Следва

Just like D&G

Лятото само по кафтан

Когато лятото настъпи и термометрите показват над 30 градуса, значи е време за море и за летни дрехи....

Fashion преди 14 години

Когато лятото настъпи и термометрите показват над 30 градуса, значи е време за море и за летни дрехи.

След като ти показахме банските костюми, които са модерни това лято, идва момент да ти разкажем как да носиш, с какво да носиш и къде да носиш онази дреха, която всяка модерна дама слага в куфара си, когато се приготвя за море.

Кафтанът е нещо задължително за лятната ти отпуска.

Първо, защото е много удобен, второ, защото е красив и пъстър, точно какъвто се очаква да бъде и, трето, защото можеш да го носиш от сутрин до мрак. Това, разбира се, важи само за малките морски курорти. В София е малко трудно да се разхождаш по кафтан, освен ако не си с друга дреха под него.



Кафтанът произхожда от древна Месопотамия и е традиционното облекло на правоверните евреи, като е бил предимно мъжка дреха. В един по-късен момент и жените от Мароко започнали да го носят и той станал неизменна част от ежедневното им облекло.

Тази свободна дреха се отличава с широката си кройка. Кафтанът е дълга до глезените, отворена отпред, с широки ръкави дреха, която по принцип се изработва от нежни, леки материи – коприна, памук, лен. По традиция кафтанът се привързва със саш (дълго парче плат от цветна коприна, което се използва като колан), но в днешно време той се носи без. Свободната и лека кройка е по-подходяща за лятото, отколкото прибраната линия.



Интересното е, че през миналия век кафтанът е започнал да присъства и в колекциите на дизайнерите. През 50-те години на 20-ти век Диор показва варианти на кафтан без саш, които се носят върху дълги до земята вечерни рокли. Ив Сен Лоран също използва кафтаните в ревютата си през 60-те години, през 70-те кафтаните, пристегнати с колан или саш, служат за вечерно облекло, а по-широките свободни дрехи за неофициално ежедневно.

Кафтаните трябва да са цветни, като може да са с етно щампи, с щампи с индийски флорални мотиви, с гръцки мотиви, с етно мотиви от Мароко и Маракеш, например. Всичко зависи от твоя избор и от идеята на дизайнера.

Честно казано ние предпочитаме кафтаните дълги до земята, въпреки че се наблюдават и кафтани, които са в по-къс вариант - до средата на бедрото. Те са подходящи за плажа, но не ни се струват подходящи за разходка.

Ние носим кафтана над бански, но той може да се носи и над къси панталони. Всичко зависи от гледната ти точка.



Избери ниски обувки, не високи. Идеята на кафтана е да е удобен и да ти бъде комфортно по време на летните отпуски, а един висок ток може да наруши хармонията. Ние избираме етно сандали с мъниста, като смятаме и да добавим дълъг гердан от скъпоценни камъни и големи очила. Ако си достатъчно смела, можеш да сложиш и шал на главата си като тюрбан. Тогава визията ти ще е изцяло етно.


Jean Paul Gaultier, бутик ALL U RE, Missoni, бутик Farenah Concept

В София кафтани можеш да намериш във Farenah Concept, GARDE ROBE, ALL U RE, BAAM, Seven Seconds, Za-Za, а дълги рокли до земята, с широки ръкави, подобни на кафтан, има в Capasca и в повечето популярни марки.

 

More Fashion