Следва

SOHO и Стефан Василев, и жестоко готиният проект “Urban Saints”

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 20 до 26 март

Тази вечер, 20 март от 18:00 часа Полски институт открива изложбата изложба плакат на полските членове на журито на Международното триенале на сценичния плакат...

Events преди 7 години

Инициативата:

В първия ден на пролетта популярният културно артистичен формат "Пощенска кутия за приказки" застава в подкрепа на хората с автоимунни заболявания с извънредното си издание „Пробуждане“ . Събитието ще се състои на 21 март от 19.00 часа в Sofia Live Club.  

От няколко години "Пощенска кутия за приказки" доказва, че все още има много млади хора, които обичат да четат и пишат. Всички те се събират няколко пъти в месеца, за да четат кратки тематични разкази, които разсмиват, разчувстват, понякога дори и разплакват. Разказите се четат от популярни и интересни личности. Автор на идеята и реализатор на концепцията е певицата и писателка Гери Турийска. Тя споделя: „Всички писатели и разказвачи сме чувствителни - към света, към хората, към думите. Сега имаме и кауза. Ще застанем в подкрепа на хората с автоимунии заболявания. Автоимунните заболявания са нелечими и са за цял живот. Но надежда има, медицината напредва и е от особена важност хората с автоимунни заболявания да бъдат информирани. Голям проблем в България е липсата на адекватната информация, което води и до забавяне на диагнозата, за някои заболявания забавянето може да достигне и до над 10 години. Това води до непоправими последствия, често до тежка инвалидизация. Когато човек чуе тежка диагноза обикновено започва да търси в интернет и там вече става страшно. 

В продължение на две години фондация „В помощ на здравето“, съвместно с пациентски организации, българските медицински дружества по ревматология, гастроентерология и водещи дерматолози работиха за създаването на достъпна и полезна информация за българския пациент. Мисията на www.probudise.bg е хората със заболявания като псориазис, ревматоиден артрит, улцерозен колит и други автоимунни заболявания да могат да намерят проверена и актуална информация на едно място. В онлайн портала всеки може да открие полезни съвети от водещи специалисти, новини, видео материали и лични истории на хора, които са успели да се справят със заболяванията си.

Зад мисията за по-добра информираност и бърза диагностика на www.probudise.bg застава и една от най-обичаните български певици Тони. На 21 март, по време на "Пощенска кутия за приказки" . Тони ще прочете разказ, свързан с личната й борба с една от тези коварни болести и за пръв път ще изпее на живо своята нова песен „Пробуждане“. Песента е изпълнена с енергия, завладяваща и чувствена. Тони избира заглавието и текста на парчето така, за да са апел да не се предаваме, когато паднем, да намерим сили в себе си и да вярваме в нещата, които обичаме, за да продължим напред. Официалното видео на „Пробуждане“ се очаква в средата на април.


За да бъде чут призива да се диагностицираме навреме и винаги да търсим своето „пробуждане“ от повече млади хора, приказки ще четат Стефания Колева, Тони, Теодора Духовникова, Ники Станоев, Димитър Калбуров, лекари и пациенти. Преди събитието, от 18.30 часа, ще подгреят рокаджиите от der Hunds, които също подкрепят каузата. Част от приходите на изданието „Пробуждане“ на „Пощенска кутия за приказки“ ще бъдат дарени за рехабилитация на деца с ревматоиден артрит.

 

Изложбата: 

На 20 март от 18:00 часа Полски институт открива изложбата изложба плакат на полските членове на журито на Международното триенале на сценичния плакат.

Полският институт в София работи с Международното триенале на сценичния плакат от 1995 година. Благодарение на това сътрудничество най-авторитетните представители на полската плакатна школа са част от международното жури, оценяват представените работи, обменят опит с колегите от бранша и установяват интересни и творчески познанства.

Експозицията е част от уникалния фонд на международното триенале и представя произведения на световно признати плакатисти, чието влияние се простира върху цялата съвременна европейска визуална култура, а творчеството им формира възгледа за изкуството на плаката от средата на 20 век до днес.

