Следва

„Тази сутрин” с извънредно студио в първия работен ден на 44-ия парламент

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 18 до 23 април

Следпразничната седмица ще започне в Центъра за култура и дебат "Червената Къща", където ще имаме възможност да гледаме пърформънса...

Events преди 6 години

Пърформънсът: 

Следпразничната седмица ще започне в Центъра за култура и дебат "Червената Къща", където ще имаме възможност да гледаме пърформънса "Ловец на свечерявания", още тази вечер от 19:30 часа.

Накратко това е импровизационен пърформънс с участието на публиката по текстове на Хулио Кортасар и с участието на Иван Стоянов и Константин Кучев.

Вход: 8/6лв.

Сериалът: 

Съдбоносни решения очакват героите на „Откраднат живот: Възмездието“ още днес от 20.00 ч. по NOVA.

Д-р Тасев ще се изправи пред окончателния избор в дилемата за любимите му и най-близки жени – д-р Добрева и д-р Стилянова. Решението му ще извади наяве тайни, които ще повлияят на предстоящите събития. Предложението за брак ще провокира Наталия да преосмисли здравословното си състояние за създаване на семейство. Бременна пациентка ще се окаже повод за разговор между PR-ът на МБАЛ „Св. Кирил“ и специалистите. С добра новина ще се окаже и друга двойка в болницата, а един от лекарите ще се сдобие с домашен любимец, докато спасява човешки живот. Неочаквано признание на Евгения за проф. Генадиев ще изненада проф. Камбуров, поставяйки на карта досегашните им взаимоотношемия.

Коя ще бъде жената до д-р Тасев? Дали съревнованието между Вяра и Галя най-накрая ще приключи? – ще разберем в епизодите от вторник до петък, в 20.00 ч. по NOVA.

Изложбата: 

На 18 април столичната галерия "Париж" ще отпразнува подобаващо своята четиринадесета годишнина с общата изложба "РЕАЛИЗЪМ". В нея са събрани едни от най-добрите съвременни представители на реализма, хиперреализма, сюрреализма и магическия реализъм.

С повечето от художниците, галерията работи успешно от години, като в настоящата изложба специално е участието на гостуващите Мария и Валери Върбанови.

Мотото на изложбата е мисълта на известния немски художник Макс Бекман: " Ако искате да разберете невидимото, трябва да проникнете максимално дълбоко във видимото".

Реализмът с неговите разклонения е често присъстващ в постоянната експозиция на галерия "Париж", а идеята за неговото самостоятелно и фокусирано представяне назрява отдавна в плановете на галеристите Борис и Надя Павлови. Любопитно за посетителите и ценителите ще бъде съпоставянето на отделните автори, характерни им живописни умения и най-вече - техните оригинални идеи.

Художниците, които участват в изложбата "РЕАЛИЗЪМ", независимо че са различни като стил и избор на теми, всички те стоят в пространството на галерия "Париж" в невероятна хармония и симбиоза. Обединява ги огромната им отдаденост и посвещение на изкуството, любовта им към детайла, невероятният перфекционизъм и най-вече дълбокото им вглеждане в света около тях.

Експозицията ще може да бъде разгледана до 5 май, както и онлайн - в сайта на галерия "Париж".



БНР концертът: 

Новите носители на награди в националната анкета сред слушателите на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на БНР ще бъдат обявени на 18 април 2017 г. от 19 часа в зала „България“.

Допитването на предаването, което се излъчва всеки вторник от 21 часа по програма „Хоризонт“ на БНР, се проведе за 26-и пореден път през месеците януари и февруари 2017 г. Освен приза „Музикант на годината 2016“, според броя на гласувалите бяха определени още и награди в категориите: Млад музикант на годината, Ансамбъл на годината, Активна творческа дейност, Юбилей и Музикален проект на годината.

Публиката ще се срещне отново и с носители на призове от предишни издания: Веско Ешкенази - цигулка (Музикант на 2010 г.), Людмил Ангелов - пиано (Музикант на 1994 г.), Ансамбъла на 2009 г. - "Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров (с награда "Юбилей 2009“). Специално участие в церемонията ще имат още Теодосий Спасов - двукратен носител на наградата за 1997 и 2002 г., и Найден Тодоров - Музикант на 2010 г.

