Следва

Art Act: Радина Боршош на върха на щастието

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 10 до 16 април

Цели три премиери е подготвила за феновете си родната алтърнатив рок/етно-ембънт група Smallman за предстощия си концерт на 13 април в клуб Терминал 1...

Events преди 7 години

Концертът: 

Цели три премиери е подготвила за феновете си родната алтърнатив рок/етно-ембънт група Smallman за предстощия си концерт на 13 април в клуб Терминал 1.

Неотдавна стана ясно, че музикантите са в процес на заснемане на първия си официален видео клип към парчето Fenix от мини албумa Inner Oceans, записан съвместно с електронния артист и продуцент Иван Шопов.

В момента текат довършителни работи по монтажа и финалното оформление на клипа, заснет от професионален снимачен екип с режисьор Рушен Видинлиев и оператор Лора Мушева.

Засега групата ревниво пази в тайна фабулата, която се разгръща във видеото, но за сметка на това разкрива кратък трейлър, загатващ историята на „Огледалния човек“.

Каква е развръзката, почитателите на Smallman ще видим за първи път на 13 април в клуб Терминал 1, когато пълният видеоклип ще бъде прожектиран на специален екран, а паралелно с визуализацията групата ще изпълнява на живо песента Fenix.

Освен на Fenix, присъстващите ще могат да се насладят на един пълнокръвен концерт, специална част от който ще бъде представянето на чисто ново парче. То ще влезе в предстоящия албум на групата, а целият концерт на 13 април ще бъде заснет с цел издаване на концертно DVD.

По традиция на специален мърчандайз щанд в клуба ще можем да се сдобием с албумите от дискографията на групата, както и с красиви тениски и суичъри. На 13 април групата ще добави към тях и собствения си бирен бранд, за който предстои да бъдат обявени подробности.

Билети за събитието вече могат да се закупят в мрежата на Eventim онлайн тук и партньорските обекти.

Музиката: 

BGTSC представя: MAYHEM! Концертът ще се състои на 11 април от 19:00 часа в столичния клуб Mixtape5. MAYHEM ще ни представят на живо и с пълно шоу култовият „De Mysteriis Dom Sathanas“! Класическият албум от 1994 година е сред най-важните за развитието на световната блек метъл сцена албуми!

Билети за събитието се продават в мрежата на EVENTIM в цялата страна. Местата, от които могат да бъдат закупени, са бензиностанции OMV, магазините на Orange,Technopolis, Usit Colours, магазин Яко, На Тъмно, Metal Heaven, Фотосинтезис, Office 1 Superstore, касите на Изи Пей, билетен център НДК, Дворец на културата и спорта – Варна, Пловдив – билетна каса пред общината, на цени от 45 лева.

Кукленият театър:

НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ и Столичен Куклен Театър ни канят на дипломния спектакъл „ЗАПИСКИ ОТ ПОДЗЕМИЕТО“ на 12 и 13 април, 19.00 ч. Столичен куклен театър, салон „Гурко“ 14.

През 1864 излиза повестта „Записки от Подземието“ спрягана от мнозина като първата екзистенциална повест. Това е текст на идеите, идеите за индивидуалния и общия човешки смисъл.

Човек цял живот търси пътя си под ударите на мощни лични, морални, политически и социални сътресения и стига единствено до бунта срещу нефункционалността на идеалите в сблъсъка с едно разтурено общество, което в зряла възраст при индивида ескалира в бунт срещу себе си. Човек се бунтува срещу собствената си болезнена, необяснима природа и поради невъзможност и безсилие да вярва в доброто и красивото стига до отричане на битието, прави извода, че човешкото съществуване е лишено от значение, от познаваема истинност. Оттук нататък всичко е позволено, защото той не разполага с устойчиви ориентири, за да се реализира в света, така както е очаквал. В такъв разрушаващ се свят съзнанието и съвестта са парализирани.

Човекът от подземието се нарежда до архетипи като Хамлет, Дон Жуан, Фауст, представители на човешкия род, които са вечни, защото съдържат загадката на съществуването, парадокса на човешкия живот. Човек е неподвластен на универсални социални закони, той не подлежи на всеобхватно изчерпателно тълкувание. Хората са изтощени от непрекъснатото раждане на идеи, които ще спасят човека от амбивалентната му мистична природа – човекът е изтощен от смисъл. Човекът е изтощен да продължава да се опитва да бъде добър. Цял живот търсим някаква тайна причина, която да ни се разкрие свише, да ни оправдае и да задоволи свирепата ни жажда за живот.

Една от големите измами на човечеството е, че колкото и лъжи да изричаме, колкото и несправедливо да постъпваме, имаме убеждението, че нашият свят е устойчив, а всъщност е толкова крехък и раним.

 

Изложбата:

... Ще видим на 12 април в  Swimming Pool на Бул. Цар Освободител 10. 

Едно от най-основните неща е усещането за принадлежност, свързано с желанието да сме част от нещо, което ни надраства. То, преди всичко, е емоционално състояние, копнеж.

