Следва

Петъчен БЛИЦ: Александър Евгениев

Около 100 пъти УРА за кленовия сироп, вижте защо

Повечето от нас консумират прекалено много захар – значително повече, отколкото ни е необходимо...

Life преди 7 години

Повечето от нас консумират прекалено много захар – значително повече, отколкото ни е необходимо. Е, затова е добре да знаем, че кленовият сироп е чудесен заместител на „лошата“ захар. Ако използваме този подсладител в малки количества, ще се радваме на неговите качества, които са наистина впечатляващи.

Подобно на контраста между цели и рафинирани зърна, нерафинираните естествени подсладители, като кленовия сироп съдържат високи нива на полезни хранителни вещества, антиоксиданти и фитохимикали (поради същите причини медът е толкова полезен).


Когато се използва в подходящи количества, кленовият сироп допринася за намаляване на възпаленията, доставяйки полезни хранителни вещества и подобрява нивото на кръвната захар.

Какви точно са ПОЛЗИТЕ от кленовия сироп?

В сравнение с рафинираната (или „трапезна") захар от захарна тръстика, която не предлага абсолютно никакви хранителни вещества, кленовият сироп съдържа много важни антиоксиданти и минерали, като цинк и манган. Правейки съпоставка между двете, виждаме, че те имат някои общи неща, но също така и доста разлики, които правят кленовия сироп по-благоприятен и за предпочитане.

Гликемичният индекс на кленовия сироп е 54, докато на обикновената захар – 65. Това означава, че кленовият сироп влияе на нивото на кръвната захар драстично по-малко, отколкото трапезната захар, добавяйки полезни антиоксиданти и минерали, които липсват у „противника“.

Друг важен фактор, който може да ви откаже от обикновената захар, е направата на продукта. Кленовият сироп се извлича от сока на кленови дървета. Обикновената захар, от своя страна, се добива от захарна тръстика след дълъг и сложен процес, за да се кондензира и кристализира. Сиропът е по-естествен, натурален, нерафиниран продукт.

 

Какво се съдържа в кленовия сироп, и по-конкретно в една супена лъжица от него: 

0.7 мл манган

0.8 мл цинк

13.4 мл калций

40.8 мл калий

0.2 мл желязо

2.8 мл магнезий

Важни предимства на кленовия сироп:

Битка с възпаленията
Благодарение на съдържащите се полифенолни антиоксиданти в кленовия сироп, чрез приема му може да предотвратим определени заболявания като артрит, чревни възпаления или сърдечни болести. Освен това, растителните съединения, които стоят в основата му, намаляват оксидативния стрес,  „отговорен“ за преждевременното стареене и намаляване силата на имунната система.

Предпазва от ракови заболявания
Докато повечето изследвания показват, че до известна степен захарта може да предизвика рак или най-малкото да допринесе за ракови болести, то при кленовия сироп нещата не стоят така. Това отново се дължи на съдържащите се антиоксиданти в него, които защитават клетките от увреждания и ДНК мутации.

Прекаляването с кленовия сироп обаче може да навреди. Въпреки това, в сравнение с рафинираната захар, той е значително по-безопасният и чист подсладител, който е по-малко вероятно да доведе до заболявания.

Грижи се за здравето на кожата
Много хора се кълнат в изпитаните целебни свойства на кленовия сироп, нанесен директно върху кожата. Зачервявания, възпаления, петна и сухота – подобно на меда, кленовият сироп помага за справянето с тези проблеми. В комбинация с кисело мляко, овес или мед, той може да послужи за наш хидратант, борейки се с бактериите по кожата и – съответно с възпаленията.

Ролята на витамините и минералите
Кленовият сироп съдържа цинк и манган в сравнително големи количества, в допълнение с калий и калций. Цинкът може да помогне в борбата с болестите, подобрявайки имунитета, тъй като поддържа нивото на белите кръвни клетки високо. Манганът играе решаваща роля за мазнините и въглехидратния метаболизъм, усвояването на калция, регулирането на кръвната захар, благоприятното влияние върху мозъка и нервните функции.

Перфектният заместител
По-горе споменахме доста причини, поради които кленовият сироп е по-добър от обикновената захар, а тук ще допълним: рафинираната захар допринася силно за кандида, чревни проблеми и други разстройства на храносмилателната система. Затова редуцирането на захарта е изключително важно, особено за хора, които вече имат подобни проблеми. Кленовият сироп може да свърши чудесна работа в тези случаи.

На фона на останалите подсладители, с които заменяме захарта, отново нашият герой се оказва по-правилният избор, тъй като гореспоменатите често предизвикват газове, спазми или подуване на корема.

Много заболявания могат да бъдат влошени от многократно използване на изкуствени подсладители с течение на времето. Тези подсладители показват неблагоприятни резултати, особено когато се използват в опитите на човек да се раздели с наднорменото тегло. Много е вероятно да се образува пристрастеност към изкуствените подсладители, използвани в много диетични и леки храни, тъй като те влияят на чувството за глад по определен начин, както и на възможността ни да управляваме самите признаци на глад и ситост в организма.

Кленовият сироп не е свързан с нито един от тези проблеми, освен това предизвиква по-голямо удоволствие, заради естествено сладкия си вкус.

More Life

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 12 часа

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 12 часа

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.