На мнение сме, че трябва да се направи книга-синонимен речник на всички негови качества, за които дори само името му подсказва. Отваряме произволно един такъв словар (синоним на „речник”) и поглеждаме сходните значения на думата „неповторим”: рядък, единствен, несравним, незаменим, безподобен, неподражаем, изключителен, оригинален, единствен по рода си, уникален, забележителен, необикновен…

Сега поглеждаме и към думичката „невероятен”: неправдоподобен, чудноват, недопустим, изненадващ, непредполагаем, невъзможен, странен, невъобразим, изключителен, свръхестествен, необхватен, фантастичен, прекален, краен…

И накрая разглеждаме синонимите за „човек”: личност, особа, същество, твар, индивид, смъртен, мъж, съпруг, субект, създание, фигура, тяло, образ…Към тези прилагателни добавяме щипка фино чувство за хумор, чийто аромат може да се долови само в междуредието на всичките изписани от него с тебешир по дъските на учебните заведения или с молив в тетрадките си математически и физични формули. Освен това - до болка откровен. Но и някак успяващ да жонглира и с деликатността в нужните за това моменти. Бягащ от клишето, силно мразещ бездушното ходене между релси. Търсещ сенки там, където Слънцето не грее. Намиращ светлина на места, на които е сиво и мрачно. Твърдоглав, упорит, инат като магаре. Стремглаво и ва банк гонещ целите си.

С неспираща, дори извираща жажда за утоляване на любовните си страсти. Защото за него моногамията не е в естеството на човешката натура. Един син на родителите си, брат на сестра си, съпруг на двете си жени, баща на трите си деца, дълбоко уважаван, почитан и обичан от едни и крайно презиран, хулен и мразен от други. Приятел на приятелите си, враг на омразниците.

Това и още много ще се разкрие пред очите ни в новия и за първи път – изцяло кино сериал на National Geographic за личността, проблемите, взаимоотношенията на Човека, обявен в последната година на миналия век от списание „Time” за Личност на столетието, „Геният” Алберт Айнщайн.

Ще надникнем в мислите, препятствията, личните борби на физика в 10-те серии на филма „Геният” благодарение на носителя на „Оскар”, страхотния Джефри Ръш (влизащ в ролята на Айнщайн с посребрели коси) и талантливата надежда на английската арт сцена, актьорът и музикант Джони Флин (като младия Алберт). Неговата втора съпруга елегантно ще ни бъде представена от очарователната Емили Уотсън. С невероятните си актьорски умения се включват още куп артисти, прецизно подбрани от изпълнителните продуценти, също носителите на „Оскар“, Брайън Грейзър и Рон Хауърд. Сред които, в ролята на именит руски генерал, в шестия епизод с участието си ще блесне и Захари Бахаров и с това ще бележи първата българска следа в златната рамка на телевизия National Geographic.


Джефри Ръш


Джони Флин


Емили Уотсън


Захари Бахаров

В 10 поредни неделни вечери National Geographic ще ни разказва историята на Алберт Айнщайн, за да ни разкрие какъв е Човекът зад брилянтния му ум, като повдигне завесата над неговия бурен, турбулентен и сложен личен живот. И всичко това в контекста на историческите събития около Втората световна война. Снимките са реализирани в Прага, където самият учен е живял и преподавал известно време. Сериите са базирани на книгата на Уолтър Айзъксън „Айнщайн“. Световната премиера ще се излъчи в 171 страни по света на 45 езика.

Детайлите са много. Музиката е въздействаща. Ефектите - също. И тъй като още в първите секунди на лентата ще се „сблъскате” с всякакви житейски и лични взаимоотношения и драми, като похот, любов, доверие, изневяра, съмнение, почит, война, страх, убийства, несправедливост, затова някои от сцените са тежки и не съвсем препоръчителни за по-малки деца.

Ако ви се иска да чуете констатации и въпроси, като „Разликата между минало, настояще и бъдеще е само една упорита илюзия!”, „За да проумеем времето, първо трябва да се запитаме: какво е светлината!”, „Поемете с мен към Слънцето! С мен ли сте?”, „Как може нещо – светлината - да се движи през нищо – Космоса?”, „Какво е времето?” и т. н., се настанете от тази неделна вечер, 23-и април, от 22:55 ч. пред телевизорите си!


Асен Ненчев

Удоволствието да ви поднесем тази информация дължим на София Тех Парк (СТП), в една от чийто много зали бе показан премиерно първия епизод от сериала. Изпълнителният директор на СТП Асен Ненчев представи партньорството между тях и Fox Networks Group Bulgaria. Оказа се, че е е сред най-голeмите почитатели на списанието и образователния канал „National Geographic” и е горд притежател на брой на изданието от септември, 1922 г., годината, в която се развива действието в началото на първия епизод от поредицата.


Никола Каравасилев и Десислава Димова

За да подкрепят в резюме с малко известни и любопитни факти от живота на учения се включиха и Никола Каравасилев, докторант по Астрофизика във Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Десислава Димова, докторант в катедра Атомна физика във Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. За доброто настроение се погрижи трио "Hypnotic".

Коментари 0

Добави коментар

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си.
Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

    Регистрация / Забравена парола

Питай ме, Питай ме

Идва лятото! Как да предпазим косата си от слънцето и други фактори?

Идва лятото! Как да предпазим косата си от слънцето и други фактори?

25-05-2017

Въпрос:

Летните отпуски вече са планирани и едно от най-важните неща, които касаят нас, жените, е как да запазим косата здрава, излагайки я на силното слънце. 

Отговор:

Косата също има нужда от специална защитна грижа, ако не искаме да се озовем със суха като слама, турдна за разресване, късаща се коса без блясък. Именно затова, Rene Furterer разработи експертна слънцезащитна грижа за коса.. Прочети...

Item of the day

Джапанките на Пепеляшка

Виж още
Джапанките на Пепеляшка

Жълт бутон

Кристиано ще става татко! Младата Джорджина е бременна!

Кристиано ще става татко! Младата Джорджина е бременна!

Виж още