Следва

Test Drive: Разкош за сетивата

Негово Величество: Колагенът

Срещате го на всяка крачка – в любимия си лосион за тяло, в комбинация с витамините, които приемате, но задавали ли сте въпроса как колагенът може да се включи активно в живота ви?...

Hair преди 7 години

Знаехме, че колагенът помага на кожата да е по- гладка, косата де е по-плътна и ноктите да са по-здрави, но сме приятно изненадани от ползите му за здравето, които отиват много по-далече от „просто едно красиво лице“.

Срещате го на всяка крачка: в любимия си лосион за тяло, в комбинация с витамините, които приемате, но задавали ли сте въпроса как колагенът може да се включи активно в живота ви, да го направи по-смислен, по-пълноценен, по-здрав и усмихнат?

Всички остаряваме, без значение иска ли ни се, не ни ли се иска! Но пък, в зависимост от начина на живот, можем да забавим този процес и да запазим здравето си. С правилната комбинация от храни и добавки осигуряваме верен приятел по пътя, който ще поддържа ставите силни, еластични и устойчиви, независимо от възрастта. Колагенът с лизин и Витамин C също осигурява допълнителна полза за здрава и хидратирана кожа.

Повечето хора не знаят много важни факти за колагена.
Всъщност той е най-разпространеният протеин в човешкото тяло! Съставлява около една трета от общия протеин в нашия организъм. Именно затова той е жизненоважен за здравето на нашия опорно-двигателен апарат и повишава структурата на съединителната тъкан, ставите, венците и кожата. Колагенът предоставя сила и гъвкавост в целия организъм и така помага за предотвратяване на костно разрушаващи заболявания като остеопороза, остеоартрит, мускулни травми.

Ако сте имали нараняване или възпаление, при което е нарушен синтезът на колаген, не всичко е загубено!
Изтощените колагенови ресурси могат да бъдат подновени, но е важно да изберете качествен продукт и успешна формула. Лизинът и витамин С са от съществено значение за образуването на колаген. Лизинът помага при усвояването на калция, стимулира растежа на костите и спомага за образуване на колаген.

Какво всъщност е колагенът?



Той е протеин, намиращ се в нашите кости, мускули, сухожилия, връзки, кожа и хрущяли. По същество, това е градивният елемент, който ни държи в едно цяло! Но, той естествено намалява в тялото с възрастта (както повечето неща), оставяйки ни уязвими към болезнените стави, болките в мускулите, сбръчканата кожа и крехките кости. Със сигурност и вие самите сте го забелязали: отпусната кожа, появата на повече бръчки, загуба на еластичност... Но, това не е повод да изпадате в паника, защото само 2,5-5 грама колаген хидролизат, използвани сред жените на възраст 35-55 веднъж дневно в продължение на осем седмици, значително ще подобри еластичността на кожата, ще я хидратира, като в същото време ще намали загубата на вода, ще я направи по-гладка и стегната. Като бонус получавате и загладени бръчки.

А ето и няколко вълшебни факта за колагена, които ще усмихнат деня ви

1. Той намалява болките в ставите
Чувствали ли сте се някога като скелет, на когото всяко движение му причинява болка и дискомфорт? Най-вероятната причина за това състояние е липсата на колаген, защото когато изгубим част от този протеин, нашите сухожилия и ставни връзки започват да се движат по-трудно, което води до скованост, подуване наставите и т.н. Със своята гладка структура обаче, която обхваща и държи нашите кости заедно, колагенът действа като смазка и позволява те да се плъзгат без болка. Мислете за колагена като смазка за скърцаща врата: той помага на ставите да се движат по-лесно, намалява болката и намалява риска от увреждане на ставата. Учени от Израел и Америка са установили, че допълнителното приемане на колаген от пациенти, страдащи от ревматоиден артрит, значително облекчава състоянието им и намалява подуването на ставите. Друго изследване пък в International Journal пък доказва, че хората с остеоартрит, третирани с колаген тип 2, показват значителни подобрения в ежедневните си дейности, като изкачване по стълби, и изобщо подобряват като цяло качеството им на живот.



2. Осигурява по-добър сън

Съществуват много съвети за това как да заспите по-бързо, защото сънят е изключително важна „съставка“ от рецептата за здрав дух в здраво тяло. Е, колагенът може да ви помогне да се пренесете по-бързо в царството на сънищата и да подобри качеството на престоя ви там. Това е напълно достатъчно тази съставка да получи още един плюс в своя полза.

3. Намалява чувството за тревожност
Ако се питате как точно става това, ами: супер действието на колагена и възможността му да се справи с вашата тревожност се крие в действието на най-мъничката аминокиселина – глицин. Глицинът е инхибиторен невротрансмитер, химикал в мозъка, който намалява тревожността и безпокойството, хиперактивността, успокоява мозъка и балансира настроението. Лекарствата против тревожност действат по същия начин, но защо да се тъпчете с химия, ако можете да си осигурите здрав и спокоен сън по природен начин? Voila!

