Следва

Нежна е нощта! Нахранена с любов...

Ваня Мановa: За пресечната точка на технологиите и емоциите

Тя е мениджър за България и Македония на една от най-иновативните глобални компании, които правят ежедневните ни дейности като плащане на сметки...

All About Life преди 7 години

Тя е мениджър за България и Македония на една от най-иновативните глобални компании, които правят ежедневните ни дейности като плащане на сметки, пазаруване, пътуване, управление на финанси много по-лесни, по-сигурни и по-ефективни. Постъпва в Mastercard като мениджър връзки с клиенти през 2008 г. и постепенно извървява пътя до отговорния пост, който заема днес. В момента ръководи въвеждането на иновациите и технологичните решения на Mastercard в България и Македония и отговаря за поддържането на растежа на картовите и електронните разплащания на двата динамични пазара. Завършила е Софийската математическа гимназия и има магистърска степен по компютърни технологии от Техническия университет в София. Майка на три деца и... на Мърфи, голдън ритрийвър. Отворени ли са българите към иновациите, от какви устройства ще можем да пазаруваме скоро и докъде ще стигне развитието на средствата за идентификация – в един вдъхновяващ разговор с Ваня Манова за бъдещето на технологиите и пресечната им точка с безценните емоционални преживявания.

Ваня, как една жена пробива в света на технологиите и достига до такава ключова позиция в една от най-иновативните световни компании?

За щастие живеем във време и място, което позволява на жените да разкрият потенциала си, да просперират и да стигнат до позицията да вземат отговорни решения и да ръководят важни за обществото дейности. Съвсем скоро излезе първото проучване на новосъздадения Индекс на жените предприемачи на Mastercard, който показва, че, за да бъдат бизнесите, ръководени от жени, успешни, смелостта и решителността не са достатъчни. Те трябва да разчитат на достъп до финансови услуги и продукти, на свобода в управлението на бизнеса, на подкрепа и качествено управление. Затова всички ние имаме отговорността, но в същото време и страхотната възможност да насочим усилията си към културните и организационните проблеми и да насърчим още повече жените лидери. Защото, за съжаление, все още има общества, в които съществуват сериозни пречки пред професионалното развитие на жените.

В тази посока Mastercard създаде и утвърди Girls4Tech – глобална инициатива за социална ангажираност в посока образование и равенство между половете. Програмата вдъхновява и въвежда по иновативен начин момичета в дисциплини като наука, технологии, инженерство и математика. Тази инициатива е инструмент за създаване на бъдещи жени лидери.

Технологиите не са запазена територия за единия пол. Особено според разбирането на Mastercard, че те трябва да служат на хората, да правят живота им по-лесен, по-комфортен и по-вълнуващ. Всеки наш продукт и услуга е плод на тази философия и е разработен след детайлно проучване на нуждите и очакванията на потребителите.

Oтговаряте за позиционирането в България и Македония на компания, избрана от Forbes в топ 60 на най-ценните марки в света за 2016 г. Какво прави един бранд наистина ценен?

В Mastercard следваме няколко стъпки, които доказано правят една марка значима. На първо място, компанията трябва да вярва и следва ясни принципи – на прозрачност, последователност, надеждност, за да изгради доверие сред клиентите си. Това, което прави една марка истински ценна обаче е активният диалог и взаимодействие с потребителите. Mastercard е една от най-разпознаваемите марки в света, защото логото ни стои на над 2,3 млрд. карти по света и в милиони търговски локации, както и заради иновативните продукти, с които правим ежедневието на хората по-комфортно. Но брандът Mastercard е ценен високо и защото добавяме редица „Безценни възможности“ за нашите потребители, с което правим тяхното преживяване с продуктите на Mastercard наистина уникално.

Тук ли се крие пресечната точка на технологиите с емоциите?
Потребителските нагласи се променят непрекъснато. От една страна, под въздействието на дигиталните технологии клиентите са постоянно свързани, информирани и имат все по-високи очаквания към продуктите и услугите, които получават. От друга страна, потребителите вече търсят и очакват все повече нови и вълнуващи преживявания, които да получат с дадена услуга или продукт. Затова Mastercard се развива не само като чисто функционална компания, която предлага иновативни начини за разплащане, а и като емоционален бранд, който сбъдва мечти. Ние помагаме на клиентите си да излязат от ролята на зрители и слушатели на рекламни истории, и да се превърнат в реални участници и дори в създатели на нови истории, които да споделят и да ги вдъхновяват.

