Следва

И момчетата също плачат. След секс

Една кампания срещу сексуалното насилие, която наистина има топки

Градският транспорт в Мексико сити се сдоби с топки както в буквалния, така и в преносния смисъл. Част от седалките в метрото бяха превърнати вл...

All About Life преди 6 години

Градският транспорт в Мексико сити се сдоби с топки както в буквалния, така и в преносния смисъл. Част от седалките в метрото бяха превърнати в пластмасови отливки на мъжки тела – горната им част разполага с анатомично оформени мъжки гърди, зърна и коремче, а долната – с пенис. На маркировката на местата пише “Специално за мъже”.

Смелата акция е част от кампания за повишаване на вниманието към сексуалното насилие над жените. Според статистиката цели 90 процента от мексиканките са били опипвани или са преживяли друга форма на сексуален тормоз в публичния транспорт.

90 процента звучи плашещо много, но цифрите са е лесно обясними – с 3-4 торби под ръка и натикани в претъпканото пространство повечето жени нямат възможност за противодействие. Желанието да се измъкнат по-бързо от неприятната ситуация и неписаният обществен натиск да не правят сцени, също не им помагат.

Проблемът не засяга само Мексико. В наши дни почти всяка жена се е чувствала застрашена от настъпателни и нежелани сексуални намеци и действия в даден момент от живота си.

Повечето кампании по въпроса обаче рядко достигат до ушите и очите на силната половина от човечеството и това е съвсем нормално - темите не ги засягат пряко. Е, ето, че беше проведена една акция, която те няма как да подминат.

Според надписите в мексиканското метро “е некомфортно да се седи върху такава седалка, но усещането е несравнимо със сексуалното насилие, с което се сблъскват ежедневно жените”. И много от мъжете проявяват разбиране, реагирайки доста готино.

Но стига толкова приказки. Ето малко изненадани мъжки лица от мексиканското метро:

More All About Life