Можем да принадлежим към семейство, група хора или религия. Но и към област или държава. Що се отнася до България – това винаги е било някак сложно. Предимно, защото липсва усещане за общност, дължащо се както на проблематичната ни връзка със собствената история така и невъзможността да си представим общо бъдеще. Нефункциониращата демокрация е само едно от проявленията на тази липса.

Напоследък обаче се появява общ интерес и ангажираност с неопределеността на състоянието, в което се намираме, със странните образи, които то поражда, с несъвършеното ни настояще.

Улични протести, граждански инициативи, нови политически партии; всички те допринасят към възможността за смисленост, далеч от глупавия национализъм или есенциализмите на някаква идентичност. И всички те са водени от желанието да присъстваш, и да усещаш.

Не са ли това трескавите дни на едно възможно, разностранно, идващо „ние“?

Художниците Ива Валентинова, Мартина Вачева, Красимира Кирова, Трифон Ташев и Димитър Шопов, разсъждават върху тези въпроси, като подреждат работи от предимно традиционни материали и техники с фокус върху незавършеното, надрасканото и накъсаното. Посоката им тръгва от техните собствени спомени и преживявания в търсене на отговори за това какво е интимност, от какво се срамуваме, кое е глупаво и кое – смешно. С откриването на 12 април артистите дават и нова гледна точка: на любов към периферията и "заинтересованост към мечтите и страховете на едно съществуване в несигурност".

Изложбата 2: 

На 6 април SOHO зареди стените на зелената къща с храна за душата, този път под формата на картини. SoEXHIBITION: Състояния е първата изложба на Йорданка Мишева, която ще представи своето много лично творчество, плод на среднощни излияния и непринудени вълнения.

В творбите на Дани, както обича да я наричат, ще можете да видите симбиоза между две изразни средства: молив и акварел. От дете най-любимият материал за нея е моливът - с него успява да изрази онова, за което не се намират думи. Наскоро открива и магията в акварела, неговата топлина и ефирност, които са способни да омагьосват. Впоследствие долавя как кипи живот от съчетанието между тях, като че ли родени да бъдат двойка, да се сливат и допълват върху белите листа. Изложбата молив и акварел е израз на нейния път към търсенето и рисуването на душевни състояния, емоции, които говорят с очи, отворени или затворени, преливащи в гора, небе, любов или сълзи.

Изложбата "Състояния" можем да разгледаме в арт коуъркинг пространството SOHO на ул. Искър #4, всеки делничен ден от 9 до 19ч. между 6 април и 14 юни.

Киното: 

На 13 април от 19:30 часа "Късо кино в ДНК" ще покаже четири късометражни филма на режисьорите Ваня Донева и Елена Тончева.

„Серафим” на Ваня Донева е по едноименния разказ на Йордан Йовков. Филмът разказва за доброто у човека. Бездомникът Серафим десет години събира пари, за да си купи ново палто, но вместо това ги дава на нуждаещите се. Серафим вярва, че човек носи състрадание и любов, които ни водят по житейския ни път.
В ролята на Серафим е популрният и обичан актьор, режисьор и пропедавател в НАТФИЗ Ивайло Христов, участват още Васил Банов и Полин Лалова.

Другото предложение на Ваня Донева е „Рандеву” по разказа „Кой ще цивилизува шопско" на друг български класик – Иван Вазов. Определен едновременно като комедия и драма, филмът ни пренася в края на XIX век, където Елена желае да се омъжи и да се отърве от слугуването, но нейната господарка я затрупва с работа, за да я задържи при себе си. В ролите ще видим: Полин Лалова, Димитър Живков, Десислава Пашова, Русалина Чапликова, Гергана Гълъбова.

От своя страна режисьорът Елена Тончева е представена в априлското издание на „късото кино” с един игрален и един документален филм.

"Капия" е с участието на Иван Бърнев и разказва за Лили, която, за да отмъсти на твърде строгия си нов учител Стоичков, краде ключовете му и нахлува в дома му, за да му прави номера.

Документалният "10 без 10" е за възрастен мъж, който всяка вечер, без изключение, в 10 без 10 часа минава по софийската улица „Сан Стефано”, бягайки. Това продължава от години. Той се е превърнал в градска легенда, но никой не знае защо бяга. Отговорът на този въпрос ще разберем във филма.

Билети намираме  на касите на Билетен център, НДК или на касата на ДНК един час преди начало на събитието, а вратите и барът на ДНК отварят в 19.00 ч.

Цена на билетите е 6 лв. редовен и 4 лв. с намаление за учащи и пенсионери.

Постановката: 

Четвъртък е хубав ден за пътуване, затова можем да отскочим до Благоевград за, защото именно там за първи път на българска сцена словенският театър „Антон Подбеушек“ (АПТ) ще представи постановката „Физика на тъгата“ по романа на Георги Господинов в рамките на театралния фестивал в Благоевград.

