Следва

Легендарният сериал "ДОСИЕТАТА Х" се завръща по с 10 нови епизода

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 24 до 30 април

Хореографът и пърформър Християн Бакалов (България/Франция/Белгия) ще направи 4-дневен уъркшоп от 24 до 27 април...

Events преди 6 години

Уъркшопът: 

Хореографът и пърформър Християн Бакалов (България/Франция/Белгия) ще направи 4-дневен уъркшоп от 24 до 27 април в ДНК, отворен за непрофесионалисти, без значение от възрастта и физическото състояние. В последния ден на ателието ще бъде публичното представяне на процеса и резултатите. Зрителите ще влизат един по един, след предварително записване на [email protected] или www.facebook.com/dnkSpace.

Уъркшопът е част от подготовката на новия проект на Християн Бакалов PURE/small future, в който артистът създава ситуации, за да свърже участниците един с друг чрез общи действия и чувство за емпатия.
PURE/small future е пърформанс-инсталация. Всеки зрител бива потопен индивидуално в поредица от ситуации и преживявания, чрез които се стимулира въображението и възприятието му за реалността. Публиката/участниците са преведени през различни пространства, в които визуални и сетивни композиции се активират чрез тяхното физическо присъствие.

PURE/small future
е втората част от трилогия, вдъхновена от идеята на Спиноза за ВЕЧНОСТ, поставяйки въпросите за раждането и смъртта: Как се раждат представите ни за самите нас и света? Как ги осъзнаваме и боравим активно с тях или просто да ги оставяме на мира? PURE е колективен ритуал, който изследва същността на нашето човешко състояния чрез преживяване на повишена интимност.

Телевизията: 

“Диви същества“ е поредица за пътувания, която проследява експедициите на актьора Доминик Монахан. Той търси най-опасните, впечатляващи и трудно-уловими същества в света. В настоящия трети сезон Дом разширява търсенията си към още по-големи и по-лоши животни - индийска кобра, летящ гущер, гигантски китови акули и редкия и много страховит Айе Айе от Мадагаскар са само няколко от съществата в списъка на му този път.

Във всеки епизод, Монахан отвежда зрителя в изпълнено с екшън търсене, докато проследява от близо някои от най-редките и живото-застрашаващи същества на планетата. Гледаме от днес, 24 април по Viasat Nature.

Дом пристига в Белиз с мисията да откриен най-смъртоносната змия в Латинска Америка, за която се смята, че причаква и напада без да е провокирана. Но дали репутацията й е заслужена или е градска легенда? Дом се отправя към вечно-зелената джунгла на Белиз в търсене на истината. По пътя минава край извисяващите се майски пирамиди, мистериозни пещери и дъжновни гори с диви животни.

Риалитито:

Във вторник от 21:00 часа по bTV отборната битка в MasterChef ще поднесе приятни изненади и неочаквани обрати на топ 10 претенденти за титлата и голямата награда от 100 000 лева. Chef Виктор Ангелов, Chef Андре Токев и Chef Петър Михалчев са поканили 10 специални гости в най-желания ресторант в България, за които хоби- готвачите ще трябва да приготвят перфектната вечеря от основно ястие и десерт. Роднини, приятели и близки на гладиаторите ще влязат в кухнята с високи очаквания и силна подкрепа. А капитаните ще съберат отбори, с които вярват, че ще покажат най-доброто, на което са способни.

Мини кюфтенца сю вид, свинско конфи и азиатски пролетни рулца с морковен кейк в сладоледена супа ще се изправят срещу фаршировано пилешко роле с гъши дроб, 3 вида пиле, полента, булгур и милфьой от мъфин с 4 крема. Казарменият строй ще се противопостави на спокойното екипно готвене, но всеки темперамент ще добави пикантни подправки към менюто. Троянски коне, съмнения за саботаж, тихи води и бързи емоции, вяра в съотборниците и хаос в последните минути ще определят петима победители и петима, които се приближават към елиминациите. Кой ще се окаже расовият кон и кой – куцото магаре и ще разпознаят ли гостите стила на своите близки, ще видим този вторник от 21:00 часа в MasterChef по bTV.

Изложбата: 

Световноизвестният корейски художник и майстор на инсталации ИК-ДЖУНГ КАНГ ще бъде представен в България с 13 творби, изпълнени в смесена техника върху дърво, на всяка от които са изобразени лунни делви. Лунните делви са вид традиционни корейски порцеланови съдове, чиято изработка датира от най-късния период на корейската династия Чосон (края на ХVІІ и ХVІІІ в.).

Традиционната лунна делва има проста, изчистена форма и е с тъмно бял цвят. Името идва от нейния облик, напомнящ на пълна луна. Грънчарят първо е трябвало да направи долната половина отделно от горната половина, след което е свързвал двете полусфери с ръка. В тази изложбата творецът утвърждава идеята за лунната делва като метафора на единство, на цялостност чрез свързване на две различни части, като двете Кореи.

