Следва

Улай и "Аз, другият" идват в България

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 27 март до 2 април

С музика на живо тази вечер от 19:00 ч. ще бъдат открити Дните на Нов български университет в „Червената къща”...

Events преди 7 години

Юбилеят: 

С музика на живо тази вечер от 19:00 ч. ще бъдат открити Дните на Нов български университет в „Червената къща”. Поводът е двоен – Нов български университет (НБУ) навършва 25 години, а 20 са випуските, завършили програма „Театър” на НБУ.

Събитията продължават от 27 март до 1 април и включват спектакли, отворени репетиции, дискусии, инсталации, срещи на завършили и настоящи студенти, и други. Представени са всички направления на театралната дейност и образование, развивани активно в НБУ вече 25 години.

Акцент в програмата е осъществяването на независима продуцентска дейност, която обхваща дългия път от инициирането, организирането и реализирането на експеримент до провеждането на социална работа и работа с деца.



Ценителите на театъра ще могат да се насладят на дипломни спектакли на студенти от програма „Театър“, както и на постановки на завършили студенти. Сред заглавията са „Вишневи сестри“, „Влюбените“, „Забавно като патерица“, „Йерма“ и „Премълчаното разказано”.

Всеки елемент от програмата разглежда различна тема и поставя различен, социално значим въпрос. Ще бъдат разгледани темите за любовта, омразата, истината, лъжата, търсеното и намереното, казаното и премълчаното.
Гостите на Дни на НБУ в „Червената къща” ще могат да се включат активно и в редица дискусии за мисията на НБУ в изкуството и иновативните методи, използвани в университета.

Спектакълът: 

На 28-ми, 29-ти и 30-ти март от 22:00ч. в магазин на „Mr. Bricolage” в RING Mall ще бъде представен спектакълът “Shopping and fucking” от Марк Рейънхил.

Режисьорът Марий Росен е познат на театралната публика с изборите си на нестандартни места за представяне на своите спектакли, както и с работата си върху съвременни и провокатини пиеси. И този път представлението му е site-specific. Дейсвието се развива сред стелажите със стоки в строителен магазин в столичен мол, а представлението не се препоръчва на лица под 16 години.

В “Shopping and fucking” се разказва за група млади хора в момент на промяна. Болезнено и трудно е за тях да продължат, но принудата и инстинкта ги тласкат напред. Част от героите се изпълняват от по двама актьора едновременно. Реалната среда на супермаркета е естествен декор на действието. Продаваните в магазина стоки са основен реквизит на спектакъла. Костюмите са вдъхновени от японската улична мода. В част от тях, както и в сценографията навлизат съвременни технологични средства - мобилни телефони, таблети, геймърски устройства, кинект и т.н.

Постановката се опира на аристотеловия принцип за катарзис, като в случая чрез пренасищане от пазаруване и секс да се постигне освобождение от тях.

В спектакъла участват артистите: Благой Бойчев, Боряна Пенева, Ивайло Драгиев, Ирина Андреева, Милена Ерменкова, Милко Йовчев, Михаил Милчев, Ованес Торосян.


 

Изложбата:

На 28 март от 18:30 часа галерия „Ракурси“ ще представи изложбата „Ловни трофеи“ на Юлий Таков, която обхваща маслени платна и работи върху хартия. 

Във всяка една от работите присъства ловеца и животното.

„Интересува ме краткият момент, в който човекът позира пред камерата с трофея си. И тук има два аспекта, които ме вълнуват и двата тясно свързани с егото: единият е моментът на успеха, вторият – позицията на доминиране. В работата си съм фокусиран върху начина, по който може да се интерпретира изображението. В този момент, въпреки че контролирам развитието на образите, разглеждам картината по-скоро като взаимодействие на чисто абстрактни форми. Смятам, че по този начин субектът може да бъде изваден от ежедневният му контекст и от него да се извлече есенцията.

Ритмично разположените цилиндри и изкривените решетки, напомнящи на координатна система, са един опит да ре-моделирам картинното пространството. Да извадя събитието извън нормалния ход на времето. С координатите по повърхността, а с цилиндрите в дълбочина. Предната бяла част на цилиндрите е бялата хартия или платно, върху което работя. През цялото време докато рисувам, заобикалям тези места, пазя ги чисти. И по-късно, когато им нарисувам сянката, бялото - това което е нищото, което е празнотата, пробива изображението и излиза най-отпред. Безкрайното нахлува в крайното.

