо върху величествено украсена маса. Второ, просто погледнете това лице.

Хали Бейли в Малката русалка: всичко за грима, прийоми и марки

Celebrity beauty преди 10 месеца

Ариел от "Малката русалка" е най-известна със своите развяващи се в морето червени коси. Въпреки това се оказва, че гримът на русалката е също толкова важен и емблематичен. Колегите от Vogue разговарят с един от гримьорите на актрисата Хали Бейли и ни разкриват тайните зад грима ѝ в новия филм "Малката русалка"

Beauty Starter: Зендая с перфектните вежди и самонанесения грим

Celebrity beauty преди 10 месеца

Красивата актриса, певица и активист е най-известна с изпълнението си, спечелило "Еми", в хитовия Euphoria и ролята си във франчайза Spider-Man, както и с това, че е звезден посланик на Lancôme от 2019 г. Лицето на аромата Idôle на марката говори с Vogue за емблематичните си вежди, умението да поемаш рискове на червения килим и защо никога не пропуска овлажнителя