Следва

Totally Еrected Domination!

Носиш очила? Значи си фешън, оригинален и еко! Или безплатен урок за прага между науката и изкуството

Почувствахме се като Алиса в „оптичния свят”. Или като Алиса в „страната на очилата”. Толкова много, различни, шарени, красиви, модни, класически, готини,…

All About Life преди 6 години

Почувствахме се като Алиса в „оптичния свят”. Или като Алиса в „страната на очилата”. Толкова много, различни, шарени, красиви, модни, класически, готини,… толкова много очила и прилежащи аксесоари! Облекло за очите. Мода за зениците. И много подробности за тях и около тях, за които не бяхме и подозирали. Почти като в сън, или приказка. Придружена с аромата и вкуса на невероятно кафе, уханен чай и най-вече очарователна и професионална, 24-каратова компания на три страхотни дами.

В оптика „CoOptics”, на партерния етаж в новия и все още незапълнен с щандове търговски център на ул „Сан Стефано”22, намираме собственика на магазинчето, както самата тя го нарича, Ива. Тя и четири лъчезарни момичета Ели, Дани, Мария и Ани са изцяло отдадени на това, с което се занимават. Малък и сплотен екип от готини млади хора с разнороден бекграунд - оптик, оптометрист, човеци на изкуството – все различни хора, с опит. И след като продават аксесоари, е логично, че и те трябва да са готини, нали?!

От 5 г. са на пазара и вече имат „тяхната” клиентела – от малки деца до възрастни, която според Ива е от абсолютно всякакви хора, държащи на себе си и комфорта. Срещу сградата на БНТ са отскоро, но са се погрижили мястото да е приятно, различно и уютно. „Постарахме се магазинчето ни да е по-различно от другите и в същото време да не е твърде авангардно. Идеята е да „сме на улицата”, почти. И да се отличаваме, като предлагаме различни нишови брандове очила, за да избегнем масовостта на основните два концерна в света (Луксотика и Сафило), които ги произвеждат и държат монопола върху марките (Рейбан, Гучи, Диор, Прада и т.н.).

При нас ще намерите локални марки очила на не толкова високи цени, но с отлично качество, в които се набляга на качествени, естествени материали и интересен дизайн, и с идеята да бъдат възприемани като аксесоар, който допълва визията и излъчването. Защото първосигналната реакция на всеки, който реши да си купи очила – диоптрични или слънчеви, винаги е свързана с дизайна им.



Затова се стремим да представяме и предлагаме нещо по-различно, красиво и отбрано като любители и ценители на своеобразния и оригинален дизайн. За да може, като си сложиш нещо на лицето, то освен красиво, да е и хипоалергично”, разказва Ива.

Специфичният и отличаващ оптиката петролено-син цвят го е избрала тя. Пошегувахме се, че ще й остане за спомен, когато черното злато на планетата свърши. Много мислила какви да са шкафовете, лампите, плочките… И явно се е получило, след като други колеги оптици на Ива са я поздравили, което е голяма рядкост в който и да е бранш в България, а за нея това е аршинът, както сама откровеничи. Защото за Ива оптиката е много специфична материя и е на прага между науката и изкуството.



В „страната на очилата” освен очила и аксесоари към тях се предлагат и контактни лещи. Момичетата разясняват, че ползването на очила не изключва лещите, както и обратното. Сегашните технологии, например, предлагат еднодневни лещи, които са изключително подходящи за спорт. А и слънчевите очила могат да са огледални и с корекция в диоптъра.

В съботните дни напасват лещи за хора, които никога не са ползвали. Подбират за тях и нуждите им най-правилния продукт, обясняват, показват им какво да правят, провеждат обучение как да ги ползват и съхраняват, и по техни наблюдения за нула време клиентите се научават. „Защото първоначално не на всеки му понася, понякога е трудно, а и е малко странно да си бръкнеш в окото и да си сложиш в него чуждо тяло”, казва Ива. Всеки може да отиде в „CoOptics”, след като вече е бил при офтамолог, който му е препоръчал този тип корекция за очите.

А в средата на оптиката е разположена голяма машина, чието име по сложност може да се мери с чичковитечервенотиквеничковчета – авторефрактометър, с която се измерва електронно зрителната острота или скрийнинг, най-просто казано. „Докато субективното измерване се прави от офтамолог”, пояснява Ива и добавя: „Направили сме така, че да е видно – поставили сме апарата на централно място. И този факт изобщо не притеснява клиентите, напротив – предизвиква се интереса и на „случайните” минувачи, които влизат, заглеждат се, започват да разглеждат всичко останало и в един момент вече се е получил разговор, нов социален контакт”. Ако някой просто иска да се провери, винаги е добре дошъл тук.

По наблюдения на екипа понеделник е най-спокойният ден. Но когато и да отидете в „оптичния свят”, ще бъдете удостоени с необходимото внимание. Тук не влизате просто в най-близката оптика, тук идвате при приятели. С усмивки, една през друга момичетата разказват как, докато взимат мерки, разглеждат диагнозата, поставят нова, ако се налага, едновременно с това неспирно си комуникират с клиентите. „И после пием кафе или чай – задължително!”, „Задължително? Адски похвално и мило е, но изобщо не е задължително!”, зачудваме се с усмивка ние.
Ива уточнява: „Ами да, може би не е задължително пиенето на кафе, но аз имам малко по-различни очаквания и така усещам нещата. Може би е заради времето, прекарано в чужбина, в което съм научила някакви неща. Когато обслужваме клиенти знам, че те трябва да бъдат много добре предразположени, защото може да са нерешителни, притеснителни или да им е трудно да изберат най-подходящото за тях. Затова всички ние сме тук, за да им помогнем”.