Във всяка отделна работа опитвам да добавя по нещо ново и различно от това, което съм правил, някакъв нов слой от значения. И това е нещо, което по някакъв начин ме лимитира, но във същото време ме кара да се чувствам свободен. Една стъпка към следващата картина.“

"Ловни трофеи" ще продължи до 13 април. 

Другата изложба:

На 28.март галерия „Париж“ ще представи за пръв път в своето пространство отдавна утвърдения и известен художник Иван Стратиев.

Изложбата „От Paris в Париж“ ще покаже творбите, които авторът е създал по време на пребиваването си в Париж чрез конкурса на СБХ - „Cite des Art”. В далечната 1991г., Иван Стратиев е кандидатствал за пръв път, но тогавашната му творба „Голямото дърво“ се е сторила твърде „особена“ на част от журито и кандидатурата му е отхвърлена.
Двадесет и пет години по-късно, художникът кандидатства отново и през есента на 2016-та, той вече твори в ателиетата на СБХ в Cité Internationale des ArtsПариж, Франция.

В сегашната си изложба в галерия “Париж“ Иван Стратиев ще покаже на почитателите си и онази стара „неодобрена“ картина, към която е запазил особен сантимент. Така ще може отчасти да се проследи и пътя, който е изминал за това време творецът, развитието, което е претърпял, изобщо една ретроспекция, която винаги е любопитна и важна за всеки ценител на изкуството.

„От Paris в Париж“ има за цел да покаже едно по-различно лице на Иван Стратиев, освободено от очаквания, просто един художник рисуващ всичко, което душата му е пожелала, вдъхновена от свободния парижки дух.
И за да е изцяло френски духа на откриването, посетителите с покани, ще бъдат посрещнати с традиционното червено вино и класическите френски сирена.

Изложбата разглеждаме до 15 април.



Birthday Партито: 

След едномесечно турне в Австралия и чак до Тасмания, част от Do not obey world tour 2017, колоритните BaBa ZuLa пристигат в София на 29 март, за да отпразнуваме 20-тия им рожден ден заедно.

Организаторите от EventsJar подготвят грандиозно парти, невероятна колаборация между независимото електронно дуо и явление в съвременната музика 1000 names и най-доброто от 20-годишната музикална кариера на BaBa ZuLa, събрано в новия албум ХХ.



В нощта на 29 март, точно в 20:00 часа Mixtape 5 и цяла София ще посрещне рождения ден на групата с огромна еднометрова торта с истинските инструменти на BaBa ZuLa, специално приготвена за събитието от сладкарници Met Cake. Всички присъстващи ще участват в изненадата и на входа ще разберат каква ще бъде ролята на всеки един. Този подарък за BaBa ZuLa е тайна и самите музиканти дори не подозират.

Те ще пристигнат директно от Витоша Парк Хотел в голямата зала на Mixtape 5 и цялата изненада ще се случи по средата на концерта. След което всеки ще може да си хапне от вкусната гигантска торта.

Билети за събитието можем да закупим в мрежата на на Ticketlogic.bg. Цена на предварителна продажба - 25 лева и 30 на входа. 



Книгата: 

На 30 март посрещаме в София новата звезда на финландската литература – очарователната Селя Ахава!

С „Неща, които падат от небето” тя печели не само най-високата европейска награда, но и все по-широка популярност сред европейските читатели. Романът е номиниран за престижното отличие „Финландия“ и е удостоен с наградата за разпространение на финландската литература „Факлоносци“.

Това е разказ за хората, които се сблъскват с непонятни и неочаквани събития в ежедневието си. Момиче, чиято майка е улучена от гигантски леден къс, паднал от небето, жена, която на два пъти печели джакпота от лотарията, и друга, която носи в корема си русалка, мъж, ударен пет пъти от мълния – всички те се опитват да си обяснят миналото, да намерят смисъл в случайността, за да продължат напред.

„Начинът, по който обикновеното и абсурдното съжителстват, винаги ме е вълнувал”, споделя авторката. „Необичайното комбиниране на предмети в пространството насърчава появата на нови значения. Вероятно опитът ми в драматургията е причина пространството между думите и събитията да ме интересува толкова много”.

Срещаме се със Селя Ахава на 30 март в книжарница Сиела Ректората, точно в 19:00 часа.

Концертът: 

На 30-ти март, четвъртък, в столичен клуб банда Bobo & The Gang ще направят концерт-промоция на новия си албум „Говори“. Малко след 21:00 часа феновете на групата ще имат възможност да чуят неиздавани до момента парчета.