За първи път ще бъде връчена и новоучредената награда „Олга Камбурова“ в почит към отишлата си през 2016 г. дългогодишна водеща на „Алегро виваче“ и учредителка на „Музикант на годината“. 

Галаконцертът е със свободен вход за всички желаещи да се срещнат лично със своите фаворити.



Инициативата:

Huawei стартира нова потребителска инициатива „Перфектен във всеки кадър”, в партньорство с телеком операторите Vivacom и Мтел, както и вериги магазини за електроника Tехнополис. Компанията отправя интересно „предизвикателство“, канейки потребителите да изразят свободно себе си и своите емоции чрез най-добрия възможен фото кадър, направен с новия флагман модел Huawei P10. Това ще се случи в определени търговски обекти в рамките на един ден, където хората ще позират за своя перфектен портрет, направен на място с Huawei P10 от професионален фотограф, и ще получат ценни съвети от него за портретната фотография. Специално изграден фото-кът ще служи за декор на снимките, като потребителите ще получат своя перфектен кадър като подарък в брандирана фоторамка.

„Изключителните артистични способности на Huawei P10 пресъздават емоциите, които всяко лице изразява във всеки един момент и историята, която може да се разкаже в един портретен кадър и затова каним всички желаещи да изразят себе си и своите емоции чрез най-добрия възможен кадър“ - споделя Кристина Щерева, маркетинг директор „Потребителски устройства” за Huawei България и Македония.

Потребителската активация ще се проведе в следните дни и обекти:
• Търговски обект на Виваком в Serdika Mall – 18 април между 11:00-20:00 часа
• Търговски обект на Technopolis в The Mall - 22 април между 11:00-20:00 часа

На място хората, които се включат в инициативата, ще се запознаят в детайли с новия флагман на компанията, ще тестват на място устройството и неговите невероятни способности за портретно заснемане в цветен или черно-бял цвят, както и ще научат повече за специалните търговски предложения за P10.

Рециталът: 

Точно преди десет години българското клавирно дуо Антония Йорданова и Иван Кюркчиев дебютира на сцената на Камерна зала “България”. Следват награди от най-престижните конкурси за дуа в Чикаго, Сан Марино, Рим, Париж, турнета из цяла Европа, Израел и дори Китай, а една декада по-късно българската публика ще има възможността да оцени майсторството им в същата зала на 19 април от 19:30ч. с една руска програма, включваща изтънчената Фантазия от Александър Скрябин, прочутата Сюита №2 от Сергей Рахманинов и за финал – експлозивното “Пролетно тайнство” от Игор Стравински.

На този концерт дуото ще представи предварително чисто новия си диск “Synergy” на немската звукозаписна компания “M Music Records”, чието официално представяне ще се състои на 23 април в Мюнхен.

Вдъхновяващата концертна програма ще прозвучи в акомпанимент на чаша от изключителното DÉJÀ VU Розе – едно лятно, плодово и освежаващо предложение от винарска изба “Братя Минкови", което ще бъде поднесено на всички гости в паузата на събитието Мотив: Пролетно тайнство.

Билети се предлагат на касата на зала “България” и на modo.bg.

Другата изложба:

Изложбата „Ясните очертания на господин Х.” е нов етап в развитието на Атанас Хранов като творец, който притежава способността да вижда винаги различно съвременния свят.

В света на художника внезапно са се появили нови персонажи и предмети. Контурите им са светещи като осева линия и обгръщат господин Х. изцяло, сякаш е навлякъл ризница, сякаш е издигнал преграда, сякаш желае да остане отстранен, чужд на външния свят. Мекият сумрак, който досега е обгръщал света и е споявал частите му, оглаждал е ръбовете, сега е заменен от остра светлина, сякаш Господ е светнал с прожектор в очите на човечеството и го разглежда втренчено. И в тези само-построени граници, той се заобикаля със всичко вълшебно и фантазно, което съществува и го прелъстява с красота.