Ик-Джунг КАНГ е получил международно признание за създаването на значими творби, изложени на обществени места, които целят да насочат вниманието към положението на различни хора и общности по света.

Всъщност, за втори път българската публика ще има възможност да се наслади на таланта на г-н КАНГ. През 2010 г. по повод 20-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Корея и България той, заедно с други 8 корейски художници, в Националната галерия за чуждестранно изкуство е представена неговата инсталация "Плаващи часове".

Изложбата ще може да бъде видяна в периода 26 април-21 май в Двореца на пл. „Княз Александър І“. Откриването е ден по-рано - 25 април с начален час 18:00 часа.

Инициативата: 

На 26 април ще бъде отбелязан Европейският ден без асансьори и в него ще се включат всички граждани, институции и организации, които подкрепят активния начин на живот. За трета поредна година инициативата у нас ще бъде организирана от Сдружение BG Бъди активен и всички ентусиасти за придвижването пеш между етажите, ще имат възможност да заразяват с примера си последователи през този необикновен ден. Движението по стълби, без да се използват ескалатори и асансьори, предоставя на всеки шанс да започне със свеж старт, да продължи с енергично изпълнение на своите рутинни задачи и да завърши деня си с доза здравословно усилие.

Ден без асансьори (No Elevators Day) е част от дългосрочната кампания NowWeMOVE - най-голямата европейска инициатива, насочена към промотиране на активния начин на живот, която споделя проста и лесно измерима визия: „100 млн. повече европейци, ангажирани със спорт и физическа активност до 2020 г.” В България кампанията се организира от 2012 г. и има три основни цели: да повиши информираността, относно ползите от физическата активност; да насърчи редовното участие в различни видове спорт и да подобри възможностите за достъп до движение и физическа активност. За да покажат колко приятно, полезно и различно изживяване би могло да бъде изкачването на стълби, представителите на Сдружението BG Бъди активен провеждат кампанията в цялата страна, като целта й е да насърчи движението на хората в по-големите градове, които традиционно водят уседнал начин на живот и често пренебрегват нуждата от минимално физическо натоварване.

„И през тази година очакваме още повече съмишленици, които да се включат в инициативата, като символично затворят асансьорите или ескалаторите в сградата си и подканят посетителите и служителите си да се раздвижат”, споделя Ласка Ненова, мениджър на кампанията NowWeMove за Европа. „Всички желаещи да се присъединят ще получат безплатно промо и информационни материали, които да им помогнат за анонсиране, организиране на събитието и информиране за ползите от изкачването на стълби”.



Постановката: 

"Дани и дълбокото синьо море: Танц на апашите" е пиеса, която улавя най-слабото място на човека днес - страха му да повярва в неизменното право на щастие, въпреки всичко. Под режисурата на Ованес Торосян, актьорите Георги Гоцин и Каталин Старейшинска влизат в кожата на счупени млади хора, които преди да бъдат отритнати от света наоколо, са отхвърлили сами себе си. Каква е ролята на любовта и може ли изборът да е в нейна полза, когато раните предполагат само страх и примирение с безмилостната действителност?

„Дани и дълбокото синьо море е една вълнуваща, меко казано любовна история, изпълнена със забавни абсурдни моменти. История за това дали е важно да си прощаваме, независимо от обстоятелствата и цената. Една антипиеса за изгубените“, споделя Торосян.

"Дани и дълбокото синьо море: Танц на апашите" е колкото история за любов, породила се внезапно в бар в Бронкс, Ню Йорк, толкова и дисекция на причините за всеобщата ни уязвимост и парализа пред предизвикателствата на живота.

Автор на пиесата е световнопризнатия драматург, сценарист и режисьор Джон Патрик Шанли - носител на Оскар за филма "Лунатици" и на награди Тони и Пулицър за пиесата "Съмнения". За първи път негово произведение се поставя у нас.

Постановката излиза премиерно на сцената на Народния театър (камерна зала) на 27 април от 19:00 часа и ще се играе в театър Възраждане на 20 май и 30 май от 19:00 часа. В Пловдивския театър представлението е на 19 април и 28 април от 19:00 часа, както и на 3 и 16 май.

Филмите:

На 27 април от 19:00 в Червената зала можем да видим четири български късометражни филма в рамките на „Контраплан” – платформата за българско късометражно кино на Центъра за култура и дебат „Червената къща”.

Избраните филми са „Крило на дракон” на Антония Милчева и „Куче” на Владимир Петев. Водещ на дискусията отново е Елена Мошолова, а гост е режисьорът Николай Тодоров. Входът и за двете събития е свободен.

Платформата „Контраплан” започна през април 2016 и цели да даде още една възможност на авторите на филмите да се срещнат с разнообразна публика и други професионалисти в сферата на киното, за да обсъдят своите творби и получат обратна връзка.

Късометражното кино набира все по-голяма популярност сред младите хора в България. Само на последния Национален фестивал „Златна роза” 2016 бяха представени 34 късометражни филма, а Международният късометражен фестивал „В двореца” редовно представя около 50 български филма. Въпреки това възможностите за разпространение и получаване на обратна връзка извън онлайн пространството са ограничени.

