Следва

Поглезена, пролетна, здрава - как да направим пролетен детокс!

Пет нови суперхрани за 2017: Мнението на диетолозите

Експертите за сушените ягоди, семките от диня и други биодобавки...

Health преди 6 години

Сушени ягоди (маки бери)

Латинското название на новия хит ягоди асаи и годжи – маки или макуи (Aristotelia chilensis) е в чест на древногръцкия философ Аристотел. Родината на тези тъмночерни ягоди, които на вкус са като боровинки, е Южна Америка.
Маки бери съдържат редки природни съставки като тиоцианат, амиди на мастни киселини, алкалоиди, аминокиселини, в това число и популярните аргинин и органични минерални соли. Тези полифеноли и антоциани са доказали своята ефикасност в борбата със стреса, благоприятното въздействие върху либидото и вегетативната дистония, категорични са диетолозите.

„Индианските племена са лекували треска с ягоди - с листата и стъблата. А в гладни години те се хранели изключително много с маки бери, пълноценен заместител на ежедневната храна, дори и на месото“ – допълват специалистите по хранителното поведение.

Лекарите-диетолози на веригата фитнес клубове World Class, съветват тези ягоди да се консумират стрити на прах, заедно със закуската.

Динени семки


Неотдавна експерти стигнаха до заключението, че семките на динята, които винаги са били считани не точно като неполезни, но по принцип като неподходящи за ядене, са отличен източник на витамини и други необходими за организма вещества. Динените семки могат да бъдат чудесен заместител на известните ни и любими тиквени семки. Те съдържат аминокиселини, моно- и полиненаситени мастни киселини, витамини от групите B и PP, както и магнезий, желязо, цинк и селен. Това богато съдържание обуславя противовъзпалителните свойства на динените семки, позволява подобряване на нервната система и оказва въздействие на енергийния и белтъчния обмен.
Обсъжда се възможната вреда от динените семки във връзка със съдържащата се в тях аминокиселина на цитрулина, която в процеса на метаболизма отделя отровен амоняк. Засега специалистите препоръчват строго спазване на количествата. Диетолозите препоръчват ежедневната употреба на не повече от една супена лъжица сушени динени семки като добавка към салатата например.

Гъби чага



Една от най-странните и на пръв поглед отблъскващи суперхрани, представлява голям „израстък” върху ствола на дървото – фактически паразит. Изсмуквайки от дървото всички полезни вещества, чагата натрупва съвкупност от витамини и микроелементи.

Уникалните качества на тази гъба са обусловени от тяхната физиология: в продължение на десетилетия тя „се бори” с имунитета на дървото, изработвайки активни съединения. Съдържащите се в нея комплекс биологично активни вещества (органични киселини, пигменти, смоли) потискат растежа на раковите клетки, а също така поддържат защитните сили на организма. Чага е богата също и на манган – задължителен компонент на процесите на метаболизма, в това число и за усвояването и преобразуването на въглехидратите. Липсата на манган води след себе си болести като подагра и захарен диабет. Доказана е също така ефикасността на гъбата чага при гастродуоденит и при язва на стомаха.

Тази гъба отдавна се използва в народната медицина като средство, регулиращо дейността на стомашно-чревния тракт и забавящо растежа на злокачествени тумори. Но като биоактивна добавка чага трябва да се използва само след консултация с лекар.

Орехово масло



Съществуват два вида орехово масло, в зависимост от наличието в него полиненаситени мастни киселини, които могат да бъдат както полезни, така и опасни. Специалистите обясняват, че независимо от факта, че мастната киселина омега-6 е необходима за човешкия организъм, излишъкът от нея провокира възпалителни процеси в организма, които водят до хронични заболявания и преждевременно състаряване. Като полезни масла специалистите определят кокосовото, фъстъченото, шамфъстъченото, от кавказки лешник, от кашу и бадемовото.

Фъстъченото масло например намалява опасността от възпаления и влияе благотворно на здравето при захарен диабет. Кокосовото масло (поради високото съдържание на лауринова мастна киселина в него) повишава нивото на полезния холестерин и оказва противомикробно и противовъзпалително въздействие.

Приемът на масло от бразилски орех трябва да се ограничава, тъй като независимо от това, че олеиновата киселина защитава задстомашната жлеза, предпазва от рак, инсулт, съдържащото се в нея надвишава нормата. Също така не бива да се прекалява и с масла от гръцки и кедрови орехи, с американския орех (пекан) и с динените семки, поради високия процент в тях на линоленова мастна киселина, тоест омега-6.

Масло от водорасли


Водораслите са богати на омега-3, магнезий, калий, натрий, желязо и йод. В тях се съдържат също така и вещества, които притежават детоксикиращи, имуностимулиращи и защитни свойства. Редовната употреба на различни видове водорасли не само ще допринесе за разнообразие в менюто, но ще бъде и полезно за вас. Изключение правят хората с непоносимост или повишена чувствителност към йод.

Маслото от водорасли съдържа полезни минерали, преди всичко йод. То не съдържа също така никакви замърсители като например тежки метали, характерни за натуралното рибено масло. Но сред голямото разнообразие от водорасли, трябва да се откроят най-вече водораслите спирулина. Те съдържат най-много ценни и лесно усвоими белтъци. Гама-линоленова мастна киселина, необходима за поддържане на половите функции. Това вещество не се съдържа в сухоземните растения (с изключение на цветовете на вечерната иглика), така че фактически водораслите спирулина са единственият неин източник. Според Световната здравна организация през ХХІ век спирулина ще стане продукт № 1.

Суперхраните не трябва да се приемат като панацея за всички болести. Тези продукти имат своите полезни свойства при съблюдаване на здравословен начин на живот. Необходимо е също така да имате предвид индивидуалните особености на своя организъм и да се допитвате до специалисти преди приема на едно или друго средство.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.