Следва

Test drive: Summer vibes

История на хайлайтъра: Вечният любовник!

Средствата за изсветляване на лицето са много по-стари от индустрията за красота...

Hair преди 7 години

Първият хайлайтър

Средствата за изсветляване на лицето са много по-стари от индустрията за красота. В своята книга „Цветове. Изкуството на грима“ креативният директор на Lancome Лиса Елдридж разказва за това, че перлената пудра съществува още през 320 г. преди Новата ера. „Приготвянето й, както подсказва името е от натрошени перли. Първоначално тя се е използвала в традиционната китайска медицина за лечението на най-различни болести, а след това става популярна като средство за избелване на кожата“, пише авторката. Бляскавият прах се нанасял на цялото лице и никой дори не е помислял за скулптуриране на лицето.

Малко по-късно, през Средновековието, възприятието на цветовете се различава от съвременното: те се измервали с яркост и затова на почит било всичко светещо. Светлата кожа се описвала като „блестяща“. Лиса Елдридж пише за това, че козметичните средства за постигане на ефекта „блестяща кожа“ през това време са произвеждали най-често по занаятчийски начин (за да се избегне попадането на олово и други опасни съставки). Жените от работническата класа и от провинцията отглеждали ингридиентите за изсветляващите продукти самостоятелно или ги купували от амбулантни търговци.

Рецептите за мазилата се пазели при местните знахари и се предавали от поколение на поколение. Срещали се такива съставки като грах, ечемик, бадеми, семена от хрян и мляко.

Първите опити за контуринг са направени от театралните актьори в средата на 16 в.: Те боядисвали лицата си със сажди и тебешир, за да изсветлят или затъмнят необходимите участъци от тях и да им придадат по-голяма изразителност.

Вълната на популярността

Пикът на известността на хайлайтъра е през ранните години на кинематографията. За да не изглеждат лицата на актьорите от черно-бялото кино плоски, гримьорите, сред които на първо място бил Макс Фактор, измислили скултурирането (контуринга). С помощта на играта на светли и тъмни цветове, те коригирали лицата на кинодивите от златния век на Холивуд, правейки ги по-обемни.


Грета Гарбо

Например искрящата кожа на Грета Гарбо във филмите е постигната с помощта Silver Stone №2 от Max Factor. Своите бюти прийоми имат и режисьорите: веднъж Джоузеф фон Щернберг, настройвайки осветлението за снимки, изважда мъничък флакон със сребриста боичка и нарисувал върху гърбицата на носа на Марлене Дитрих права линия. Носът на секундата станал по-прав под светлините на прожектора. Актрисата е във възторг от своите кадри в крупен план и съвсем скоро тази тайна се разпространила из целия Холивуд. Но именно на Щернберг му се приписва създаването на легендарния и неповторим образ на Дитрих.


Грета Гарбо

„Запознанството“ на хайлайтъра с хората

Втората вълна на популярността на хайлайтъра е през 70-те години, когато в модата навлиза естественият грим. Култовите модели Линда Еванджелиста, Наоми Кембъл и Кристи Търлингтън се появяват по кориците на лъскавите списания с бляскава кожа и идеален овал на лицето. Популярност добива и Кевин Окоин: той става първият гримьор на звезди, който пуска серия от успешни книги за грима, в които разказва как обикновената жена може да изглежда като звезда.

Постепенно затъмняващите или осветяващите лицето средства започват да излизат извън предела на киностудиата и снимачните площадки.
Пазарът реагира мигновено: през 1987 г. Guerlain пускат своите известни „метероити“. През 1991 г. в продажба влиза коректор-хайлайтър Touche Éclat от Yves Saint Laurent.


Линда Еванджелиста и Кристи Търлингтън, 1991 г.

Триумфът

Днес в индустрията за красота хайлайтърът заема цяла ниша. Без това средство в асортимента си не минава нито една козметична марка. Кремове, пудри, сенки – те притежават всевъзможни текстури и оттенъци. Почти във всеки бюти образ от модните ревюта гримьорите използват хайлайтър, а блогърите ни учат на стробинг и контуринг. Без "изсветлителя" не минава нито една церемония по връчването на „Грами“ и „Оскар“.

Личният гримьор на Ким Кардашиян Марио Дедиванович разказва, че звездата има малка гърбица на носа, затова над и под нея той нанася хайлайтър. „Този прийом зрително изравнява носа. Също така нанасям хайлайтър над устните, на брадичката и върху скулите, за да придам релеф на лицето“, разказва гримьорът.

Днес всички гримьори работят по схеми, предложени от Кевин Окоин и Скот Барнс (гримьорът на Дженифър Лопес). Те използват хайлайтър според законите на светлината и сенките: нанасяне върху скулите, за да се повдигнат. Върху гърба на носа, за да го направят визуално по-тънък, над горната устна, за да се придаде обем, от вътрешните ъгли на окото, за да се увеличи големината му.

Хайлайтърът може да бъде използван с всяка текстура, която ви харесва, но често гримьорите препоръчват за мазна кожа да изберете суха текстура, а за суха – кремообразна. Можете да го нанасяте по всякакъв начин – с четка, с гъбичка и дори с пръсти.

More Hair