Следва

Launch Party Vogue Arabia. Редакторите гласуват по съвест, вижте кой печели!

Дизайнерите на Източна Европа: Гениите, които щурмуват Париж и Ню Йорк

Призракът от бившия Съветски съюз вече няколко сезона броди из Европа...

All fashion преди 6 години

Призракът от бившия Съветски съюз вече няколко сезона броди из Европа, а именно – из Седмиците на модата.

Успехът на Гоша Рубчинский и на Демна Гвасалия не дават мира на много хора и в резултат – надписи на кирилица и символът на Съветския Съюз се появиха във всяка пета колекция на западните брандове.

Само че, всъщност лицето на източноевропейската мода са група млади дизайнери и художници, които в творчеството си излизат далеч извън рамките на думата „спътник“ и транслират наследството си чрез дизайн и ясно измислена естетика. Ще ви разкажем за най-интересните дизайнери от бившия източен блок, които щурмуват не само родните си подиуми, но и тези на Париж и Ню Йорк.

Anton Belinskiy



През 2015 г. киевският дизайнер Антон Белинский стана полуфиналист на LVMH Prize. Въпреки че той не успя да грабне първа награда, собственият му бранд процъфтя без помощта на Бернар Арно. Например през този сезон Антон напри своя дебют на Парижката седмица на модата. Дрехите с марка Anton Belinskiy се продават в нюйоркския магазин Vfiles, а също и в концептуалните магазини на Хонконг и Южна Корея. Както е характерно за жителите на бившия съветски блок, в колекциите на Антон се интерпретират спортни колекции от 90-те години, символиката на Украйна, като по този начин той заявява, че бедността на бившите съветски страни не е порок, а напротив – това дори е много cool.
 

Shura Gang



Шура Филипове е руски дизайнер, учи и работи в Париж и в колекциите си изследва темата за джендърната флуидност. Шура черпи вдъхновение от танцувалните зали от самия танц вога, примесен с милитъри стил. Смесвайки показния блясък на епохата с влиянието на подземните американски клубове с елементи на военно облекло, тя създава мъжки вещи, които размиват джендърните рамки. Например копринен бомбър с цвят на лавандула с романтична висока яка.
 

Masha Reva



Маша Рева – художник и илюстратор от Киев – вече попадна пред радара на медийното внимание благодарение на своите картини и техниката си в принт изкуството. Тя създаде изображения за есенната колекция на Rachel Comey през 2016, а съвсем наскоро Рева пусна своя собствена марка, в рамките на която изследва отношенията между текстила и изкуството. Например за представянето на есенната колекция 2017 Маша изрисува моделите с боички.
 

Assel



Дизайнерът Асел Нусипкожанова, родом от Казахстан, в много отношения винаги е била на кръстопътя между руските и казахските традиции. Културният микс на Европа и Азия се е отразил и в дизайна в колекциите на момичето. В процеса на създаването на последната Нусипкожанова е вдъхновена от родния си град Алмати. Духът му се усеща в принтовете във вид на източна мозайка, в ръкавите с волани, като при казахските народни костюми, и в изобилието на коприна.
 

Frolov



През 2014 г. Иван Фролов беше наречен от украинския Vogue един от най-многообещаващите дизайнери и като потвърждение на това още същата година той получи награда „Пробив на годината“ на Best Fashion Awards. В колекциите си Фролов изследва границите на сексуалността и джендърните роли, смело смесвайки „гламура“ в една плоскост с БДСМ мотивите. Всеки един модел от колекцията му е сложно скроен и старателно е декориран ръчно.
 

Magdalena Butrym



Сред феновете на полския дизайнер Магдалена Бутрим е и Кендъл Дженър, а през този сезон момичето за първи път показа колекцията си на Парижката седмица на модата. Дрехите на Магдалена основно напомнят за 80-те, но не и за бляскавите американски, а за полските. Носталгията по източноевропейския стил на тази епоха ясно се вижда в силуетите на саката и роклите, които все едно са излезли от страниците на списание Burda Moden. Въпреки това момичето успява да предаде темата оригинално и по съвременен начин. Тя шие всичките си модели на ръка и от изключително качествени материи.

More All fashion