Датата е 13 май, 19 часа в театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград, като един от акцентите в афиша на петото издание на платформата за театър и изкуства „Тарарабумбия“ в града. Предвидени са субтитри на български и английски език.

Преди това, от 17 часа, ще се проведе среща-разговор с писателя Георги Господинов в камерната зала на театъра.
Премиерата на пиесата беше през ноември 2016 в театър "Антон Подбеушек" в словенския град Ново место и дни по-късно – в Любляна, Словения при изключително голям интерес. Поставена е от млад театрален състав под режисурата на талантливата Тяша Чърнигой, популярна в Словения със свежия си и оригинален подход към сцената. Драматургията е дело на Маша Язбец, сценографията на Александър Вуйович, а костюмите на Ирис Ковачич. Със своята десетгодишна история, театър "Антон Подбеушек" е един от най-младите в Словения, продуцент и пространство за съвременно сценично изкуство.

Петото издание на театралния фестивал в Благоевград ще се проведе от 11 до 19 май. Традиционно той кани като гостуващи най-интересните представления от последния сезон в страната.

Билетите ще бъдат в продажба на цени от 5 до 10 лева на касите на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в града и в мрежата на eventim след 15-ти април.

Филмът: 

На бляскавo събитиe в Ню Йорк екипът и актьорите от Бързи и яростни 8 представиха най-новия филм от легендарната поредица. Осмата част със сигурност има повече адреналин и неочаквани обрати от предходните, но за сметката на това й липсва една основна съставка – присъствието на Пол Уокър. На червения килим в Голямата ябълка Вин Дизел почете покойния си приятел, като сподели, че няма сцена от продукцията, която да е заснета без мисълта за Пол. А Лудакрис разказа, че седмият филм е бил в памет на Уокър, докато осмият е вдъхновен от него.

Впечатляваща поява на червения килим на световната премиера на Бързи и яростни 8 в Ню Йорк направи и Джейсън Стейтъм, който беше придружен от съпругата си Роузи Хънтингтън-Уайтли. Красивата половинка на актьора беше облечена с прелестна черна рокля, подчертаваща бременността й. Това е една от редките появи на двойката на публично място, след като стана ясно, че очакват наследник.

По червения килим, разбира се, минаха и новите попълнения в екипа на продукцията – сексапилният г-н Малък Никой, в ролята Скот Истууд, и новият злодей в сагата – Чарлийз Терон. Познатите звезди Кърт Ръсел, Мишел Родригез, Дуейн „Скалата“ Джонсън, Натали Емануел, Тайриз Гибсън и др. също бяха сред присъстващите на събитието в Ню Йорк, за да отбележат премиерата на Бързи и яростни 8.

Бързи и яростни 8 идва с пълна газ на 14 април 2017 г. в кината, IMAX и 4DX, но ще връхлети с предпремиерни прожекции още на 12 април 2017 г.



Телевизионната поредица: 

Предсказатели, духовни прозрения и задгробен живот – има мистерии, стари като света. National Geographic и Revelations Entertainment търсят отговори на някои от най-големите въпроси, които човечеството си задава във втория сезон на номинираната за „Еми“ поредица „Историята за Бог с Морган Фрийман“, чиято премиера ще се излъчи като специална великденска програма на 16 април от 21:55 ч. Фрийман отново ще поведе зрителите по следите на всеобщата способност за вяра и общуване през погледа на големите световни религии, науката, антропологията и археологията. Поредицата, наречена „изумителна“ от The Wall Street Journal и „просветляваща” от MediaPost, ще се излъчи по National Geographic в 171 държави на 45 езика.

„Едно от нещата, които най-много обичаме в работата си върху тази поредица, е да откриваме взаимосвързаните страхове, които всички човешки същества по света споделят, независимо от културата, вярата или идеологията им, когато стане дума за разбирането на някои от най-големите мистерии на живота“,
казва Морган Фрийман. „Надявам се, че с продължението й отново ще забавляваме и информираме зрителите, но също така и че ще създадем диалог, който ще ни позволи да разберем по-добре съседите си, различните от нас, както тук в САЩ, така и по целия свят.“

Всеки от епизодите във втори сезон изследва различна голяма тема: „Избраният“, „Божествена намеса“ и „Ад и рай“. В трите нови епизода Фрийман се среща с различни личности, религиозни водачи, учени и археолози, които помагат да се осмислят тези необхватни теми.


More from View Sofia

Валерий Гергиев и Софийската филхармония с концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нова акустична концертна зала

Music преди 2 години

Световно признатият диригент Валерий Гергиев и солисти на симфоничния оркестър на Мариинския театър заедно със Софийската филхармония ще изнесат благотворителен концерт в подкрепа на инициативата за изграждане на нов акустичен музикален комплекс на България, който да има потенциала да се превърне в духовен и културен храм за възпитание на поколения млади хора, и да постави София редом до големите културни центрове на света

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?