Програмата на единадесетото издание залага на жанровото разнообразие в съвременния театър от различни краища на света като Сингапур, Китай, Унгария, Франция, Испания и САЩ. Платформата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017.

Кървавата трагедия на Шекспир „Макбет“ със средствата на китайския традиционен театър, наричан „пекинска опера“; „Дневникът на един луд“ от Гогол във виртуозен моноспектакъл на актьор, който е едновременно художник и музикант; съвременен танц от Азия и Франция; наситено с драматизъм фламенко; кино на живо – всичко това е само част от жанровото многообразие на Световен театър в София тази година.

11-тото издание на платформата Световен театър в София ще се проведе в първите десет дни на месец юни на няколко столични сцени.

Началото е на 1 юни, четвъртък, в ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс на Националния дворец на културата със „Софтмашина: Рианто & Сурджит” – един спектакъл с майсторски танцови изпълнения на харизматичните Рианто (Индонезия) и Сурджит (Индия). Те представят свои лични истории през азиатски традиционни и съвременни танцови техники. Сингапурският режисьор и визуален артист Чой Ка Фаи, който от години е установен в Берлин, замисля проекта „Софтмашина” като своеобразна експедиция из историята и настоящето на танца в Азия. След успешното му представяне на престижни световни сцени и фестивали като Садлърс Уелс (Лондон), БИТЕФ (Белград), „Танц през август“ (Берлин) и др., спектакълът гостува за първи път в България.

На 2 юни, петък, в Сатиричния театър в София зрителите ще могат да се насладят на виртуозния унгарски актьор Тамаш Керестеш и неговата интерпретация на класическата повест на Гогол „Дневникът на един луд“ . Любопитното в случая е, че актьорът е и автор на експресивната сценография, и изпълнител на живо на звуковата картина. Оригиналната постановка е дело на Виктор Бодо – един от най-нашумелите театрални режисьори на съвременната европейска сцена. През 2016 той прибавя към колекцията си от отличия и престижната Европейска театрална награда „Нови театрални реалности“.

На 3 юни, събота, в Народен театър „Иван Вазов” идва ред на най-мащабния спектакъл в програмата, който пристига от далечен Китай. „Ужасената душа: Макбет” е зрелищна версия на мрачната шекспирова трагедия „Макбет“ със средствата на китайския традиционен театър, известен като „пекинска опера“. Тя е уникален източен сценичен жанр с многовековна история. Той съчетава драматична актьорска игра със зрелищността на виртуозни акробатични и музикални изпълнения, ярки и пищни маски и костюми, стилизирана хореография на жестовете и движенията. Изкуството на „пекинската опера“ е обявено от ЮНЕСКО през 2010 за световно нематериално културно наследство.

Двама американски кинематографи – самоукият аниматор Брент Грийн и номинираният за „Оскар“ документалист Сам Грийн са създателите на „Кино на живо”, гостуващо в Столичен куклен театър на 7 юни, сряда. Един необичаен спектакъл, в който двамата режисьори представят на сцената оригинални истории и кадри от свои филми заедно с малък камерен оркестър. Така те се опитват да уловят и да пресъздадат онази позагубена в днешно време магия на киното като колективно преживяване. Чие име стои на последната страница на телефонния указател; как живеят най-старите хора в Америка; какво е записвал тайно великият джазмен Луис Армстронг – това са само част от въпросите, с които екипът на спектакъла навлиза в странностите на човешката природа.На 8 юни, четвъртък, в Театър „Азарян” в НДК ще бъде представена продукцията от Франция – „Автаркия (….) В търсене на самодостатъчност” на хореографката Ан Нгуен, известна и като един от големите реформатори на хип-хопа. Автаркия (….) интерпретира на сцената популярни за съвременната градска култура танци като брейкданс, попинг и хип-хоп в съчетание с динамичния ритъм на перкусии. Спектакълът се представя с подкрепата на „Театроскоп“ в рамките на проекта за разпространение на френския съвременен танц в балканския регион „FranceDanse Orient-Express“.

На 10 юни в Сатиричния театър фестивалът ще закрие със съвременен фламенко спектакъл на новата звезда на испанския танц Едуардо Гереро, носител на наградата на публиката от фестивала за фламенко в Херес, Испания. Неговият виртуозен соло-спектакъл под акомпанимента на китарата на Хавиер Ибанес и гласа на Емилио Флоридо носи специфичното испанско име “Desplante“ – т.е. знак, който танцьорът на фламенко дава на музикантите за смяна на ритъма. Едуардо Гереро демонстрира същността на фламенкото с нова сила и усъвършенстван стил, с което спомага за развитието на този танц, обявен от ЮНЕСКО за световно нематериално културно наследство.

Всички спектакли са със субтитри на български и английски език.

Коментари 0

Добави коментар

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си.
Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

    Регистрация / Забравена парола

Питай ме, Питай ме

Идва лятото! Как да предпазим косата си от слънцето и други фактори?

Идва лятото! Как да предпазим косата си от слънцето и други фактори?

25-05-2017

Въпрос:

Летните отпуски вече са планирани и едно от най-важните неща, които касаят нас, жените, е как да запазим косата здрава, излагайки я на силното слънце. 

Отговор:

Косата също има нужда от специална защитна грижа, ако не искаме да се озовем със суха като слама, турдна за разресване, късаща се коса без блясък. Именно затова, Rene Furterer разработи експертна слънцезащитна грижа за коса.. Прочети...

Item of the day

Джапанките на Пепеляшка

Виж още
Джапанките на Пепеляшка

Жълт бутон

Кристиано ще става татко! Младата Джорджина е бременна!

Кристиано ще става татко! Младата Джорджина е бременна!

Виж още