Изложбата включва 34 плаката с автори Валдемар Швежи, Мечислав Вашилевски, Стасис Ейдригевичус, Роман Каларус, Владислав Плута, Лех Майевски, Томаш Богуславски и Мая Волна.

Вход: свободен.

Разговорът:

На 21 март от 19:00 часа в поредицата професионални събития на SOHO - Creatives Talk гостува маркетинг директорът на Walltopia Мария Василева. Тя ще говори предимно за думите и личната ни връзка с тях, за общуването с любимите хора и за това колко е важно да се научим да слушаме правилно.

Мария ще разкаже още за пътешествието си към думите и за култивирането на изследователски интерес към смисъла, който те носят. Ще сподели опита си, който е натрупала от воденето на личен блог в съчетание с изучаване на магистратура по психология на развитието. В дискусията ще поговорим и за думите като мост между нас и света; за влюбването и разлюбването в и чрез думите; за значението на езика, както и за намирането на смисъл и обличането му в думи.

Вход: свободен.



Фотографската изложба:

21 март от 19:00 часа Галерия за фотография SYNTHESIS ще е мястото, където ще се срещнем с първата самостоятелна изложба на Любомир Игнатов - "Цвете от края на 80-те".

Той е на 28 години, дипломиран социолог. Живее в София, но е роден и израсъл във Велико Търново в семейство на баща художник и майка инженер.Започва да се занимава с фотография, защото, според него, не е наследил таланта на баща си да рисува. Но е наследил окото му, да вижда истинското и красивото.

Представяйки живота на малък кръг от хора, Любомир обобщава и по един особено деликатен и интелигентен начин, поставя на дневен ред проблемите на поколението, родено в края на осемдесетте години, закърмено с разбитите илюзии за промяна на своите родители и станало свидетел на прогресиращата апатия в българското общество.

„Фотографията е моята възможност да творя и да споделям. Започнах да снимам странните си приятели, хардкор пънк сцената и нашето всекидневие. Търся красивото и странното в моментите на деня. И няма значение колко лоши изглеждат дните ни, ние трябва да намерим вътрешната си сила и да се борим за по-добър свят. Свят, в който знанието, любовта и мирът ще надделеят.”

Част от набраните средства ще бъдат дарени на фондация „За Нашите Деца“.

Изложбата може да посетим до 18 април. 

И още една изложба фотографии: 

За първи път пред българската публика ще бъдат показани подбрани от държавни и частни колекции творби на световно известните фотографи Франтишек Дъртикол, Яромир Функе, Ярослав Рьослер и Еуген Вишковски. Проектът се осъществява в сътрудничество с Музея на изкуството в Оломоуц, чешкия Институт за творческа фотография и Чешкия институт в София.

Всеки от четиримата майстори на чешката авангардна фотография има свой собствен стил, но и нещо, което ги свързва – следвоенният период в тогавашна Чехословакия, ексцентричността и провокацията. 

Изложбата ще видим в периода 22 март - 21 май в Квадрат 500, зала 19. Откриване - 22 март, 18:00 часа.


Дискусията: 

Издателство „Сиела” ни кани на публична дискусия, „задочен” поглед над творчеството на един от най-изявените български публицисти и писатели от втората половина на XX век - Георги Марков!

За журналиста Георги Марков е говорено и ще се говори. Неговите „задочни” репортажи продължават да бъдат болезнено огледало на една „задочна” България четири десетилетия по-късно.

Личността и творецът Георги Марков обаче остават в сянката на политическия дискурс. Театрален и филмов сценарист, Марков е автор и на редица новели, пиеси, разкази, романи и есета, много от които забранявани от властимащите след 1945 г. Първата му литературна творба – разказът „Рекордьорът на уиски“, е публикувана във в-к „Народна младеж“ през 1951 г. Произведението, което прави публициста известен за широката общественост, идва 11 години по-късно: романът „Мъже“ (1962), който печели наградата за най-добър роман на годината в България. Изключително талантливият Марков създава конкретна, достъпна проза, изчистена от академичен жаргон или абстракция. Сборниците с разкази и новели „Портрет на моя двойник“ (1966 г.) и „Жените на Варшава“ (1968 г.) са върхови постижения на българската белетристика. Едноименните новели са сред най-доброто, сътворено от писателя, и имат запазено място не само в родната, но и в европейската модерна проза.

