Следва

Играй и спечели! Две покани за "Саломе"

Кулинарен двубой!Две свежи, зелени, пролетни рецепти!

Кулинарен двубой! Две свежи, пролетни рецепти!
Нека гласуваме коя е по-по-най! 
 

Food преди 6 години

Днес сме ви подготвили един свеж и пролетен дует, който ще засити сетивата и вкусовите рецептори по неповторим, зашеметяващ начин!

На гости в рубриката ни "Всяка вечер кулинар" са  Ани Шакарян, автор на един от най-вкусните блогове Вкуснотека и виртуоза в кухнята Дарин Стойков - ДАРО!
 
Предизвикателството към тях: по една ЗЕЛЕНА, свежа, пролетна, секси рецепта, на коя никой не би устоял!

Ето ги и тях!

Ани


Пролетно ястие със спанак, тиквички и гъби.

Продукти

200 г ориз
250 г пресен спанак
връзка пресен лук
връзка пресен чесън (или 3 скилидки стар)
връзка копър
връзка магданоз
2 средно големи тиквички
150 г гъби
150 г сирене Гауда (или кашкавал)
1 кафена чаша готварска сметана Halta
2 яйца
1 зеленчуков био бульон
зехтин
черен пипер
сол

Сварете ориза във вода с един зеленчуков бульон (съотношение 1:2 и 1/2).
Подгответе си продуктите - измийте и нарежете на ситно спанака, лука и чесъна. Измийте, обелете и нарежете тиквичките на кръгчета и ги оставете настрани.

Задушете в малко зехтин и вода пресния лук и чесън. Добавете спанака и гответе до омекване. Накрая сложете нарязаните на ситно магданоз и копър. Измийте и нарежете гъбите и ги задушете в малко зехтин и вода, в отделен съд, докато водата им се изпари и порозовеят. Загрейте фурната на 200 градуса.

Изсипете сварения ориз в дълбока купа и прибавете задушения спанак, заедно със зелениите, задушените гъби, нарязаната на кубчета Гауда, 1 кафена чаена чаша сметана, 2 яйца и нарязаните на кръгчета тиквички. Поръсете със сол и черен пипер. Разбъркайте всичко много добре.

Постелете дъното на тортена форма, със свалящ се ринг, с хартия за печене и изсипете сместа в нея. Заравнете с помощта на лъжица. Изпечете ястието в загрята фурна за 30 минути, докато покафенее по повърхността.
Поднесете топло или студено с млечно-чеснов сос.

Дарин



Крем карамел с коприва

Рецептата за крем карамел е класическа, но с едно доста екстравагантно и интересно допълнение - коприва!

Необходими съставки:

прясно мляко - 1 л
яйца - 6 броя
захар - 200 г
коприва- 1 връзка

Начин на приготвяне:
Пригответе си купички или чашки за крем карамел. Захарта за карамелизиране сложете в съд на котлона заедно с 1 с.л. вода.

Бъркайте докато се карамелизира, но не бива да прегаря. Разпределете карамела по дъното на чашките. После на дъното поставете и няколко листенца бланширана/попарена коприва.

Разбъркайте яйцата с леко топлото мляко със захарта. По желание прецедете сместа, за да се получи гарантирано гладък крем карамел.

Подредете купичките в дълбока тава, долейте вода до малко над средата на формите и сложете да се пече в загряна фурна за около 1 час. на 100 градуса водна баня.

После на още 20 мин. на 120 градуса .

Температурата не трябва да е силна и водата не трябва да кипва, защото крем карамелът става на шупли. При нужда по време на печене се долива още вода в тавата. Поднесете крем карамела охладен и обърнат в чинийка.

Да ви е сладко!

Анкета

Пролетно ястие с тиквички или екстравагантен десерт? Кое ще избереш?

More Food