Какви са реалните истории, в които вашите клиенти стават герои?
Нашият бранд има дългогодишни традиции в емоционалната връзка с потребителите, на които предоставяме безценни възможности в девет различни техни любими сфери – спорт, забавления, музика, пътувания, изкуство и култура, кулинария, филантропия, пазаруване и природа. Тези направления и дейности ни помагат да управляваме процеса, както и да определяме портфолиото ни от спонсорства и партньорства. Партнираме си с UEFA Шампионска лига, тенис турнира Ролан Гарос и др. В момента тече кампанията ни за едно от най-бляскавите кино събития – международния фестивал в Кан, която провеждаме за втора поредна година. Наши клиенти, използвали безконтактно плащане, ще имат възможност да се почувстват като част от световния ВИП елит. Те ще отседнат в хотел, наравно със световните филмови звезди и режисьори, за впечатляващия им външен вид ще се погрижат топ професионалисти гримьор, фризьор, стилист, ще получат възможност да се докоснат до любимите си актьори. На практика, това, което правим, е да свързваме клиентите си с тяхната страст по един незабравим начин. Тези моменти ние наричаме безценни.

Докато ви слушаме, започваме да се убеждаваме, че твърдението „технологиите убиват чувствата и емоциите“ е мит…
Разбира се, че е мит. Дори самото използване на иновациите може да е изключително преживяване. Пазаруването става все по-вълнуващо с достъпа до глобални онлайн магазини от всяко устройство. С дигиталните услуги за разплащане като Masterpass, който скоро ще бъде достъпен и за българските потребители, съхраняваме информация за карта, адрес за доставка, начин на плащане и т.н., които вече не се налага да въвеждаме всеки път, когато плащаме онлайн. Все по-голяма ще става употребата на т.нар. wearable технологии – гривни, часовници и други устройства, изкуственият интелект също се превръща в опция за дигитално разплащане. Ще повдигна леко завесата и ще разкрия, че съвсем скоро Mastercard ще доведе в България за първи път роботът-хуманоид Pepper. Срещата и общуването с такава технологична иновация само по себе си е безценна възможност и незабравимо изживяване.

Трудно ли се работи в глобална иновативна компания за българския пазар? Отворени ли сме изобщо към иновациите или сме по-скоро традиционалисти?
Нека не ви учудва, българите са в челните места по възприемане на нови технологии и по желанието те да обхванат повече сфери от ежедневието ни. Има редица изследвания, които го доказват. Например, България е една от 77-те държави в цял свят и 49 от Европа, в които се използва безконтактна технология при плащанията. Иновациите са навсякъде около нас – вижте, например приложението TICKEY, което спечели подкрепата на Mastercard, което позволява да си закупим билет за пътуване в метрото от мобилния телефон. Замислете се само колко удобно е да не търсите дребни монети или да не чакате на опашка. Ето такива практични решения повишават доверието към технологиите.

Ако говорим за сравнение с останалите пазари, България е една от европейските държави, в които безконтактната технология, например, е най-разпознаваема сред потребителите (87%, в сравнение с 86% във Великобритания, 83% във Франция и 72% в Испания, по данни от изследването ни Mastercard GTC Research 2016). Според друго наше изследване MasterIndex, само за 2016 г. имаме ръст от близо 20% на хората в България, които заявяват, че използват безконтактни технологии. Видимо се покачва както интересът и употребата на иновации в разплащанията, така и очакванията за тяхното развитие в близко бъдеще.

Докъде ще стигне технологичното развитие през следващите няколко години? Ще можем ли скоро да пазаруваме с гласова команда, например?
Разработването на иновации в разплащанията следва очакванията на клиентите за по-удобно, по-бързо и по-сигурно пазаруване. Затова интересът към дигиталните портфейли, wearable технологиите и умните асистенти и тяхната употреба в ежедневието нараства непрестанно. Услугите и продуктите на Mastercard, които вече са налични и които разработваме, са насочени именно към оптимизиране на процеса на разплащане – потребителите вече имат възможност за достъп до сметките си по всяко време и от всяко устройство, а трансакциите се осъществяват много по-бързо.

Според последното проучване на Mastercard за дигиталните плащания, сред потребителите вече има интерес и очаквания към нови методи за разплащане, които само допреди няколко години изглеждаха невероятни и недостъпни. Например, хората очакват в бъдеще да потвърждават трансакции с пръстов отпечатък или гласова команда. Със сигурност посоката, в която ще се развиват иновативните решения, е към осигуряване на още по-лесни, удобни и надеждни дигитални разплащания.

More All About Life

Tanqueray с нов продукт в България

All About Life преди 3 дни

Световноизвестната марка джин Tanqueray пуска нов продукт на българския пазар. Продуктът е изненада за мнозина, тъй като е безалкохолната алтернатива на Tanqueray London Dry и е създаден за безалкохолни коктейли със същия, неустоим вкус. Идеята на бранда е, че всеки може да се наслади на Tanqueray 0.0 без да прави компромис с вкуса.

Може ли чешмяната вода да съсипе кожата и косата ни

All About Life преди 1 седмица

В обществото битува схващането, че някои видове чешмяна вода могат да повлияят негативно на кожата и косата ни, но преди да навлезем в дълбочината на въпроса, нека първо се попитаме къде се корени проблемът.