В разговора ще участват журналистът, писател и биограф на Георги Марков Димитър Кенаров, писателят Димитър Бочев, режисьорът Дочо Боджаков, проф. дфн Инна Пелева. Модератор е критикът и писател Ангел Игов.

Датата е 23 март 2017 г., в 18:30 часа в нова конферентна зала, Софийски университет.
 

Театърът: 

„САЛОМЕ“ – прословутата пиеса на Оскар Уайлд, е за пръв път на българска сцена, с премиера в  Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ на 23 и 24 март от 19:00 часа. Историческата трагедия, е под режисурата на  Диана Добрева, която ще изиграе и самата САЛОМЕ.

„САЛОМЕ“ е пиеса за забранения поглед на изкушението. Всеки поглед разкъсва битието. Всяко проглеждане убива.
„САЛОМЕ” е песен за света, който не е готов за Веста и Вестителя. За едничката Вест, която заслужава очакване – идването на Спасителя. От пашкула на пророка изпълзяват пеперудите на страстта. Шарките по крилете са азбука на злото. Бог избледнява, докато отсечената глава на пророка пада върху сребърното блюдо като нафора за безверници.

САЛОМЕ е магнетичната юдейска принцеса, дъщеря на Иродиада, която всички гледат, всички желаят, без един. Невъзможната й любов към Йоан Кръстител я превръща в чудовище. Забраненият поглед на изкушението и страстта са смъртната присъда на пророкът. Но дори отвъд прага на смъртта, отвъд жеста за сбогом, за човека винаги ще има Устни върху неговите изсъхнали Устни, Устни върху неговите безсънни клепачи, Устни върху неговото тревожно чело, Устни, които са любов, които отказват да го предадат, които отказват да приемат поражението му, Устни, които продължават да изричат името му с любов, в любовта. Прословутият танц на САЛОМЕ е жестоката цена за любовта, поднесена на сребърно блюдо.

Вдъхновена от библейската история за пророка Йоан Кръстител, пиесата е написана през 1891г., но й е наложна тежка цензура. След смъртта на Оскар Уайлд през 1900 г. става хит и до днес.

В ролята на САЛОМЕ е Диана Добрева, Йоан Кръстител е Александър Евгениев (студент от класа на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ), Ирод–Милен Миланов, а съпругата му Иродиада–Анастасия Ингилизова. Участват още Веселин Анчев, Деян Георгиев, Луизабел Николова, Асен Кобиларов, Джулия Бочева (гост), Марина Колева (гост), Петя Диманова, Цветан Пейчев, Ахмед Юмер и Славена Зайкова (студенти от класа на проф. Пламен Марков в НАТФИЗ). Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, музика Петя Диманова, музика на живо Петър Йорданов, хореография Диана Добрева
и Деян Георгиев.

Концертът 1: 

Цели 20 нови композиции ще представи прословутият Glenn Miller Orchestra пред българската публика по време на концерта си в София на 22 март, в зала 1 на НДК. Бенд лидерът Вил Салдън обещава още множество вълнуващи изненади, които са подготвени специално за софийските фенове на джаза и на творчеството на великия американски композитор, но които засега се пазят в тайна.

Glenn Miller Orchestra, който ще гостува у нас с новата си програма “It’s Glen Miller Time” и пристига по покана на Продуцентска компания АРТ БГ, ще излезе в пълния си състав, включващ богата гама от инструменти: 4 тромпета, 4 тромбона, 5 саксофона, барабани и пиано. Освен това, родната публика ще може да се наслади на вълнуващите вокални изпълнения на първокласни изпълнители, подвизаващи се под името Moonlight Serenaders, които ще пресъздадат неостаряващите химни на иконата на световната джаз сцена Глен Милър точно така, както са били изпълнявани още при появата си на бял свят.

