Следва

Вики на границата на абсурда

Blond Ambition Gallery - Катрин Деньов

За Катрин Деньов можем да говорим и мислим само в положителен аспект, защото тази изключителна...

Лица преди 14 години

За Катрин Деньов можем да говорим и мислим само в положителен аспект, защото тази изключителна французойка, както много свои съгражданки, е истинско олицетворение на женската сила, неподправена и загадъчна, талантлива и стилна и най-вече застинала в образа си на една доста по-различна натура, въпреки че е една от най-красивите актриси на своето време. Муза на Yves Saint Laurent, тя освен всичко е и интелигентна, имайки предвид факта, че знае перфектно френски, немски, италиански и английски.

Факти, с които се сблъскваме рядко в света на славата и разкоша на главозамайващата професионална реализация.

По-отбрана, по-сдържана, не толкова директна, но достатъчно амбицирана, Катрин Деньов изглежда като жена, която е напълно наясно със себе си. И няма как - постигнала завидни успехи в кариерата и превърнала се в beauty икона на десетилетия, френската актриса има с какво да се гордее.



Родена на 22 октомври 1943 г. в Париж в семейство на театрални актьори, Деньов завършва престижен лицей в родния си град и заедно със своята сестра, чиято мечта също е да бъде актриса, се заемат със задачата да си извоюват мечтания път до роли на големия екран. Първоначално популярна единствено в страната си, младата и изумително драматична като образ актриса, набира скорост. Снима се не само в американски, но и в европейски продукции. И така след филми като “Шербурските чадъри” и „Индокитай” , носещи й световна известност, тя вече е звезда, покорителка на мъжките сърца и редовна част от класациите за най-привлекателни звезди в световното кино.



Първия си филм Collégiennes, Les (1957) изиграва през 1956 година, а дълго време след това играе само второстепенни роли, във филми като Portes claquent, Les и Homme à femmes, L' . В киното тя постъпва заедно с Клаудия Кардинале и Бриджит Бардо, все актриси от нейния ранг, всяка от които със своя собствена силно изразена индивидуалност и титаничен талант.

Срещата обаче, която е най-решаваща и значима в нейния живот на артист, е тази с режисьора Роже Вадим, която се състои в известен по онова време клуб на артистичната младеж, където амбициозната блондинка успява да предизвика огромна възхита, заради красотата и изтънчеността, която излъчва.



Всичко това разцъфва с времето, ражда се “нова”-та на френското кино. Връзките й с мъже като гореспоменатия режисьор, Джони Алиде и Марчело Мастрояни, също като нея самата, са драматични, изпълнени с много обещания и страст и развихрилите се чувства на всички следващи новоизбухналите любови.



Идеал за женската изисканост, Катрин е икона на красотата, поради ред причини. Рекламно лице на козметичния гигант M.A.C, 62-годишната актриса е реално доказателство на почти всяка женска мечта - как да остаряваш със стил. Вдъхновение и за драматурга Пиер Нот, нейното име носи пиесата - “Аз съм Катрин Деньов”, която между другото се играе и в български театър.

Там тя присъства единствено и само като мечтан идеален образ в семейство, чийто членове преживяват криза на идентичността.

Така след дългогодишна кариера и емоционален живот, неостаряващата актриса продължава да е символ на абсолютната и непреходна женственост, магнетизъм и поглед, криещ интимността на всяка среща. Амбициозна, но по един очарователен, заради хилядите си възможности, начин.

More from View Sofia

More Лица