В албума са включени общо 10, като само няколко от тях са познати на публиката. Специални гости на концерта-промоция ще бъдат британското женско дуо HanLei. На сцената заедно с момчетата от Bobo & The Gang ще видим и чуем музикантите: DJ Skill, Димитър Льолев (саксофон), Владислав Мичев (тромбон), Волен Милчев (вокал), a DJ сетовете ще бъдат на Unkle Billy и Мартин Михайлов.



Още една изненада ще е на разположение за всички, които ще избухват в нощта на 30-ти март - Special merchandise by DJ Marten.

Преди броени дни излезе пилотният сингъл към албума „Говори“ – „Не знам“, който за броени часове набра популярност и се завъртя по всички родни радиостанции.


Музиката:

В края на месец март зелената къща отново ще бъде заредена с храна за душата под формата на майсторски добра джаз музика с поредния SoCONCERT: The Chamber Sessions.

На 31 март от 20:00 ч. SOHO за втори път ще бъде домакин на музикалното обединение Logo3o в състав от Александър Логозаров (китара), Борис Таслев (бас) и Борислав Петров (барабани). Талантливите джазмени ще удостоят публиката със своето много лично тълкование на един от най-универсалните ансамбли в джаз музиката - триото. И този път по време на концерта ще изпълнят авторска музика, както и свои интерпретации от творчеството на контрастни артисти като Bud Powell, Jackon 5 и други.

Вход: 8 лева.

Проектът: 

За хубав и интересен старт на новия месец, "Театър на Сетивата София" и "Институт за изследване на тишината" ще ни представят "Сетивни градски Пътувания".

Те представят една необичайна гледна точка към града и неговите измерения. Пътувания, в които се достига по-голяма дълбочина на осъзнаване и преосмисляне на пространството вън и вътре в нас. Пътувания, в които си едновременно воден и водещ в лабиринт от символи и образи в самата тъкан на града, където сградите стават декори, а минувачите актьори в едно своеобразно представление, случващо се единствено ТУК и СЕГА.

Сетивните градски пътувания се случват ОТВЪД ДУМИТЕ като същевременно въвличат и провокират всичките сетива на участниците (зрение, обоняние, слух, озесание и вкус).

Това са пътувания за експериментатори, за откриватели и за всички, които търсят поетичното измерение на живота около нас. Пътувания, които ти помагат да забавиш темпото, да спреш времето и дори да се изгубиш напълно. Колко далеч ще стигнеш, зависи от теб.

Сетивните градски пътувания се случват на предварително определени дати, а маршрутът им е тайна, която се разкрива само на пътуващите. Това са сетивни преживявания за група от макисмум 12 човека, които в зависимост от формата си траят между час и половина до пет часа.

Както на всички останали проекти са "Театър на сетивата София" е необходимо предварително резервиране на място чрез регистрационната форма на сайта.

ПРЕДСТОЯЩИ ДАТИ за сетивни пътувания са 1, 2, 8 и 9 април от 14:00 до 18:00 ч.

Цена на пътуването: 60 лв.

Партито: 

На 1 април Absolut oрганизира Absolut Spacecraft Party в Национален стадион “Васил Левски”. Специално за събитието закритата писта на стадиона ще изглежда като голяма летяща чиния, която ще отвори точно в 23:00 часа за над 2000 човека. Грандиозното междупланетарно парти ще ни изстреля в стратосферата със звездeн прах под формата на ABSOLUT коктейли и музиката на Стефан Попов (София) и Isis Salam (Берлин).

Kосмическата Isis Salam e родена в Нигерия и израснала в Торонто, но към момента се подвизава в Берлин. Kaто MC, DJ, вокалист, продуцент и денс дива, тя прави лайфове, които наистина те изстрелват в Космоса – със стабилно бас хаус начало, което преминава в секси ню диско, за да се стигне до сериозно денс парти. Isis Salam започва кариерата си през 2008, като част от електро рап дуото Thunderheist. След светкавничния им успех, следват колаборации с великани като Tyree Cooper, Pharell и Junky XL. През 2009 ISIS излиза на една сцена с Kanye West на SXSW Showcase, което я издига на ново ниво в музикалната й кариера.

Нейното живо изпълнение в София ще бъде подгрято от Стефан Попов - един от успешните млади DJ-и в страната. Kaто бивш резидент на Yalta Club, той е пускал на една сцена с имена като Hot Since 82, Maceo Plex, Nina Kraviz, Scuba, Nicole Mоudaber, Chris Liebing, Adam Bеyer и други световно признати артисти.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?