Следва

We love: Джаред Лето и неговото Gucci Guilty Absolute

(Р)еволюцията на червеното червило

Кратък урок по история на алените устни...

Hair преди 6 години

Червеното червило безспорно е верижна класика, която води до пристрастяване. Джейсън Ву, Мери Катранцу, Джамбатиста Вали и компания заложиха на алените устни в пролетната визия на моделите си за 2017-та.

Един от най-мощните символи на женствеността обаче е нещо повече от козметичен аксесоар. През годините червеното червило е мерило за социален статус, забранено оръжие и дори символ на цяла революция. А това е нещо, което ни кара да го носим с още по-голяма гордост.

Днес най-тежката дилема е дали избраната разцветка отговаря на тена ни, но в миналото жените са прибягвали към какво ли не, за да оцветят устните си в кърваво червено. Включително до токсични съставки и риск от затвор.

В древността

Според учените червилото е измислено около 3,500 пр. Хр., така че нека не се лъжем – нито Мерилин Монро, нито Гуен Стефани са го открили първи. Древните египтяни пък били доста по-толерантни от модерните си събратя, защото както жените, така и мъжете използвали червена охра и кармин за багрене на устните. В Римската империя цветът вече показвал към коя класа принадлежи техният приносител.




Средновековие, Ренесанс и малко след него

В Средновековна Италия хората най-накрая се сетили, че червилото отива повече на дамите, отколкото на господата. Така нежната половина си присвоила изключителното право да оцветява устни. Малко по-късно кралица Елизабет Първа проявявала краен непукизъм, пренебрегвайки забраните на своите пастори. Тя си забърквала червило от арабска гума, белтък, смокиново мляко и кохинил (съставка, която се ползва и до днес, макар че е спорно доколко е безопасна). През 1770 г. една мъдра британска глава (обезателно мъжка) решила, че червилото е “грях”. Днес тази дума е страхотно заглавие за някои от най-прелестните разцветки, но по онова време означавала присъда за вещерство. Смятало се, че козметиката е магия за съблазняване на мъже. Което донякъде си е вярно. По същото време в част от американските щати мъжете имали право да анулират своя брак в случай, че съпругата им е ползвала червило по време на ухажването. Звучи разумно, май?!?!  Във Франция дамите пък нямали такива проблеми.

19-ти век

Герлен създали първото си червило през 1884 г. (грейпфрут, масло и восък). Сара Бернар пък създала скандал от нечувана дързост, нанасяйки го на публично място.

20-ти век

В началото на 20-ти век суфражетките, борещи се за женските права, превърнали червеното червило в свой символ, а обществото най-накрая приело аления цвят. През 1938 г., след дълги години на всевъзможни химически и натурални експерименти, провеждани от дамите в стремеж към красотата, САЩ най-накрая приели закон за безопасността на козметиката.

20-те и 30-те години

С появата на немите филми настъпил звездният миг на тъмните цветове. Повечето актриси ползвали червено червило, но кинематографът карал устните да изглеждат черни на екрана. Това накарало много техни клети последователки да избират катранени нюанси за ужас на мъжете по улиците. През онези години възникнал и т.нар. “Ефект на червилото” – икономически термин, който обяснява защо потребителите купуват дребни, луксозни и повдигащи духа стоки дори по време на дълбока финансова криза.

40-те

По време на Втората световна война червилата носели епични названия като “Победоносно червено”, а реклама на козметичната фирма Tangee гласяла: “Никое червило не може да спечели войната ни. То обаче символизира една от причините да се борим – ценното право на жените да бъдат женствени и прекрасни при всякакви обстоятелства”. Амин!

50-те

"Ревлон" превземат пазара с иновативна рекламна кампания - тест от 15 въпроса, на които всяка дама може да отговори, за да разбере дали червеното червило е подходящо за нея. (Например: Танцувала ли си без обувки? Разбират ли те мъжете наистина?).



60-те и 70-те

Трудни години. Мод-поколението предпочита неутрални червила, светли сенки за очи и огромни мигли в стил Туиги. Малко по-късно “децата на цветята” от хипи течението съвсем запращат алените устни в пета глуха. Зората на диското обаче връща червеното червило под светлината на прожекторите. Дори Дейвид Бауи започва да го използва.

80-те и 90-те

Мадона, тъмнокафеникави нюанси и силно очертани с молив контури на устните. Аххх!

Днес

За щастие, единственото нещо, което арестуваме заради червеното червило, са мъжките погледи. Най-добрият начин да го носим през 2017-та е в комбинация с бистър тен и почти никакъв друг грим.

More Hair