Магазинът, освен с рамки, работи и със стъкла, корекционни лещи и нужните за тях разтвори и всякакви аксесоари от най-добрите производители. Екипът държи да наблегне не толкова върху брандовете, а върху Човека, Клиента – от малкото дете до възрастния, и Той да е център на тяхното внимание.

Особено внимателни са към малчовците. Ива започва да се занимава с детски очила още преди оптиката и вече забелязва, че българските родители все повече разчупват вижданията си. „Преди предпочитаха да купуват нещо по-тъмничко, по да се слее с лицето, да не е като аксесоар... сега е коренно различно! Да, отне няколко години, но стана! От който факт лично аз съм много щастлива, защото с очилата си детенцето се отличава и трябва да е гордо, а не да му се присмиват, както навремето, че е очилаткото в училище.


Материалите на рамките са олекотени, пластични, почти нечупливи. Eдин от италианските детски брандове, например, силно набляга върху цвета, формата и удобството за малчовците. Пожеже детското носле до определена възраст няма седловина и стои леко чипо, затова рамките им са измислени така, че тежестта им да е равномерно разпределена. За най-мъничките или интензивно спортуващите, пък, са сложени коригиращи се гумени накрайници, които да придържат стабилно очилата към главите им”, разяснява Ива.

При детските очила, както и при тези за големите, има мода! Тя идва от филми, игри, комикси и конкретните герои в тях. А и детето вижда, че мама носи очила и то иска „такива”! Затова има еднакви тенденции и за малки, и за големи. Ива е доволна, че определено вече не се приемат като някаква стигма, а като нещо готино, приятно, аксесоар, игра, отличителен белег. Имат „Хари Потър” модел, който винаги бързо се изчерпва, както е в момента, и непрекъснато го поръчват.

За дребосъците има цветни пръчици и йо-йо, които идват като комплимент за тях от различните фирми. А от магазинчето им подаряват кърпички за чистене на стъклата – ефектни и шарени, с идеята да им покажат, че да носиш очила и да се грижиш за тях е по-скоро приятно. „По този начин те остават в съзнанието им, приемат ги като част от игра и разбират, че е толкова нормално да носиш очила, колкото и когато се нараниш, да си сложиш лепенка”, установила е Ива.  

И още: „Френските очила са с интересен дизайн, но в България не се харесват толкова много, за разлика от италианските или испанските. Дали е заради сходния на нашия темперамент, не знам. Но тук определено се предпочитат най-вече италианските течения в модата с рамките за очила – да се вижда, да е крещящо, да е различно, да е аксесоар. Скандинавската оптична мода е по-различна, по-нишова”.

Новата тенденция в производството на рамки за очила - от целулоза, е с цел избягване на ацетата от петролния продукт. Както и олекотения дървен материал при други, върху който е положена специфична пчелна вакса, което ги прави абсолютно натурални. „Освен че дори на пипане са коренно различни от пластмасовите и са невероятно фини и красиви, те са изработени - голяма част от тях – ръчно, от най-качествените материали, което засега ги прави много скъпи. На този етап все още са за ценители, но се надявам скоро цените да станат по-поносими за масова употреба”, надява се Ива.

Ето част от нишовите очила в „CoOptics”, за които любезните ни домакини разясняват:

Италианските Spektre
Основно слънчеви, отскоро и корекционни. Произвеждат се от най-качествения ацетат от петролните продукти мазукели (mazzucchelli).  Днес предпочитани от Риана и Джъстин Бийбър, те започват като малка фирма с традиционен дизайн, но винаги с някакъв туист в моделите. Стоят добре на почти всяко лице и могат да се носят с всичко. Класика! А италианците много държат на очилата си и непрекъснато ги носят - задължителен аксесоар, почти издигнат в култ. Дори още в закритата част на летищата им като стъпи човек ще забележи, че абсолютно всички са с очила. Даже боклукчията ще видите с маркови очила.



Испанските Gigi Barcelona

Марката е отскоро в България, определено е по-арт и стои прекрасно! Балансът цена-качество е повече от добър, но за съжаление на мъжете имат само дамски модели.



Другият испански бранд е Woody's Barcelona
С тях можете да влезете в морето. Рамките им са от супер олекотен дървен материал, който не им разрешава да потънат, и намазани с пчелна вакса, заради която не се раздуват. Някои от конкретните им модели се харесват изключително много само в България, отчасти и в Гърция, и в нито една друга Балканска държава – явно им се струват прекалено екстравагантни, затова ги внасяме направо от производителя. Говорим си директно със собственика на фирмата, който не може да повярва, че конкретен модел се предпочита само в България. Идеаторът на тези очила се е занимавал дълги години с уейв-борд, така че много е мислил за качеството и дизайна им. Всичките им рекламни кампании са щури, свежи, цветни, с чувство за хумор и с част от екипа им.



Шведските Morriz of Sweden. Те също са по-различни, с олекотени рамки са, което е важно за корекционната леща, особено за хората, които постоянно ги носят.

Има не малко почитатели и на немските марки, по-минималистични, незабележими върху лицето, също като скандинавските.



Пет съвета от Ива как да запазим очилата си – слънчеви и/или диоптрични, по-дълго време в изрядна форма:
1. Винаги ги съхранявайте в кутия;
2. Никога не ги оставяйте, макар и в кутия, в колата. Високите и ниски температури оказват пагубно влияние върху тях;
3. Избягвайте пръскането на лакове за коса и др. подобни консистенции в близост до очилата, съдържанието им разяжда тяхната повърхност;
4. Когато готвите и от яденето излиза облак пара, не се навеждайте прекалено близо над него;
5. Почиствайте ги само под течаща, хладка вода, след което внимателно и нежно ги подсушавайте с микрофибърна кърпа.

More All About Life