Следва

Главните модни тенденции Пролет/Лято 2017-та: Neon

Fashion Starter: Агнес Б. през последните четири десетилетия

През 1975 г. френската дизайнерка Агнес Б. открива първия си бутик в бивш месарски магазин, в квартал Les Halles, Париж...

All fashion преди 7 години

През 1975 г. френската дизайнерка Агнес Б. (рождено име: Агнес Трубле) открива първия си бутик в бивш месарски магазин, в квартал Les Halles, Париж. Целта й тогава е проста: да създаде дрехи, които ще издържат на постоянните смени на несекващите модни „капризи“. Така тя създава всеизвестните и превърнали се в емблематични щампирани тениски с надпис „agnes b.“, както и жилетки с копчета. И наистина, едва ли някой е предполагал, че на Агнес ще й се наложи да произвежда тези модели още дълги години след това…

Когато започва кариерата си, Агнес Б. е прясно разведена майка с две деца, мъчеща се да свърже двата края. Амбицията й да излезе от това положение ще я превърне в „арматура“ в модната индустрия.

След като работи известно време като редактор в списание Elle, тя започва да шие костюми за филми като Who Are You Polly Maggoo от 1966 г.: „С две деца беше трудно. Наистина трябваше да изработвам прехраната си – с много труд и усилия. Знам какво е да нямаш нищо, намирайки се на дъното на безпаричието. Но това, което е по-важно, е, когато успееш в работата си, да не забравяш какво е било тогава, когато не си могъл да имаш всичко толкова лесно“, разказва Агнес.

Когато дизайнерката отваря бутика си, играе само по собствените си правила, правейки това, което тя самата нарича „анти мода“, а именно – нещо съвсем различно от онова, което се вихри по модните подиуми.
Ако там се наблюдават сложни и претенциозни дрехи, то Агнес залага на нещо по-просто, чисто и стилно или с други думи – следва максимата „Less is more“.

„Не можете да видите хората по улиците да носят дрехите от подиумите. Това се случва много рядко. Моята работа е да създавам такива дрехи, които да са удобни и подходящи за носене в ежедневието. Комфортът е много важен компонент, когато говорим за облекло. Човек трябва да се чувства уверен, носейки дрехите си, а това може да се случи, ако се чувства удобно в тях. Когато погледна стари снимки на свои модели от 80-те, уверено заявявам, че те могат да се носят и днес“, категорична е Агнес.

Ние решихме да хвърлим поглед върху творчеството на дизайнерката, тъй като приносът й към света на модата е огромен. Представяме ви труда на Агнес Б. през тези четири десетилетия, в които тя твори, чрез нейните лични фотографии, скици и дизайни, още от първото й модно ревю през 1979 г., което се състои в апартамента й:


Агнес през 1972 г.

Агнес, облечена в пуловер и пола от зимната й колекция през 1979 г.



Компилация от визии от лятната колекция на Агнес през 1979 г. , на ревюто, състояло се в апартамента й.


Още един сет от шоуто през 1979 г.




Зимна колекция от 1983 г.



Агнес, заснемаща един от дизайните си в Париж, лятото на 1993 г.


Лятото на 1988 г.


Изчистена блуза с популярния принт „agnes b.“ – 1984 г. , заснета от Брус Уебър


Агнес в бутика си през 1976 г.


Каталогът „agnes b. : styliste“, публикуван от Abrams

More All fashion