Следва

Иван Шопов представя дебютния си албум с Авигея

Концертът на сезона в поредицата Мотив с британските виртуози от 12 ENSEMBLE

12 Ensemble – един от най-популярните и вълнуващи камерни ансамбли във Великобритания – гостува за първи път на българска сцена...

Events преди 7 години

12 Ensemble – един от най-популярните и вълнуващи камерни ансамбли във Великобритания – гостува за първи път на българска сцена. На 16-ти март от 19:30ч. в Камерна зала “България” ще чуем музикантите в септет от струнни инструменти в рамките на концерта Мотив: 12. Подготвената програма включва забележителна и разтърсваща музика от вечния Моцарт и неповторимия Рихард Щраус. Голямото събитие на вечерта ще бъде българската премиера на Such Different Paths от българката Добринка Табакова – новият резидентен композитор на Концертния оркестър на Би Би Си.

12 Ensemble е сформиран през 2012 г. от Артистичните директори Елоиза-Фльор Том (концертмайстор) и Макс Руиси (Първи виолончелист), а младежката енергия и страстта за камерна музика са в сърцето на неговите изпълнения. В София ще се включат също Алесандро Руиси (цигулка), българската виолистка Елица Богданова с колегата си Ашър Закардели, виолончелистът Серхио Сера и контрабасистът Тоби Хюс. Познат със смелото програмиране на съвременни произведения рамо до рамо с шедьоврите в репертоара за струнен оркестър, ансамбълът се стреми да се докосне с изключителна музика до най-разнообразна публика. Освен на премиерата от Добринка Табакова, на 16 март публиката ще има възможност да се наслади на моцартовия Струнен квартет в сол минор, К.516, както и на две разтърсващи произведения от Рихард Щраус – Метаморфози и Капричио за струнен септет.

Забележително е българското участие в събитието Мотив: 12. След концерта със своя лондонски Consone Quartet в препълнената Камерна зала "България" през януари тази година, виолистката Елица Богданова се качва отново на българска сцена. Елица е магистър от Училището за музика и театър “Гилдхол” в Лондон, Англия по съвременна и барокова виола. От 2012 г. насам, Елица свири с ансамбли като “Синфония Уелс” (Sinfonia Cymru), Consone Quartet, “12 ensemble”, както и с бароковите ансамбли “Ла Серенисима” и “Лондонски Хенделов Оркестър”, с които е концертирала в Италия, Малта и в някои от най-престижните зали във Великобритания като Роял Албърт Хол, катедралата на Кентърбъри, Кадоган Хол, Уигмор Хол и други.


Елица Богданова

Другата българка в програмата, Добринка Табакова, е настоящият резидентен композитор на Би Би Си - недостатъчно известен у нас факт, с който малко нации могат да се гордеят. Въпреки своите само 37 години Добринка Табакова е един от най-впечатляващите съвременни музикални автори. Нейната „Възхвала“ е изпята в катедралата Сейнт Пол по случай Златния юбилей на кралица Елизабет II. През 2010 г. нейни творби са включени в Моцартовите седмици в Залцбург и в Зимните концерти в Мюзикферайн, Виена.


Добринка Табакова

Пълноценното изживяване ще бъде допълнено от аромата и вкуса на едно специално вино - DÉJÀ VU Каберне Совиньон - най-новото предложение от винарска изба “Братя Минкови", което ще бъде поднесено на всички гости в паузата на събитието Мотив: 12.

Билети се предлагат на касата на зала “България” и на modo.bg.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.