Следва

Играй и спечели ОТНОВО много награди с BUZZ! Kiss my AirS!!!

Дизайн за вдъхновение: Сменяме ХЮГА с ЛАГОМ

Писахме за датския начин на живот, наречен в посоката на интериора и обитаването хюга. Днес пък ще си говорим за друга тенденция, която набира популярност, отново идва от Скандинавието, и по-точно от Швеция...

All About Life преди 7 години

Писахме за датския начин на живот, наречен в посоката на интериора и обитаването хюга.  Днес пък ще си говорим за друга тенденция, която набира популярност, отново идва от Скандинавието, и по-точно от Швеция, и отново касае философията на дизайна, наречена лагом

Културата и животът на шведите са подредени, хората там се задоволяват с най-необходимото и не претоварват живота си с ненужни подробности.

Любопитно е да знаем, че Lagomlandet в превод от шведски страната на lagom е неофициалното име на Швеция. 

Какво е лагом и защо е толкова популярен? 

Лагом в превод от шведски означава "достатъчно", "умерено", "точно". Ако лайтмотивът хюга свързваме по-скоро с комфорт, то лагом е постигането на баланс в избора на това, което е наистина необходимо. И спокойно можем да го наречем основна характеристика в шведския манталитет. Основната идея на тази философия е способността да се поддържа баланс, например, между работа и свободно време или полза и удоволствие. 

Къде и как да го приложим?

Най-често понятието лагом откриваме в модата. Много шведски дизайнери работят в тези рамки - марки като Acne Studios и Filippa K. не използват допълнителни детайли в своите дрехи, и вместо да се придържат към класическия минимализъм, създават неща, които са подходящи както за ежедневието, така и за специални поводи. 

В отговор на популярността на този тренд, ИКЕА също не остава назад и създава специалния проект Live Lagom, който е насочен към екологичното образование. Основната цел на кампанията е да накара своите клиенти да живеят в хармония с околната среда. Всеки човек може да пести енергия и вода, както и да сведе до минимум използването на природните ресурси. И това съвсем не изисква огромни усилия - нужно е само желание за участие в създаването на устойчив и съзнателен начин на живот. 

ИКЕА предлага на любителите на лагом полезни предмети за бита (енергоспестяващи крушки и батерии, сушилни, контейнери за дълго съхранение на продукти), както и полезни статии със съвети, които можем да открием на онлайн каталога на ИКЕА.


Acne Studios в Берлин

Правила на лагом живота

Основният принцип е масово да се откажем от консуматорството. Шведите са убедени, че истинският източник на положителни емоции не са вещите, а ползите в интерес на обществото. Лагом, разбира се, не призовава да се откажем от материалните удобства, а да ги използваме разумно и практично. 

Ето няколко съвета, които ще направят живота ни по-подреден, без да се затрупваме с излишни неща: 

Трябва да внимаваме за безполезните вещи, от които само губим пари, за сметка на нещата, от които наистина имаме нужда. 

"Придържайте се към минимализъм и правете всичко с вкус".

Не е нужно да се затрупваме с хиляди сувенири в къщи, защото те заемат място, а освен това не вършат никакви полезни функции. 

"Следвайте правилото: намали, използвай отново, рециклирай".

Швеция се счита за една от най-чистите страни в света и страна с много висок стандарт за живот. А това постижение се дължи основно на горното правило! Ето и какво означава това: намаляване на консумацията на вода и енергия, доколкото е възможно повторното използване на вещи и рециклиране на отпадъците. Например, вместо да изхвърляме ненужните за нас неща, можем да ги дадем за благотворителност или пък на дизайнери, които ще намерят ново приложение за тях. И, ако можем да се справим с първите две точки от правилото, количеството на отпадъците, които трябва да бъдат изпратени за преработка, намалява най-малко два пъти.

"Купете стайни растения". 

Растенията в къщи са чудесен източник на кислород. Освен това, учените са установили, че те повишават настроението и помагат да се съсредоточим в работата си, което от своя страна ще създаде перфектния баланс в живота ни. 

Шведите са убедени, а вече и ние, че следването на тези прости правила, може да ни направи по-щастливи. 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 6 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 5 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 5 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.