Очертанията, в които е свит човекът в картините на Атанас Хранов наподобяват утроба, чашка на цвете, скафандър, спасителна капсула на космически кораб, но най-вече – камбана. Камбана, чийто език е самотното човешко същество.

Изложбата ще се открие в галерия "Ракурси" на 19 април от 18:30 часа.



Ретроспективната изложба:

Националната художествена академия има удоволствието да ни покани на откриването на ретроспективна изложба
скулптура на автора Иван Нешев, чието откриване очакваме на 20 април от 18:00 часа в галерия "Академия".

Иван Нешев е изявен български скулптор, преподавател и професор. Следва в Държавната художествена академия в София в ателието по декоративно-монументална скулптура (1947–1953), под ръководството на проф. Любомир Далчев. Непосредствено след завършването си започва активно да участва в Общите художествени изложби на кавалетно изкуство и в Общите изложби по приложно изкуство.

Работи на свободна практика и като учител по рисуване. Подчертаната индивидуалност, чувството за конструктивно изграждане на формата и прецизността на младия скулптор привличат вниманието и скоро следват няколко награди на СБХ, за чийто член е приет през 1956. Заел вече място в художествения живот, през 1964 постъпва като хоноруван преподавател във ВИИИ „Н. Павлович“ към новооткритата в 1963/64 учебна година самостоятелна специалност „Промишлени форми“.

След конкурс (1966) става редовен преподавател по дисциплината „Моделиране и пластичен етюд“. От 1972 е старши преподавател в катедрата, през 1980 е избран за доцент и през 1986 – за професор. 1983–1986 е заместник ректор на института. От 1969 е преизбиран четири мандата за член на Управителния съвет на СБХ. Удостоен е с почетните звания „заслужил художник“ (1976) и „народен художник“ (1985). Един от основателите на специалността „Дизайн“, създател на адекватна методика за обучението по пластика на новия за времето тип български художници на предметната и пространствена среда. Успоредно с педагогическата си работа скулпторът развива активно творческата си дейност. В наследство оставя множество кавалетни творби, малки пластики, портрети, декоративни пластики към архитектурна среда, фигури за парково и градско пространство, монументи и мемориали.

Изложбата се посвещава на 90-годишнината от рождението на Иван Нешев.

Още една изложба:

... Ни очаква на 20 април, този път в галерия "Нюанс" с начален час 18:30.  Експозицията "Разказвачът на приказки" е на художника Росен Рашев - Рошпака, която ни представя детското любопитсво към нещата, но изведено в професионалната естетика, композиция и „разказ" на зрелия художник. Невероятният усет към цветовете е вплетен с проста, но дълбока история, изразена с ясни линии и образи. Не случайно Росен е нарекъл изложбото си „Разказвачът на приказки". Идеята за картината се появява спонтанно, споделя художнника – случка на улицата, случайно дочут разказ, знак от природата – някакво, дърво, птица. И приказката започва...

И още една: 

... Наречена "Боклукът в раницата" на екологично сдружение „За Земята“ , ще може да видим в периода 18 април - 2 май, с официално откриване - 18 май, 16:00 часа в градинката пред Нродния татър. 

Мястото ще приюти галерията от 32 архивни кадри, които ще покажат интересни моменти и участници от една от най-емблематичните кампании на „За Земята“. Откритата изложба ще съдържа снимки от далечната 1999 година, когато започва първото високопланинско почистване на сдруженито, до последното през изминалата 2016 г.
В изложбата ще бъдат показани кадри изпълнени с емоции, енергия, огромни чували и чист въздух - неизменната част от акциите всяко лято. Желаещите да я посетят ще се запознаят и с нашите идеи за стъпки от “Боклукът в раницата” до “Без боклук”.

Всяка година стотици доброволци се качват в планината и изнасят тонове боклук от най-високите защитени територии в България - Националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан. Хората в снимките се променят, всяка година се включват и нови. Някои младежи вече са пораснали и идват с децата си, други пък се връщат всяка година в България специално за Чистенето. И боклукът се променя - консервите и бурканите от 80-те са изместени от пластмасовите чашки и мокрите кърпички. А планината си е същата - красива, цветна, могъща и надяваме се - все по-чиста! Това са само част от многобройните емоции и впечатления, които ще се опитаме да предадем чрез снимките, няколко месеца преди поредната ни акция.