Разбира се, програмата, с която Glenn Miller Orchestra, ще зарадва българската публика ще включва и всичко най-любимо и добре познато от неостаряващото музикално наследство на Глен Милър: на 22 март няма да пропуснем да чуем любими класики като Moonlight Serenade, In The Mood, Chatanooga Choo Choo, Pensylvania 6-5000, American Patrol и много други!

Освен напълно точни изпълнения на оригиналните композиции на големия американски композитор, музикантите от Оркестъра на Глен Милър ще допълнят усещането за автентично преживяване и с оригиналните си костюми и музикален реквизит от епохата на джаза и суинга.

 

Соло концертът: 

На 22 март  от 19:30 барабанистът Стефан Горанов ще изнесе своя първи соло концерт за барабани „Контролирана импровизация” в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”. Горанов ще използа за звукоизвличане единствено сета джаз барабани – без други перкусионни инструменти или електроника – нещо, което малко барабанисти по света правят.

Горанов ще изпълни своя собствена композиция, контролирана от ритмичен модел. Идеята му за този тип музикална форма е до голяма степен вдъхновена от народната музика на България, Мароко, Тунис, Камерун и Индия, а структурата е силно повлияна от съвременния американски джаз и минимализъм в лицето на композитори/изпълнители като Стийв Колман, Дафнис Прието, Стийв Райх, Дейвид Ланг и Филип Глас. Концертът ще продължи 50 минути.

„В известен смисъл всяка импровизация е „контролирана“, тъй като изпълнителят се съобразява с избран стил и публика, но – основно – знанията на изпълнителя също контролират изпълнението“, казва Горанов.

Соло концертите изцяло за барабани са рядкост. Повлияни от барабаниста Тери Бозио и народните музики на Африка, Южна Америка и Азия много барабанисти изследват възможностите към инструмента да се добавят различни перкусионни инструменти, електроника и други. По време на „Контролирана импровизация” обаче Горанов ще използва единствено комплекта джаз барабани - без други перкусионни инструменти като маримба, ксилофон, гонгове, т.н. – и ще се опита да използва всичките му възможности за звкукоизвличане. Сред музикантите, които изнасят такива концерти, са американските барабанисти Джой Барън и Дан Уайс. Уайс „превежда” езика на класическия индийски инструмент „табла” за комплект барабани. Друг пример са джаз барабанистите Дъг Хаманд и Майкъл Карвин.

„Контролирана импровизация” е част от серията от събития В/ХОД назад, която изследва годините на прехода в България от 1989 до 1997 и техния отпечатък върху културата, изкуството и подрастващото тогава поколение – днешните 35-40-годишни хора. Модулът продължава от 19 до 26 март.

Вход: 10-12 лева. 

Гостът: 

Известният испански драматург Хуан Майорга пристига в България по покана на Институт Сервантес-София. Той ще се срещне с българската публиката на 23 март от 19:00 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща“. Събитието ще модерират: Нева Мичева, журналист и преводач на пет негови пиеси ("Химелвег", "Хамелин", "Момчето от последния чин", "Облогът на Паскал" и "Костенурката на Дарвин") и актьорът и преподавател от НАТФИЗ проф. д-р Атанас Атанасов. В същия ден от 10.00ч. Майорга ще се срещне със студенти от НАТФИЗ в Конферентната зала на ул. Г.Раковски 114.

На 22 март от 19.30ч. в Сатиричния театър Хуан Майорга ще гледа единствения спектакъл по негов текст в България в момента - "Хамелин" - дипломно представление на младия режисьор Александра Петрова. Постановката спечели две от пет номинации за "Икар" в категорията "Дебют" (за режисурата на Александра Петрова и за играта на Мартин Христов в две роли) и се играе на българска сцена с подкрепата на Институт Сервантес.

