Следва

Must have basic

Джейн Бъркин: Сексапилният стил на свободата! Правим го, както тя го прави!

Защото отново е пролет, 70-те са на мода, а свободата завихря въздуха около нас... 

All fashion преди 7 години

Природата се разлиства. Раменете надничат плахо под водопади от коси, подобно на древно предвестие за любов - небрежният бохемски стил на 70-те се завръща.

В търсене на вдъхновение за гардероба, се обръщаме към един от символите на най-свободното десетилетие – Джейн Бъркин.



Тази смела дама е постигнала много. Превърнала е правия бретон в оръжие за поразяване на мъжки сърца, утвърдила е разстоянието между предните зъби като магнетична черта (много преди Кейт Мос и Ванеса Паради изобщо да се появят на сцената) и e музата зад най-популярната чанта в света - моделът Birkin на Hermès.
Освен това е записала и най-секси песента на 20-ти век, припявайки “Обичам те..., нито пък аз” заедно със Серж Генсбур – рефрен, който се е сторил прекалено скандален дори на самата Бриджит Бардо.

Родена в Англия, откъдето идва и аристократичната й осанка, но живяла във Франция, което пък обяснява по детски чаровното бунтарско излъчване, Джейн Бъркин завинаги ще бъде модната икона на безгрижния стил.

Ето и няколко тенденции, които да следваме, за да се сдобием с ефирното й излъчване.



Блуза с паднали рамене и бохо ръкави

Светлите цветовете, въздушните, леко намачкани материи, раменете на показ и буфан ръкавите са най-прекият път към визия а’ла Бъркин.



Силно разкроени светлосини дънки

Едни ги обожават, други ги мразят – дънките чарлстон излъчват непукизъм, ретро настроение и хипи очарование. Освен това прикриват недостатъците на тялото по-добре от слим фит моделите, които приехме като втора кожа през последните години.

А-образна линия при полите и роклите
Още едно класическо попълнение в арсенала на Джейн Бъркин. Структурираният силует е приложим навсякъде, защото изглежда едновременно елегантно и закачливо. Освен това съвсем не е толкова скучен, колкото изглежда. Нека си припомним, че Бъркин понякога е “забравяла” да сложи сутиен под тези рокли – дръзко, но пък чаровно.



Раирана блуза

От моряшкото рае в неутрални цветове струи толкова силен френски шик, че ни липсва само кроасана на закуска.

Ретро сламена шапка

Но нека да бъде с права, не прекалено широка периферия и унисекс фасон за максимално изчистено излъчване.

Минималистични бижута
Елегантна дълга златна верижка е напълно достатъчна. Идеята на този стил е да подчертаем свежестта и индивидуалността си със семпли дрехи и бижута. Линиите са хипер изчистени, защото какво повече му трябва на едно красиво създание?



Сламена чанта – тип кошница
Ето едно предложение за най-смелите. Не се налага да даваме луди пари за модела на Hermès. Макар да носи името Birkin, съществува друга, далеч по-обичана от актрисата алтернатива. Да, имаме предвид добрата стара кошница, която сме отвикнали да виждаме по родните пазари за плодове и зеленчуци. Въпреки това можем да я забележим навсякъде из снимките на Бъркин от 70-те... И все пак, като се замислим, май не е нужно да копираме стила й от глава до пети, нали така?



Смелост и размах

Финалният елемент е особено важен. Не е лесно да докараме небрежно бохемско излъчване, без да носим дивата искра на свободата в сърцата си. Затова не можем да минем без капка бунт, но нека той да бъде нежен като пролетно цвете, изправено гордо срещу полъха на вятъра.

More All fashion