„Контраплан” е финансиран от Програма „Култура” на Столична община и ще продължи до края на ноември 2017. В рамките на проекта ще бъдат представени филмите на около 15 режисьора.

Работилницата: 

Първата работилница от програмата за обучение на артисти и изпълнители в сферата на дигиталните технологии – „Видеомонтаж за артисти” – започва на 28 април от 18:00 в Центъра за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов”.

Работилницата включва интензивно тридневно обучение и практика. Водещ е дигиталната художничка Албена Баева, която работи в сферата на интерактивния дизайн, експериментално видео и пърформанс. Баева е съосновател на платформата за интердисциплинарни представления Runabout Project, както и на студиото за интерактивен дизайн „Реактив".

„Видеомонтаж за артисти”
е за художници, артисти и изпълнители, които искат да използват видео в инсталации и пърформанси, както и за разпространение във Vimeo, YouTube и др. Участниците ще научат основите на дигиталното изображение и звук, дигиталните файлови формати, монтажа и основите на пост-продукцията. Работата ще се осъществява с помощта на безплатния софтуер Lightworks, който работи под Mac, Windows и Linux. В края на работилницата участниците ще могат да обработват всяко видео, което са заснели, да го редактират и подготвят за използване в инсталация или представление, или да го разпространяват във Vimeo, YouTube или на своята собствена интернет страница.

Работилницата е на български език, а входът е 50 лв. При записване за повече от един курс или работилница от програмата на „Пост-дигитална лаборатория” има отстъпка в цената. За всяка работилница и курс има по две свободни безплатни места, запазени за участници в неравностойно положение!



Спектакълът:

DUO (couple dance) ще гледамена 29 и 30 април в ДНК. Той e най-новият спектакъл от програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. За да създаде цялостната концепция на представлението, в България пристига известният френски хореограф и изпълнител Брис Льору, който заедно с Виолета Витанова и Станислав Генадиев, ще изгради специфична концепция върху сценичния процес.

DUO (couple dance) се състои от две части: работно ателие (в което се усвояват основни умения от танца за двама) и художествена част (пърформанс на двамата танцьори, в който, по желание, може да се включат и хора от публиката).
В основната идейна рамка Брис Льору поставя дуото от танцьори – Виолета и Станислав. „Художествената част – казва той – може да се развива дори в нещо като неформален бал, с участието на любители от публиката, усвоили основни умения по време на работното ателие.“

Базова е идеята да се преоткрие демократичната празнична атмосфера на толерантност. Тя желае да се подарява самоуважение към тялото и доверие към тялото на другия. Изкуството дава отговор на опита да се създаде ситуация на конфликт и страх в Европа. То не признава сексуалната дискриминация и ролята на доминиращия в двойката – всеки е напълно свободен да изпълнява в танца онова, което най-добре отговаря на неговата същност, без да бъде ограничаван по полов или друг признак. Позициите водещ-воден непрекъснато се променят.

Вход: билети на цени 8-10 лева.

Творческият конкурс: 

Първите стъпки на децата в анимацията и тази година ще стимулира състезанието Студио „Въображение“. Творческият конкурс на Cartoon Network, който се провежда за трети път, е за ученици между 6 и 14 годишна възраст и е под надслов „Рисувай и се забавлявай!“. Неговият старт бе даден на17 април и ще продължи до 31 май. Целта му е да запознае малките творци с процеса на анимиране, да ги вдъхнови да създадат свои оригинални творби и да развие креативния им потенциал.

Състезанието има три категории – за рисунка на измислен герой, за сценарно табло и за кратък филм или анимация. Участието става през страницата на Студио „Въображение“, където може да се намери цялата необходима информация за съревнованието, както и съвети към децата за творческия процес .

Международно жури ще отличи по трима победители във всяка от категориите. Създателите на най-атрактивния анимационен герой, сценарно табло и анимация ще получат най-новия лаптоп за образованието Acer Travelmate B 118. Те ще имат и уникалната възможност да видят творението си в ефира на любимия си канал Cartoon Network. За вторите и третите места пък има уникални раници, суетшърти и тетрадки на Cartoon Network. Победителите ще бъдат оповестени на 12ти юни.

В периода на конкурса българският екип на Cartoon Network Студио „Въображение“ заедно с младия артист Томислав Петков (Томи) ще посети три училища, за да покаже нагледно как се правят началните стъпки в анимацията. Шанс да се срещнат с него ще имат 6-годишните ученици от 43 Детска градина „Талант“ в София, четвъртокласниците от столичното 139 ОУ „Захарий Круша“ с разширено обучение по изобразително изкуство, както и възпитаниците на Училище по изкуства и занаяти "Димитър Екимов" за социално слаби деца в село Русаля до Велико Търново.

Видеодневниците от майсторските класове ще бъдат публикувани на Facebook страницата Cartoon Network Europe. В социалната мрежа малките творци ще могат да обсъждат идеите си и въпросите, които имат за участието в надпреварата.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.