Представлението: 

... Се нарича "Добре дошли в България" и ще се проведе на 23 и 24 март от 19:30 ч., в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (НДК).

„Добре дошли в България" е последният проект на провокативната театрална трупа "36 маймуни". Въоръжени със стръкове ароматна чубрица, ведра усмивка и повишено внимание, те се впускат в дебрите на българската идентичност днес. И изучават едновременно лицето и гърба й, границите между патриотизма и национализма, пределите на здравословната толерантност и съчувствие.

В телевизионно обръщение президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на 1302 бежанци, които да се заселят в държавата, за да се усвоят жизненоважни субсидии от европейските фондове. Мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти, всички започват активна пропаганда към бежанците, подминаващи България. Междувременно български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, а последната останала в страната еколожка от БАН изследва популацията на агресивни привнесени калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки родни видове. Националисти пък решават да превземат крепостта в Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.

Така екипът на „Добре дошли в България" забърква добре познатите новинарски заглавия, неизбежните страхове и присъщите на всеки блянове в апетитен, дъхав тюрлю гювеч. А прекрасните актьори Здрава Каменова, Ева Данаилова/Екатерина Георгиева, Ива Тодорова, Александър Митрев, Петко Каменов, Тони Карабашев и Владимир Димитров го „сервират" на публиката с щедри щипки родолюбие и предупредително намигване. Все така актуално на фона на общата ситуация с бежанците в Европа, а и на пресни примери като този в Белене.



Концертът 2: 

На 24 март, по покана на YALTA CLUB, ще посрещнем двама от най-продуктивните и талантливи артисти, които ще ни представят поредния си вдъхновяващ диджей сет. Това са Alex Barck и Claas Brieler от Jazzanova. Освен модерното електро звучене на двамата експериментатори, на сцената ще чуем и новия сингъл на Деси Андонова - DESY, заедно с бандата High Time, както и Marten Roberto.

Jazzanova нямат нужда от представяне. Те са в клубовете, в ефира, в студиото, и на сцената през последните 15 години, представяйки забележителния си лейбъл Sonar Kollektiv. Музиката им е експериментаторска, преплита стилове като ню джаз, електро, чил аут, джаз хаус и др., като доминира на почти всички джаз и даунтемпо сцени в света. В началото, благодарение на впечатляващите си сетове, момчетата от Jazzanova бяха едни от първите диджеи в Берлин, търсени по цял свят. Търсенето продължава и до днес, когато те са по-уважавани от всякога, не само благодарение на турнетата и участията си, но и на седмичното си радио предаване по WDR Funkhaus Europa и Radio 1.

В нощта на 24 март, YALTA ви предлага необикновен електронен ритъм, модерен джаз и много талантливи изпълнители.

Билети за събитието могат да бъдат закупени единствено на входа на YALTA CLUB на цена от 20 лева до 00:30ч. и 30 лева след това.



Концертът 3:

В началото на пролетта в клуб *MIXTAPE 5* ще се носи свеж полъх на истински хип-хоп, груув, фънк и соул, които ще разцъфнат с помощта на вашите танци до сутринта.

Запазваме датата 24 март, защото са ни приготвили една нетрадиционна колаборация, забъркана от хип-хоп фънки тесто. Освен на емблематичните Ъпсурт Live Band, които ще ни разтърсят от култов БГ рап, ще можем да се насладим и на новия лайв проект от набиращия скорост музикален продуцент Cee-Roo.

27-годишният мулти-талант Cee-Roo вдъхва живот на класически парчета по собствен оригинален начин, запазвайки характерния им ретро елемент. Той пръв се качва на сцената на *Mixtape 5* с чисто новия си лайв проект със саксофонист и барабанист. Непретенциозен микс от професионализъм, креативност, фантазия и хумор. Музикалната вселена, която Cee-Roo гради е с основа от 5-те му издадени албума (Beatz’N Rhymes), надградени с ремикси от различни артисти и музикални жанрове, семплирани в характерния му оригинален почерк. Издаденият през 2012 “Memories”, в който швейцарецът отдава почит на 12 музикални икони, станали жертва на убийство, е разпродаден само за 2 дни, спечелил позитивната критика и вниманието на големите лейбъли.

