Следва

Най-желаният SPA Великден

Travel Guide: Най-добре пазените тайни на Юкатан!

Далеч от влудяващите тълпи на Ривиера Мая, но на същото разстояние от Ню Йорк, се намира Юкатан - спокойната част на Мексико, която не е преъпкана от туристи...

All About Life преди 7 години

Далеч от влудяващите тълпи на Ривиера Мая, но на същото разстояние от Ню Йорк, се намира Юкатан - спокойната част на Мексико, която не е преъпкана от туристи.

Вместо мега-курорти, предлагащи неограничено количество коктейли, Юкатан има атракции, които правят този район на маите наистина уникален: древният град Мерида, сенотите, археологическите находки, хасиендите... Те са от типа атракции, които наистина си заслужава да видим.

Нима сме пропътували целия този път, за да седим по цял ден на претъпкания плаж?

Забележителностите

Почивката в град не винаги се усеща като ваканция. Едно от най-големите предимства на Мерида е, че наистина не дава впечатлението на голям град. Въпреки че е столица на Юкатан, там е магически спокойно и нещата се случват с много бавен ритъм. Ако прекараме един ден обикаляйки древните улици с боядисани в пастелни цветове сгради ще останем с усещането, че сте сме се върнали в началото на 1900, когато Мерида е била в разцвета си.

Ще се изкушим да прекараме мързеливо следобедите, сменяйки един бар с друг и пиейки маргарити, но не трябва да пропускаме другите забележителности на града, като Mercado Lucas de Gálvez, впечатляващата катедрала на града и двореца на губернатора. След това минаваме през хотел Casa Azul, реновирано имение, построено през 19-ти век. Тази ярко синя сграда е разположена в центъра на спокоен двор със старинни плочки и ретро мебели, подбрани от цяло Мексико.

На изток от Мерида се намира малкият град Валядолид, наричан "мини Мерида." Той е дори по-спокоен и изпълнен с още по-красиви и кокетни сгради. Разхождаме се из града покрай катедралата, минаваме покрай Coqui Coqui и задължително си резервирайте стая там.



Храната

Кухнята на Юкатан е напълно уникална за региона. Най-типичното за нея е, че се използват различни семена, които са основната съставка в ютаканската версия на соса моле. Най-доброто място, за да го опитаме? В Мерида, разбира се. В ресторант La Tradición, един от най-известните готвачи в региона, Дейвид Цетина, неуморно приготвя местните ястия. Ресторантът е изключително скромен и непретенциозен, зареден с домашен уют и с леко ретро усещане. Не очакваме изискани или прекалено сложни ястия. Порциите са големи, като на село, с традиционен вид, който бихме очаквали да намерим в кухнята на баба.


La Tradición, Дейвид Цетина

Един от по-модернизираните ресторанти в града е Apoala, разположен в кв. Санта Лучия. Apoala сервира храна, типична за Оахака с местни продукти, което прави страхотна комбинация от аромати. Ако резервираме маса на терасата, ще получим местата с най-красива гледка в ресторанта.



Разпускаме
Сенотите са перлите на региона. Тези водни басейни са свързани с подземна речна система и са уникални за Юкатан и Кинтана Роо. Има повече от 2600 забележителни пенливи кратери и всеки от тях е различен. По-големите и по-популярните могат да се достигнат лесно (ако сме наели кола, пътищата са добре обозначени), но ако искаме да се впуснем  в търсене на по-тайните, тези които ще ни отведат в дълбоки варовикови пещери, е по-добре да организираме частна обиколка. Ако плуването в такава пещера няма да ни е достатъчно, има много плажове по крайбрежието на полуостров Юкатан и Мексиканския залив. Искаме по-скрит плаж? Sisal Beach е на около час от Мерида и е страхотно място за риболов, любимо на местните жители.



Да се потопим в културата
Мерида е дълбоко културно място с ежеседмични изпълнения на живо, които се провеждат в града. Петък вечер една от улиците в близост до главния градски площад, се превръща в платформа за древната игра на маите pok-ta-pok. Нека не сме скептични, изпълнението не е поредният туристически капан. В тълпата има повече местни жители, отколкото чужденци, аплодиращи играчите, които се опитват да вкарат топка през сребърен пръстен, без да използват ръцете или краката си.

Отвъд Мерида регионът е дом на някои от най-важните археологически обекти в страната. Един от тях е древният град на маите Уксмал - само на час път с кола от столицата. Впечатляващата пирамида в него датира от шести век - факт, който може и да не научим, ако не наемем чатен гид, което можете да направим на входа. Момчетата са невероятно информирани и нетърпеливи да споделят знанията си с нас. За да завършим историческото си преживяване, отсядаме в една от старите Хасиенди, реновирани с луксозни мебели. Hacienda Temozon, Hacienda San Jose и Hacienda Santa Rosa са три от тях и са изпипани до съвършенство, така че да са подходящи дори и за Ла Рейна.


Hacienda Temozon

 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 5 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 4 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 4 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.