Следва

Сако 3.1. Phillip Lim

Историята с продължение – Коко в трудното време (IV част)

Шанел е на върха на славата си, но не е щастлива, въпреки че споделя дните си с руския княз Димитрий...

All fashion преди 14 години

Шанел е на върха на славата си, но не е щастлива, въпреки че споделя дните си с руския княз Димитрий.

Мадмоазел е постигнала всичко, включително световна слава, богата и уважавана е, но е самотна.
Истинското семейство и истинската любов сякаш не са й дадени от съдбата.

При все това, княз Димитрий запознава Коко с руския кралски парфюмерист Ернст Бо. Бо започва да прави проби в лабораторията си в Грас и след усилена работа успява да предложи няколко аромата на Шанел.



Тя избира аромат номер 5, което е и повод най-прочутият парфюм в света да носи това име. Родил се е уникален по рода си аромат, съчетание от над 80 съставки, особено рядкото жасминово масло и е подсилен със синтетични съставки.


Коко харесва страшно свежия и нежен аромат, но с инстинкта си на търговец разбира, че той не е достатъчен. Така се ражда и прочутият флакон, вдъхновен от шишенцата на мъжките одеколони. Квадратната му форма е уникална, модерна и различна от натруфените с разни елементи шишенца за парфюми по онова време.


Парфюмът бързо става хит. Тотален хит. Всяка жена във Франция иска да го има.


Коко вече не е просто известна, тя продава. Отваря още няколко бутика из страната, а всяка ваканция отсяда в най-луксозните хотели на френската Ривиера, където наблюдава как изконно богатите си почиват.





Точно на едно такова пътуване Коко среща и най-голямата си любов – Херцога на Уестминстър – Бендор, за най-близките Бени. Това е най-богатият човек в Англия по онова време, най- известният и най-желан мъж. И Коко го пожелава.


Уестминстър – също. Главно заради славата й и факта, че е различна от повечето жени. Тя решава да го има, заради аристократичната му осанка, лукса и сигурността.


В крайна сметка Коко и Херцога на Уестминстър се събират. Той й гарантира лукса да бъде себе си, да е свободна и й дава всичко, за което може да мечтае една жена - лукс, пари, власт. Херцогът се развежда със съпругата си, заради Коко.

Работейки върху перспективната си връзка, Шанел продължава да работи и основната си работа – създава емблематичните костюми в две части от туид, малката черна рокля и бижутата от пластмасови разноцветни камъни и перли.


Въпреки щастието и успеха, Коко отново е нещастна. Този път заради трудностите във връзката им с Херцога. Той отчаяно иска наследник, а Шанел не може да забременее. Това довежда до крах в отношенията им. След края на
връзката Херцогът се жени за по-млада дама от висшето общество, а с Шанел остават близки приятели.



Шанел вече е уморена. Не само от липсата на любов, а и от някои спадове в кариерата й. Въпреки че всички купуват нейните дрехи и аксесоари, а парфюмът е най-продаваният в света, постепенно се налага нова ексцентрична мода, която Коко не одобрява. Но преди всичко Шанел е бизнес дама, тя променя стила си заедно с другите дизайнери като следва тенденциите и залага на по-меки форми и по-фини силуети.

Въпреки това продажбите намаляват и тя започва да се отдалечава от светлините на прожекторите.



 

Следващата седмица чети за това кога и как Шанел продава фирмата си, за най-големите спадове в кариерата й, за историята на марката след нея, за Карл Лагерфелд и за последните колекции на може би най-великата модна къща в света.
 

More All fashion