След 1-годишна пауза, Cee-Roo се завръща с нов албум – River, вдъхновен от природата, и с ново лайв шоу. Барабанист и саксофонист се нареждат до грууви музикалния талант на 24 март, когато *Mixtape 5* ще бъде завладян от новата вълна в фънки-хип-хопа!

ЪпсурТ Live Band а.к.а. любимият рап формат на поне няколко поколения отново ще ни разбие от култови хип-хоп химни, които все още си пеем поне от петък вечер до неделя сутрин.

За да завършат този чудат музикален старт на пролетта, заедно с ЪпсурТ ще се появят и цветните Балет "Нова".
DJ CASS както винаги ще завърши вечерта с нейния хип-хоп сет, който ще продължи до малките часове на 25 март.

Билетите са вече в продажба на цена от 20 лева. 

Телевизията: 

Съдебният процес срещу О Джей Симпсън дефинира цяло едно поколение. Discovery Channel ще постави под въпрос всичко, което мислим, че знаем за делото срещу О Джей Симпсън oт 24-ти март, петък, от 22:00 ч. В шест вълнуващи епизода премиерната документална поредица „Невинен ли е О Джей Симпсън“, озвучена от носителя на награда „Еми“ и активист Мартин Шийн, преразглежда всички налични доказателства и подновява разследването на убийството на Никол Браун Симпсън.

Предаването включва ексклузивни интервюта със семействата на убитите Никол Браун Симпсън и Рон Голдман, хвърляйки светлина върху уликите, които са убягнали на следователите и анализирайки всички етапи на първоначалното разследване. От скандалната гонитба на О Джей Симпсън с автомобила му Форд „Бронко“ до обновените данни от съдебните лекари, ДНК анализите и изследването на потенциалното оръжие на убийството, всеки едночасов епизод разследва нови възможности и теории за това какво наистина се е случило преди повече от 20 години на 12-и юни 1994 г. в Лос Анджелис, САЩ.

Албумът: 

На 24 април в Студио Орфей ни предстои една особено интересна среща с Аlex Clare, който ще представи на живо последния си албум „Tail of Lions”. Заглавието на албума идва от еврейска поговорка, а парчетата са отражение на всичко, през което артистът минава в последните години. В него се преплитат лични емоции и истории, свързани с преместването му в Йерусалим и ролята му на съпруг и баща. „Tail of Lions” хвърля светлина и върху наболяли общественозначими теми, но най-вече проповядва вяра, смелост и упоритост.

Албумът е записан миналото лято на лодка в източен Лондон, заедно с неговия добър приятел от Submotion Orchestra - Chris Hargreaves. За няколко седмици те успяват да създадат „Tail of Lions” – албумът, който показва един различен Alex Clare. Името на албума идва от еврейската поговорка „По-добре да бъдеш опашка на лъв, отколкото глава на лисица“ и синтезира онова, към което се стреми лондончанинът, приел юдаизма.

Третият албум на Alex Clare включва 10 парчета, които разказват една история. Всяка песен носи послание и специфично звучене. „Tail of Lions” изненадва с електронни, дъбстеп, соул и рок елементи, но запазва характерния музикален стил на Alex. Албумът започва с вълнуващото „Tell me what you need”, трип-хоп извиращото„Get real”, минава през експлозивното фънк звучене на „Surviving Ain't Living“, драматичното „Basic”, за да потуши страстите с „Tired from the fire” и „You`ll be fine” и да завърши с агресивното и силно „Open my eyes”.

Всички тези парчета, както и най-големите и добре познати хитове на Alex Clare, като „Тоо Close”, ще чуем на живо на 24 април в Студио Орфей.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на цена от 50 лв. в OMV, The Mall и мрежата на Eventim.bg.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.