Следва

Ъпсурт & специална фотосесия за концерта в "Арена Армеец"

Звездата от "Майстори" в Народния театър Иван Юруков с нов моноспектакъл

Звездата от сцената на Народния театър „Иван Вазов” – Иван Юруков, който наскоро блесна в ролята на майстор Найден в премиерния спектакъл „Майстори”...

Events преди 7 години

Звездата от сцената на Народния театър „Иван Вазов” – Иван Юруков, който наскоро блесна в ролята на майстор Найден в премиерния спектакъл „Майстори”, влиза в ролята на странен и неразбран от околните нощен пазач, който говори на езика на птиците, в новия си моноспектакъл "Пилето, което казва ку".

Юруков, който вече няколко години е сред най-харесваните и признати от публика и критици актьори на първата ни сцена, представя „Пилето, което казва КУ” на 25 март в Нов театър-НДК. Сценарият е дело на драматурга Александър Урумов, музиката - на Миьхаил Шишков-баща, а самият Юруков е и режисьор на представлението.

В моноспектакъла, създаден по сборниците с разкази „Малкото име на дните” /2012/ и „Тиква!” /2013/ на Александър Урумов, Иван Юруков е неузнаваем – слаб, аскетичен, тъжен, неспособен да намери общ език с хората отшелник, който намира спокойствие в „разговорите” с птици, животни и растения. Странен, но романтичен, изгубил надеждата за своето място в живота нощен пазач, който опитва дори самоубийство... и пак остава неразбран.



В един склад през нощта единственият събеседник на пазача е кукувицата. Единственият събеседник на кукувицата е пазачът. В комфорта на това споделено усамотение той разбира, че човешките думи са само илюзия за общуване така, както трудностите са само илюзия за живот. На мъжа е останало едно последно достойнство: отговорността - към фамилната къща, към съпругата, към работата. Но там е празно, навсякъде е празно, завинаги е празно. Светът няма нужда нито от мъжката отговорност, нито от мъжкото достойнство. Звучи циничен въпрос: как стигнахме дотук?
„Думите са за нещастните хора – ето такива, какъвто съм аз сега – нещастните хора говорят много и не спират. Говорят, за да се разсеят, да забравят, че са нещастни, да забравят колко им е болно и колко са самотни. А докато мълчиш, можеш да кажеш много неща“, признава героят на Юруков.

„Пилето, което казва КУ”, ще се играе на 25 март, 6 и 27 април от 19:30 часа на сцената на Нов театър-НДК.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.