Следва

Ваня Мановa: За пресечната точка на технологиите и емоциите

Как да изгорим мазнините по корема: Ключовите стъпки

Съветите за стопяване на мазнини в областта на корема са безкрайни, а хората често пъти търсят най-бързия и възможно най-„безболезнен“ начин за целта...

Health преди 7 години

Съветите за стопяване на мазнини в областта на корема са безкрайни, а хората често пъти търсят най-бързия и възможно най-„безболезнен“ начин за целта – т.е. без много-много усилия и движение. Едва ли за пръв път някой ще ви каже, че тези начини, които не ви костват никаква промяна в ежедневието, нито усилия от ваша страна (най-често физически), не са най-добрите. Такива варианти обикновено са под формата на медикаменти, които ви обещават мечтания плосък корем, и то с „почти мигновени“ резултати.

Ако по чудо желаният ефект бъде постигнат, то какво следва след това?
Непромененият ви, стар начин на живот, ще се „погрижи“ да си върнете издаденото коремче, от което така лесно и просто сте се отървали. А, надяваме се разбирате, подобни медикаменти не могат да се взимат вечно…

И докато повечето от вас искат да изгорят мазнините в корема от чиста суета за постигане на красиво тяло, то е редно да знаете, че има куп здравословни причини, които ще ви убедят, че да „преполовите“ талията си, е една същинска НУЖДА на тялото ви, а не само на вашето чисто желание за естетика.

Например, опасната висцерална мастна тъкан (запаси от енергия, които създава, тялото ни под формата на мастна тъкан), която е наистина дълбока мазнина, имаща тенденцията да се натрупва в корема, заобикаляща жизненоважни органи, съответно увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и много други.
Според доклад, публикуван в Lancet през 2005 г., в световен мащаб „наднорменото тегло е шестият най-важен рисков фактор, допринасящ за заболяванията". Световната здравна организация (The World Health Organization) изчислява, че през 2005 г. около 1,6 милиарда души по света са с наднормено тегло, както и че най-малко 400 милиона възрастни влизат под същия знаменател.

А пък Националният институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK) заявява, че затлъстяването, което вероятно и най-често включва наличието на много излишни коремни мазнини, може да допринесе значително за следните здравословни проблеми:

Диабет тип 2

Исхемична болест на сърцето и инсулт

Метаболитен синдром

Някои видове рак

Сънна апнея

Остеоартритът

Заболяване на жлъчния мехур

Чернодробни заболявания

Усложнения на бременността

Със сигурност вече сме ви убедили, ако отдавна не сте го направили и сами, че наднорменото тегло не е шега работа. Така че, мотивацията ви трябва да бъде възможно най-силната – все пак става въпрос за здравето ви, а не забравяйте, че от здравето зависи и красотата ви.

Ето няколко ключови стъпки  да свалите вредните мазнини в корема и да „влезете“ в перфектна форма за лято 2017, както и да се чувствате по-добре от всякога!


Консумирайте натурални, истински храни


Разбира се, когато става дума за отслабване, винаги се започва първо от храненето. Купуването на натурални, чисти храни и готвенето вкъщи, заменящо готовата, пакетирана храна и полуфабрикати, е най-простичкото нещо, което можете да промените в хранителния си режим, правейки повече не само за себе си, но и за тези, които обичате.

Истинската храна е тази, която хората ядат открай време и е дадена от природата така, без да е обработена - зеленчуци, плодове, семена, чисти меса и риба, бобови растения и други, отглеждани в чисти, богати почви, без никакви добавени химикали. Разбира се, друга е темата за ГМО продуктите, които са навсякъде (особено плодовете и зеленчуците), но има как да контролирате и това: яжте една храна, когато е дошъл сезонът й. Така вероятността да бъде натъпкана с химикали е по-малка. Отделно можете да залагате на био магазини, които гарантират чистото отглеждане на продуктите.

Наблегнете на зеленчуците, защото това ще ви помогне не само да се отървете от нежеланата висцерална мастна тъкан, но също така даде на тялото ви жизненоважни хранителни вещества, от които то се нуждае, за да функционира правилно.

Яденето на „истинска“ храна, включва и продукти, богата на фибри, полезни за контролиране на апетита, храносмилането, здравето на сърцето и др. Изследванията показват, че повишаването на консумацията на диетични фибри с плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения е важна стъпка в спирането на епидемията на затлъстяване.

Ограничете захарта до минимум


Захарта е изключително вредна, особено, ако говорим за наднормено тегло. Но това да спрете да пиете кафе със захар или пък шоколад не е достатъчно – трябва да ограничите „скритите“ подсладени храни и напитки като сокове, млечни продукти и други пакетирани закуски.

В повечето напитки (кола и всякакъв вид сокове) има много захар. Това ви кара да приемате вредни калории, които ви отдалечават от целта ви. Пийте най-вече вода, билков чай или пък фреш.

Яжте разумно

Да се храниш с мисъл означава много неща:

- Правете го бавно, за да не изядете твърде много за твърде кратко време и после да се чувствате преяли.

- Спрете да ядете, когато сте под стрес. Има и други начини да се справите с напрежението.

- И на първо място, яжте здравословно. Така ще се погрижите за здравето си в дългосрочен план, като отслабнете, вместо да се получи обратният ефект на бързото отслабване, което е мимолетна магия.


- Не гладувайте. Така може да постигнете нежелания резултат организмът ви да се презапаси с нужните за него мазнини, от които го лишавате. Яжте често каквото трябва и не пропускайте хранения.

Тренирайте


Спортът не е без значение и колкото и да не ви се иска да се „мъчите“ с упражнения, повярвайте, тренировките са един от най-важните фактори, за да се разделите с нежеланите мазнини по корема. Правете повече упражнения за корем, ако искате да свалите ненужните натрупвания конкретно в тази зона.

Това, че графикът ви е натоварен, не е оправдание – дори и петминутна тренировка или няколко упражнения са от значение. Или пък днес можете да отидете до работа пеша? Просто не се застоявайте на едно място!

Намалете стреса


Това да живеете под постоянно напрежение и стрес, неимоверно се отразява на здравето и фигурата ви: сърдечносъдови заболявания, диабет, психични разстройства и автоимунни заболявания и какви ли не рискове. А стресът, комбиниран с лошите навици на хранене, са допринесли тъкмо за това, което сега искате да промените в себе си.

Важно е да знаете, че стресът променя апетита, пречи на нормалното храносмилане чрез промяна на чревната среда и влияе на начина, по който щитовидната жлеза и хормоните ви работят.

Не пренебрегвайте съня


Недоспиването е една от причините, които пренебрегваме, но които са виновни за появата на коремните мазнини. А всички експерти са категорични, че сънят е важна част от начина ви на живот и, ако се наспивате, това ще помогне значително за вашето отслабване.

Освен това сънят редуцира хормоните на стреса, което ще намали желанието ви да ядете сладки неща, когато сте изнервени.

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.