Следва

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 24 до 30 април

Един (не)обикновен човек: "Геният"

На мнение сме, че трябва да се направи книга-синонимен речник на всички негови качества, за които дори само името му подсказва...

Events преди 6 години

На мнение сме, че трябва да се направи книга-синонимен речник на всички негови качества, за които дори само името му подсказва. Отваряме произволно един такъв словар (синоним на „речник”) и поглеждаме сходните значения на думата „неповторим”: рядък, единствен, несравним, незаменим, безподобен, неподражаем, изключителен, оригинален, единствен по рода си, уникален, забележителен, необикновен…

Сега поглеждаме и към думичката „невероятен”: неправдоподобен, чудноват, недопустим, изненадващ, непредполагаем, невъзможен, странен, невъобразим, изключителен, свръхестествен, необхватен, фантастичен, прекален, краен…

И накрая разглеждаме синонимите за „човек”: личност, особа, същество, твар, индивид, смъртен, мъж, съпруг, субект, създание, фигура, тяло, образ…



Към тези прилагателни добавяме щипка фино чувство за хумор, чийто аромат може да се долови само в междуредието на всичките изписани от него с тебешир по дъските на учебните заведения или с молив в тетрадките си математически и физични формули. Освен това - до болка откровен. Но и някак успяващ да жонглира и с деликатността в нужните за това моменти. Бягащ от клишето, силно мразещ бездушното ходене между релси. Търсещ сенки там, където Слънцето не грее. Намиращ светлина на места, на които е сиво и мрачно. Твърдоглав, упорит, инат като магаре. Стремглаво и ва банк гонещ целите си.

С неспираща, дори извираща жажда за утоляване на любовните си страсти. Защото за него моногамията не е в естеството на човешката натура. Един син на родителите си, брат на сестра си, съпруг на двете си жени, баща на трите си деца, дълбоко уважаван, почитан и обичан от едни и крайно презиран, хулен и мразен от други. Приятел на приятелите си, враг на омразниците.

Това и още много ще се разкрие пред очите ни в новия и за първи път – изцяло кино сериал на National Geographic за личността, проблемите, взаимоотношенията на Човека, обявен в последната година на миналия век от списание „Time” за Личност на столетието, „Геният” Алберт Айнщайн.

Ще надникнем в мислите, препятствията, личните борби на физика в 10-те серии на филма „Геният” благодарение на носителя на „Оскар”, страхотния Джефри Ръш (влизащ в ролята на Айнщайн с посребрели коси) и талантливата надежда на английската арт сцена, актьорът и музикант Джони Флин (като младия Алберт). Неговата втора съпруга елегантно ще ни бъде представена от очарователната Емили Уотсън. С невероятните си актьорски умения се включват още куп артисти, прецизно подбрани от изпълнителните продуценти, също носителите на „Оскар“, Брайън Грейзър и Рон Хауърд. Сред които, в ролята на именит руски генерал, в шестия епизод с участието си ще блесне и Захари Бахаров и с това ще бележи първата българска следа в златната рамка на телевизия National Geographic.


Джефри Ръш


Джони Флин


Емили Уотсън


Захари Бахаров

В 10 поредни неделни вечери National Geographic ще ни разказва историята на Алберт Айнщайн, за да ни разкрие какъв е Човекът зад брилянтния му ум, като повдигне завесата над неговия бурен, турбулентен и сложен личен живот. И всичко това в контекста на историческите събития около Втората световна война. Снимките са реализирани в Прага, където самият учен е живял и преподавал известно време. Сериите са базирани на книгата на Уолтър Айзъксън „Айнщайн“. Световната премиера ще се излъчи в 171 страни по света на 45 езика.

Детайлите са много. Музиката е въздействаща. Ефектите - също. И тъй като още в първите секунди на лентата ще се „сблъскате” с всякакви житейски и лични взаимоотношения и драми, като похот, любов, доверие, изневяра, съмнение, почит, война, страх, убийства, несправедливост, затова някои от сцените са тежки и не съвсем препоръчителни за по-малки деца.

Ако ви се иска да чуете констатации и въпроси, като „Разликата между минало, настояще и бъдеще е само една упорита илюзия!”, „За да проумеем времето, първо трябва да се запитаме: какво е светлината!”, „Поемете с мен към Слънцето! С мен ли сте?”, „Как може нещо – светлината - да се движи през нищо – Космоса?”, „Какво е времето?” и т. н., се настанете от тази неделна вечер, 23-и април, от 22:55 ч. пред телевизорите си!


Асен Ненчев

Удоволствието да ви поднесем тази информация дължим на София Тех Парк (СТП), в една от чийто много зали бе показан премиерно първия епизод от сериала. Изпълнителният директор на СТП Асен Ненчев представи партньорството между тях и Fox Networks Group Bulgaria. Оказа се, че е е сред най-голeмите почитатели на списанието и образователния канал „National Geographic” и е горд притежател на брой на изданието от септември, 1922 г., годината, в която се развива действието в началото на първия епизод от поредицата.


Никола Каравасилев и Десислава Димова

За да подкрепят в резюме с малко известни и любопитни факти от живота на учения се включиха и Никола Каравасилев, докторант по Астрофизика във Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Десислава Димова, докторант в катедра Атомна физика във Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. За доброто настроение се погрижи трио "Hypnotic".

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.