Идеята на дългогодишната кампания "Боклукът в раницата" е не само да почисти скрития под камъните и между клековете отпадък, но и да събуди едно по-отговорно отношение към планината и природата. Основното правило, което всеки турист се приканва да следва, е да прибира всички вече празни опаковки обратно в раницата си, тъй като в планината всеки сам е отговорен за отпадъка си, обясняват организаторите.

Фотографската изложба: 

Могило е фотограф на улицата, избрал да се установи в София. Роден е през 1964г. и има магистърска степен по строително инженерство. Фотографията е негово хоби от 2007 г., а след 2014 г. посвещава почти цялото си време на уличната фотография на различни места по света.

За своята фотография той казва:

“Аз не съм фотограф-художник. Аз съм наблюдател на улицата. Мисля, че корените ми са в уличната фотография. Когато бях на 13 години, често излизах по улиците и просто наблюдавах с часове това, което срещах там.

Не намирам стила си за специален, но имам специален подход. Аз много харесвам хората и моята фотография не е подчинена на мозъка. Когато правя снимки, аз спирам да мисля и снимам със сърцето и душата си.

Никое от моите изображения не е целенасочено. Те всички са направени спонтанно – някои със знанието на субекта, а повечето – без. Когато видя нещо, което ме забавлява или ме трогва, аз просто „кликвам“. Опитвам се да представя елементите на интересна история в един единствен, добре композиран кадър, като се старая да не мисля, а само да чувствам. Мисленето усложнява и забавя нещата.

Уличната фотография винаги обективизира „истината“. „Истината“, за която говоря, не е задължително това, което виждам, но тя съществува в обществото, на улицата, в живота на хората и аз винаги се старая да уловя тази реалност отвъд моите собствени ценности и гледна точка “.

Изложбата "Улицита на Могило" може да бъде разгледана до 16 май в галерия SYNTHESIS, бул.Васил Левски 55, а откливането очакваме на 19 април, 19:00 часа.

Платформата:

16 европейски документални филма от 8 държави с над 100 прожекции в България ще бъдат излъчени от 21 април до края на годината напълно безплатно за широката публика в рамките на КинеДок - платформа за показ на документално кино извън кинозалите.

Стилово и тематично различни, авторските филми са селектирани от международно жури и разказват историите на днешния ден, за хората и местата, за малките случки и големите процеси. По-голямата част от тях са в програмите на най-големите европейски фестивали и носители на редица награди. Целта на платформата е да приобщи и запознае максимално голям брой публика с най-доброто от европейското документално кино, което предизвиква обществена дискусия.

Международната европейска платформа КинеДок, чието трето издание през 2017 ще се проведе в 8 държави от Централна и Източна Европа, сред които и България, е популярна с концепцията си прожекциите да се случват извън киносалоните, на нестандартни места като мазета, барове, подземия, пивоварни, църкви. Освен у нас, 16-те филма в селекцията тази година ще бъдат показани и в Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Норвегия.

Откриването на българското издание ще бъде на 21 април, от 19:30 часа с прожекцията на полския филм “Кралицата на тишината“ в столичния ъндарграунд клуб MAZE. Освен в София, до края на юни документалните филми ще гостуват в Пловдив, Варна и Велико Търново. След това, до края на годината, за първи път в България експериментално, платформата ще остане отворена за нови пространства по инициатива на публиката.

Курсът:

Music Play Bulgaria и Sound Ninja Academy представят Sound Ninja Kids - музикален курс за деца от ново поколение. 

Знаете ли какво е бийт и как се прави? Можем ли да го свържем с мелодията? Как влияят технологиите на музиката в днешно време? Може ли да се създава музика само с компютър? Тези и още много други въпроси ще разберат децата между 6 и 12 годишна възраст, в най-новото и иновативно приключение.

