Следва

Item of the day - Burberry Prorsum

Double Trouble - Birkin vs. A.Coba

Ако случайно не си чувала за Birkin, то значи ти тотално не се интересуваш от мода и когато разглеждаш...

Shopping преди 14 години


Ако случайно не си чувала за Birkin, то значи ти тотално не се интересуваш от мода и когато разглеждаш дънките в Mango вероятно се чудиш защо е това M на задния джоб и как така нямат други размери.
Непростимо е да живееш в 21-ви век, да се смяташ за модерна, успяла, космополитна жена и да не си чувала и мечтала за Birkin. Звучи снобски, но е така.

Всяка модерна дама иска да има Birkin по няколко причини.
Първо, но не най-важно, защото тази чанта ти остава буквално за цял живот. Ще я носиш до старини, а след това дъщеря ти или внучката ти ще я наследят. Друга и много важна причина всяка дама да мечтае да притежава тази чанта е фактът,  че за нейното придобиване се чака около 6 месеца, а и струва доста скъпо. До такава чанта се достига трудно, защото не всеки има достъп до задната стая в бутика на HERMES. Най-малкото, за да достигнеш до чантите Birkin в бутика, трябва да попиташ за тях, защото няма да видиш никаква следа от присъствието на подобен аксесоар. Нито надпис, нито снимка, нито дори чанта на витрината. Това е маниашки продукт само за просветени.



HERMES е основана 1837 година, когато кожарят Тиери Ермес отваря малък бутик, в който продава кожени ръкавици, портфейли и ботуши. През 20-те години на миналия век, неговият внук Емил продължава да създава аксесоари от еленова кожа, както и облекла. С връхните облекла и копринените шалове за глава компанията HERMES придобива световна слава. През 1935 година Емил създава и чанта, вдъхновена от саковете, които жокеите закачали на конете по време на състезание. През 1955 година, чантата придобива името „Кели”, след като Грейс Кели публично обявява, че това е любимата й чанта и ходи навсякъде с нея.
 


През 1985 година на бял свят се появява и чантата Birkin. Историята разказва, че докато Джейн Бъркин летяла заедно с Жан Луис Дюма, президентът на компания Hermes, от Париж до Лондон, се оплакала от закопчалката на своята чанта Kelly. Така от Hermes поканили Джейн да помогне в създаването на чанта, която да бъде удобна и шик. Така се появява Birkin.
Чантата, която става толкова популярна, че успява да надмине славата на своята кръстница и създателка, и така се превръща в един изключително скъп продукт, идеален образец за внушителната мания по аксесоари, разпростряла се по целия моден свят.

Който има Birkin, може да има всичко на света. В модерното общество тази чанта е ключ към успеха. Когато носиш такава чанта те приемат навсякъде, всеки иска да е в компанията ти. Защото Birkin не е просто чанта, Birkin е символ на това, че можеш да имаш и постигнеш всичко.


За да имаш Birkin ти трябва набор от неща, но главното е търпението.
След като от HERMES обучават още специалисти за изработването на чантата процедурата е значително съкратена - от 2 години на 6 месеца. Е, все още може да чакаш две години, ако си от VIP клиентите на френската модна къща и имаш специални предпочитания за цвят, размер или вид кожа.
Тази възможност за избор се предоставя само на редовните клиенти на марката, като цената на чанта с приблизителни размери 45 см от кожа на соленоводен крокодил в лилаво може да достигне $85, 000.

Което са си 85,000 долара! 

Всъщност Birkin държи и рекорда за най-скъпа чанта в света. Преди години руски милионер поръчва чанта за съпругата си, изработена от черна кожа на алигатор с лачен ефект, закопчалка от платина, обсипана с кристали, на цена от $145, 000. Година по-късно тази чанта е продадена на търг в Лондон, където се говори, че я е купил арабски шейх, но тази информация, разбира се, е непотвърдена.


Ако все пак не си толкова претенциозна, можеш да се задоволиш с класическите модели.
Ние например харесахме тази 35-сантиметрова чанта със златна закопчалка от естествена кожа ( кожата, която се използва за Birkin се нарича togo) в златно кафяво. За изработването на такава чанта за нужни около 48 часа ръчен труд. Всъщност те са нужни само за сглобяването,  доста време отнема и поръчването на кожата от елен, която се произвежда в Хонк Конг. Уникалното на тази кожа са нейната еластичност и мекота. При свиване фината кожа е мека като коприна в ръцете ви, а в момента, в който я пуснете тя веднага придобива предишната си форма.
Birkin се разпознава и по грамажа - тази, с размер 35 см тежи най-често и почти точно 1092 грама.

Всяка чанта Birkin има уникален код, с който може да бъде открита навсякъде по света. Малката буква преди кода, която показва към коя колекция принадлежи чантата ви. Много често фалшификаторите, колкото и добри да са, забравят тази съществена подробност.

Малките "крачета", изработени от същия материал като закопчалката – злато, паладии или сребро, са също знак за автентичност. Не збравяй, че когато чантата ти е на пода, тя трябва да седи точно на един сантиметър от масата.

Има още много начини да разпознаеш оригиналната чанта от фалшивата, но най-сигурният е да си я купиш от официален бутик на HERMES, защото само там Bikrin ще бъде истинска.


Birkin има много почитатели по света. Сред най-известните са Сара Джесика Паркър, Виктория Бекъм, Опра Уинфри, Мадона, Джесика Симпсън, Линдзи Лоън, Сандра Бълок, София Копола, Фарел Уилиамс и много, много други.


Ако не ти се чака половин година и нямаш на разположение 5000 евро за чанта, то има чудесни варианти на българска земя, които по нищо не отстъпват на Birkin. Такава, например, е чантата от естествена кожа A’Coba в цвят препечена охра с позлатена закопчалка, която можеш да откриеш в бутик Farenah Concept на цена от 1999 лв.
 

More from View Sofia

More Shopping