Следва

"Саломе": Разкош за сетивата, всеки поглед разкъсва душата!

По "Следи"-те на изгубената човечност!

Далеч от материалния, подкупен и изпразнен от ценности свят, в сърцето на малко планинско село близо до границата на Полша с Чехия откриваме...

Movies & TV преди 7 години

Далеч от материалния, подкупен и изпразнен от ценности свят, в сърцето на малко планинско село близо до границата на Полша с Чехия откриваме главната героиня на последния филм от Агниешка Холанд - "Следи", който гледахме в програмата на 21-и Международен София Филм Фест.

Сама, но не и самотна, Янина Душенко е напълно отдадена на природата, двете си кучета и астрологията. Спокойният й, несъбитиен живот, обаче бива разтърсен, когато верните й другари Белка и Лея изчезват безследно. Заедно с плавнната смяна на сезоните в кокетната местност, филмът разкрива една ужасяваща поредица от мистериозни убийства на влиятелни личности - всички до един - ловци или бракониери.

Единствено Душенко открива тази връзка между жертвите и защитава теорията, че природата търси своето възмездие. Но едва когато местната църква изгаря и в пламъците й загива свещеникът, и главен председател на ловната асоциация, полицията започва да подозира ревностната вегетерианка Янина, която учудващо винаги е първата, която открива необяснимо загиналите.



Феминистски, политически, религиозен и еколожки, филмът "Следи" припомня редица въпроси, които обществото ни избягва да си задава ежедневно. Има ли последствия от непрестанното експлоатиране на Земята? Опасна ли е липсата на връзката ни с природата? Заблуда ли е религията? Каква е ролята на жената в обществото? Бягаме ли от отговорността за напредъка на човечеството? Успяваме ли да ефективно интегрираме хората с увреждания? Слушаме ли съвестта си?

Наситен с автоирония и нетрадиционен хумор, филмът говори за човешкия паразитизъм, феномен на нашето време, който всички приемат за напълно безобиден. „Следи” изпълнява докрай функциите си на произведение на изкуството – той е огледало на обществото, благодарение на което за пореден път виждаме, че насилието поражда насилие, агресията води до самоунищожение, а незаинтересоваността ни лишава от връзка с реалността.

More Movies & TV