Курсът “Музика и технологии” започва на 22 април и ще се провежда всяка събота между 15:00 и 19:00 ч. в музикална къща Music Play (ул. Шандор Петьофи 55, гр. София). В продължение на няколко урока децата ще изучават музикалните технологии – седем основни стъпки при създаването на музика; история на музиката – композитори и жанрове; ритъм и ноти; пеене; ще свирят на музикален инструмент по техен избор (изборът е между инструментите пиано, китара и барабани).

Целта му е да се изградят основни умения за боравене със съвременните музикални технологии, да обогати музикалната култура на децата и развива личностните им качества. Съвместната работа с професионалисти в тази музикална област ще допринесе за придобиване на нови практически умения, които да кореспондират с развиващата се днес музикална култура.

Концертът:

Унгарската pagan folk група The Moon and the Nightspirit (Official) ще свири за пръв път в София по покана на роднaтa уърлд фюжън банда Irfan и ще представи новия си шести албум "Metanoia", който излезе на 17 март.

Концертът на 22 април в столичния клуб Mixtape 5 е кулминацията на дългогодишно приятелство и взаимна подкрепа между двете групи и финална точка в съвместното им балканско мини турне тази пролет. Съчетанието на мистичния саунд на двете банди е сигурен залог за едно вълшебно изживяване за всички фенове на тази музика у нас.

The Moon and the Nightspirit (Official) е създадена през 2003 г. и една от най-успешните унгарски pagan folk групи с шест издадени албума и множество концерти из едни от най-престижните световни сцени за готик, нео-фолк и средновековна музика. Техният омаен саунд приканва слушателя в обраслото с мъх сърце на гората, сред изумрудения свят на вечнозеления лес, където изтъкани от древен мистицизъм мелодии изграждат една магическа атмосфера, в която етно музиката добива чародейна езическа аура.

След няколко съвместни изяви през годините и кратко балканско турне тази пролет, сега двете групи се събират отново за самостоятелен съботен концерт в сърцето на София – едно наистина специално събитие, което всички чакаме с огромно нетърпение.

Клуб Mixtape 5 отваря врати в 20:00, а концертът ще започне в 21:00. Билети в мрежата на Eventim на цена от 13 лева и 15 на входа на клуба.



Другият концерт:

Само седмица след Великден, на 23-ти април, неделя, Братя Владигерови гостуват отново на сцената в Sofia Live Club, но този път, за да представят своя последен албум „The Rag Waltz Time“. Смесица от джаз, балкански звуци и приятна доза модерни грууви ритми, ще ни отведат в света на Владигерови.

Седемте оригинални композиции в най-новия албум носят безспорния почерк на Братя Владигерови, а именно съзнателно и нежно флиртуване между суинг, джаз, балкански звуци и модернистичното звучене.

„Искаме да съблазним слушателя с мелодии от суинг ерата на 20-те и 30-те години. Не пропускайте възможността да чуете на живо последния ни албум“. Това споделят музикантите, които ще се качат на сцената в компанията големите виртуози: Недялко Недялков – кавал, Димитър Карамфилов – контрабас и Стоян Янкулов - Стунджи - ударни инструменти.

БИЛЕТИ за събитието може да бъдат закупени на предварителна продажба в мрежата на eventim.bg на цена 10 лева и на място в деня на концерта на цена от 15 лева.

Спектакълът: 

Varekai е един от най-грандиозните спектакли на Cirque du Soleil. Той пресъздава мита за Икар, с пищни костюми, оригинална музика на живо, главозамайващ декор и спираща дъха акробатика. Трупата е омагьосала над 10 милиона зрители в 130 града в 23 държави.

СОФИЯ МЮЗИК ЕНТЕРПРАЙСИС е подготвила специален подарък за почитателите на CIRQUE DU SOLEIL - великденска промоция, която ще продължи до 23 април включително, когато всички билети за шоуто Varekai ще бъдат с празнична отстъпка от 10 %! Те могат да бъдат закупени от всички каси на Тикетпро и Ивентим в страната, както и на www.ticketpro.bg и www.eventim.bg.

Само закупилите билети онлайн в периода от 13 до 23 април, освен отстъпката от 10 %, ще имат възможност да се включат в томбола за 50 специални подаръци с марката на CIRQUE DU SOLEIL: пъзели, ключодържатели и оригинални дискове с музиката от Varekai.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.