4. Прави костите ви по-здрави
Едва ли ще ви изненадаме със следващия факт, но всъщност костите са 90% колаген. А за вас сигурно здравината им е от изключително значение? Не се и съмняваме, защото всяка себеуважаваща се жена, освен на красивата коса и нокти, държи и на здравината на костите си. Така че вашата ежедневна доза колаген действително ще помогне да се предотврати потенциална загуба на костна маса. В действителност, изследвания са показали, че колагенът поддържа здравето на костите чрез увеличаване на костна минерална плътност, увеличава размера на костите, прави ги по-нечупливи и стимулира остеобластната активност.

5. Враг на неоправдания апетит
Прибавянето на колаген към дневния ви режим ще ви даде над 10 грама добавен здравословен протеин и изключително необходимия ви енергиен тласък. Ако не сте фен на заменящите храната напитки, в които често има високо съдържание на захар, консерванти и други нездравословни съставки, обърнете се отново към колагена. Ако ти си от тези, които са в процес на регулиране на теглото и си се включила в битката с килограмите, колагенът отново идва на помощ. Суроватъчният протеин на прах повишава нивото на кръвната захар, подобно на тази след ядене на бял хляб. Само че вторият кара нивото на инсулина да скача и гладът пак се завръща на бял кон. Харесва ли ти? На нас не, това не е начинът да се справиш с няколкото килограма повече. Едно изследване сочи, че колагенът може да бъде 40% по-засищащ от други източници на протеини (суроватка, казеин и соеви продукти). И тези, които приемат колагеновата хранителната добавка на закуска, в действителност поемат 20% по-малко храна на обяд.

6. Възстановяване на храносмилателния тракт
Синдромът на пропускливите черва е все по-голям проблем, който оставя чувство за подуване, умора и лошо настроение наред с другите проблеми. Дългият списък със състояния, свързани със синдрома на пропускливите черва, включва също и акне, алергии, артрит, астма, аутизъм... Доктор Алесио Фасано, директор на Центъра за Изследване и лечение на цьолиакия в Масачузетската болница за деца в Бостън, е открил, че пропускливите черва могат дори да доведат до автоимунни заболявания. Нежеланите симптоми се появяват заради токсините, несмляната храна и вредните бактерии, които проникват през чревната стена и създават автоимунна реакция. Колагенът и желатинът действат като тайни агенти, работещи за възстановяването цялостта на лигавицата на червата, за да се излекува пропускливото черво. Пиенето на домашно приготвен костен бульон се препоръчва на първо време, като мярка за защита на страдащите от това състояние. Но колагеновата хранителна добавка е страхотна и лесна негова алтернатива.
 

Как се приема колагеновата хранителна добавка?



Колагеновите добавки са под формата на прах, който е без вкус и без мирис. Не се налага да я разтваряте в топла вода или друга течност, както е при желатина например, което я прави изключително лесна за приемане и предпочитана. Просто я изсипвате в чаша вода, сок или пък поръсвате обяда си с нея – и готово!
 

Няколко факта в няколко цифри
Малко известено е, че в човешкото тяло има най-малко 16 различни видове колаген. Те включват типове 1, 2, 3, 5 и 10. Въпреки това, по-голямата част от колагена - между 80% и 90%, се състои от типове 1, 2 и 3.

Тип 1: Той се среща най-често и е съставен от колагенни влакна, които влизат в състава на частите на тялото, включително в този на сухожилията на някои органи и кожата (дермата). Тип 1 колаген също помага за образуването на костите и може да се намери в стомашно-чревния тракт. Той е изключително важен за зарастването на рани, за еластичността на кожата и за доброто състояние на съединителната тъкан.

Тип 2: Помага главно за изграждане на хрущяла, който се намира в съединителната тъкан. Здравината на ставите зависи от него. Наличието на този тип колаген в организма ви е от полза за предотвратяване на болки в ставите или различни симптоми на артрит.

Тип 3: Този тип колаген е съставен от ретикуларни влакна и основен компонент на нашите органи и на кожата. Освен че помага на кожата да бъди по-еластична, той също така се грижи и за кръвоносните съдове и тъкани в сърцето. Поради тази причина недостигът на колаген тип 3 е свързан с по-висок риск за разкъсвания на кръвоносните съдове и дори за преждевременна смърт, според резултатите от някои изследвания върху животни.

Тип 4: Има важната задача на формиране базалната ламина. Необходим е за нормалното функциониране на различни нервни и кръвоносните съдове.

Тип 5: Той е помощник при изграждането на повърхностния слой на клетките, отговорен е за добрия вид на косата и за здравето на плацентата в женския организъм.

Тип 10: Отговорен е за формирането на костите и на ставния хрущял.

More Hair