Следва

Glenn Miller Orchestra с концерт в София

VIVACOM сближава хората, развива регионите

За втора поредна година специалната програма на VIVACOM, в партньорство с Български център за нестопанско право, разработващ методологията на проекта, съдейства за развитието на различни райони в България...

Viva 4 U преди 7 години

За втора поредна година специалната програма на VIVACOM, в партньорство с Български център за нестопанско право, разработващ методологията на проекта, съдейства за развитието на различни райони в България и стимулира участието на по-малките местни общини и общности. 13 от общо 279 проекта спечелиха финансиране във VIVACOM Регионален грант за тази година, като максималният грант за проект е 5000 лв.



Основните критерии, които определиха победителите в надпреварата за грантовете, са три: общодостъпна полза от реализирането на инициативата или решаването на проблем за конкретна общност от хора, въвличане на местната общност и новаторство. Кандидатурите на предложенията са на неправителствени организации, училища и читалища от 29 области в страната, като 45 от тях са подадени от села и 234 от градове. Над 190 от предложенията са подготвени от граждански организации, 34 са предложени от училища, а 44 от читалища. Най-много предложения са дошли от областите София град, Пловдив, Русе, Хасково, Велико Търново и Варна в седем сфери: образование (93), обществена среда и местна общност (66), социална сфера (38), спорт (25), култура и изкуство (21), здраве (14), екология (12).



Благодарение на второто издание на VIVACOM Регионален грант, проектът „Село назаем“ на Народно читалище "Съзнание-1927" в с. Долни Вадин ще привлече 15 младежи от града да се потопят за 10 дни в живота на селото с всички негови радости и несгоди. Те ще живеят в домовете на местни семейства, ще подарят своята енергия, грижа и внимание на възрастните хора и ще потърсят решения за съживяване на селото.

Финансиране ще получат и TimeHeroes за провеждането на обучения сред доброволчески клубове и ученици от 5-и до 12-и клас с интерес към доброволчеството. Обученията ще развият способността на учениците да разпознават социалните нужди в общностите им и ще ги научи как да посрещат тези нужди чрез доброволчество и работа с местни организации.

Проектът „Дунав – синьото училище“ на туристическо дружество „Приста“ в Русе ще бъде подкрепен за организирането на четири образователни лагера за ученици и студенти, съчетани с почистване на Дунавски острови. Включени са и практически дейности по опазване на местообитания и видове в защитените местности в района.

Хипотерапия за деца с увреждания пред Сдружение "Деветашко плато" пък ще бъде финансиран за организирането на „Джаз-фест на Деветашкото плато“. Нетрадиционният джаз фестивал на открито край пещерата Гарваница ще подпомогне съживяването на 10-те села в Деветашкото плато.



Гражданско сдружение „Група на либерални, амбициозни и солидарни“, Босилеград, ще организира с получения грант XXIV Международен детски великденски фестивал „Босилеград 2017”. Събитието събира веднъж годишно представители на всички общности извън България, в които живеят наши сънародници.

Програмата подкрепя също проекта „Заедно за Табачка” на спортно-туристическо и природозащитно дружество „Академик“. Той цели съживяването на с. Табачка, обл. Русе, чрез създаването на атрактивна зона за скално катерене, планинско колоездене и туризъм. Зоната ще включва 80 тура за катерене, 2 трасета за планинско колоездене, 1 екопътека и терен за палатки.

„КИНОlove – на лов за късо кино!” на „Не мигайте пред българското кино!(NoBlink)” е друг победител. Това е първото социално събитие извън пределите на столицата, фокусирано върху развитието на културата за гледане на къси български филми.


Учредителите на Не мигайте пред българското кино!(NoBlink) с Ива Дойчинова

С проекта си „Хляб на тъмно – месим, за да се смесим” сдружението "Международен съвет на самодейните средища" ще работи за социалното включване и личностна трансформация на хора с нарушено зрение като покани зрящи хора да месят хляб на тъмно.

Народно читалище „Груд Георгиев-1868 г.” печели финансиране от VIVACOM Регионален грант с предложението си „Добър ден, Свежен”. То е продиктувано от нуждата за подкрепа и преодоляване на изолацията на самотните възрастни хора в село Свежен, община Брезово. „Добър ден, Свежен“ надгражда съществуваща инициатива за всекидневна помощ на възрастните жители.

Друг финалист – проектът „Диви и щастливи“ на българска фондация „Биоразнообразие“ предвижда занимания на открито с деца от детска градина „Радост“ 1 в Габрово. Педагози, преминали специално обучение, ще се грижат за безопасността на децата и ще ги учат на нови умения и знания за природата.

„Детско морско училище“ на морски клуб "Приятели на морето", Варна, ще работи за социална интеграция на деца с противообществени прояви и деца в неравностойно социално положение.

VIVACOM Регионален грант ще помогне на „Мобилна книжарница“ на сдружение ИНТЕГРА да пътува и да представи на литературни салони и фестивали в България и в чужбина български писатели и поети.
Кандидатурите бяха оценени от жури в състав: Ива Дойчинова – журналист; Захари Карабашлиев - белетрист и драматург; Веселка Вуткова - директор Корпоративни комуникации във VIVACOM; Иван Кънчев – един от създателите на сдружение „Българска история"; Любен Панов – член на Настоятелството на Български център за нестопанско право. Конкурсът в рамките на грантовата програма се провежда всяка година. При избора на проектите няма ограничение за сферите, в които ще се развиват местните общности. Подкрепата достига до различни области на България, които са отдалечени от столицата, но носят своята значимост за развитието на страната.


Журито в състав: Захари Карабашлиев, Иван Кънчев, Любен Панов, Веселка Вуткова и Ива Дойчинова

Повече информация за всеки от проектите-победители в грантовата програма можете да откриете на
www.vivacomfund.bg

Най–висока средна скорост за сваляне (download) за 4G мрежа от януари до септември 2017 г. и Speedtest награда за мобилна мрежа за първите шест месеца на 2017 г. Резултатите се основават на анализ, проведен от Ооkla чрез Speedtest. За повече информация: www.vivacom.bg.

More Viva 4 U