Следва

100 студентски билета по 15 лв. пускат от TED2017

Throwback Тuesday: Големите любовни истории: Марина Абрамович и Улай

По повод предстоящата първа ретроспективна изложба на Франк Уве Лаузипен – Улай, която в София ще можем да видим в...

People of art преди 7 години

По повод предстоящата първа ретроспективна изложба на Франк Уве Лаузипен – Улай, която в София ще можем да видим  в периода 27 април - 30 май в VIVACOM Art Hall, сe връщаме малко назад във времето и си припомняме Голямата му любовна история с Марина Абрамович.

В притихналата Нюйоркска зала на Музея за модерно изкуство кралицата на пърформърса Марина Абрамович представя поредната си артистична провокация „Артистът присъства”. В рамките на няколко дни всеки желаещ може да седне на стола срещу нея и да я гледа в очите цяла минута. Публиката е очарована, стотици са се подредили на опашка, за да застанат срещу артистката и да станат част от изкуството й. В залата цари пълна тишина, но изведнъж се разнася шепот, настава оживление. Столът пред Марина е празен. Чуват се тихи стъпки и срещу нея сяда елегантен зрял мъж в черно. За първи и единствен път Абрамович нарушава собствените си правила на пърформърса, протяга се и хваща ръцете на мъжа, гледат се нежно, а после тя заплаква.





Това е голямата й любов – Улай - човекът, с когото са осъществили най-великата си идея - да не превръщат живота в изкуство, а изкуството в живот. Минали са 22 години от раздялата им. Тази последна, за сега, среща на двамата артисти - художници, е поредният символ на вечната любов както в живота им, така и в изкуството, което и за двамата е едно и също. Минутата приключва, те се прегръщат и се сбогуват отново. Улай напуска залата, а Марина продължава пърформърса си невъзмутимо гледайки право в очите следващия. 

Ето така през 2010 г. приключва една от великите любовни истории. А сега - към началото. Родени са на една и съща дата - 30 ноември, тя в Югославия, той в Германия.





Запознават се на същата дата в Амстердам през 1976 г. В паспорта на Марина има печат с червена звезда, а в този на Улай – свастика. Този детайл ги провокира за съвместен пърформърс: „Комунистическо тяло - Капиталистическо тяло”. На 30 ноември те канят 11 приятели в дома си. Когато гостите пристигат, намират художниците спящи в леглото. Навсякъде са поставени бутилки с немска бира и сръбско шампанско.



Гостите преодоляват изненадата си и след малко отварят бутилките. Правят си купон около леглото със спящите домакини, после си тръгват. След няколко дни отново получават покана и когато пристигат, разбират, че през цялото време са били снимани от скрити камери. Марина и Улай решават отсега нататък да работят заедно, но преди това да направят по един последен самостоятелен артистичен акт. По едно и също време в различни точки на Берлин стартират техните арт акции „Освобождаване на тялото” на Абрамович и най-провокативната акция на Улай - „Това е криминално докосване към изкуството”. В хода на този пърформърс Улай открадва от Новата национална галерия картината „Бедният поет” на художника Карл Шпицвег (Carl Spitzweg) и я излага в ателието на свой приятел - беден турски емигрант. 



Тук заедно с полицията, за да „опознае” картината, пристига директорът на галерията. Ситуацията предизвиква огромен скандал. Любителите на нетрадиционното изкуство са във възторг, но Улай е изключен от средите на институционалното изкуство и му е предложено или да влезе в затвора за няколко години, или да плати солена гаранция. Той избира трети вариант - бягство! През следващите 12 години двамата с Марина заживяват почти в нелегалност в малък микробус без постоянно местопребиваване. 







Единствената връзка с тях е пощенски адрес в Амстердам, на който могат да получават кореспонденция и пускат обяви към почитателите си за следващите артистични изяви. Стават изключително близки. Започват да се обличат и да изглеждат еднакво, споделят и правят всичко заедно. Идеята им за пълно духовно и физическо сливане се визуализира в най-прочутото им изпълнение „Смъртта на Аза”. 



Двамата са вплетени в прегръдка с прилепнали усти. Когато единият издишва, другият вдишва. След 17 минути и двамата падат в безсъзнание от въглерода, който са погълнали. През 1980 г. най-после решават да се оженят. Разбира се и това най-важно събитие в живота им трябва да се въплъти в изкуство. Идеята им е това да стане, като двамата тръгнат от различни посоки на Великата китайска стена и когато се срещнат по средата, да се венчаят. Но бюрократичните спънки по взимането на всички визи и разрешения за осъществяването на тази арт сватба им отнемат цели 8 години. Когато най-после всички документи са получени, връзката им е в криза, прекалената им близост ги е изчерпала и вместо да се съберат, те изминават пътя на Великата китайска стена, за да оповестят раздялата си. Този ритуал е последната им съвместна арт акция. Улай тръгва към центъра на стената от пустинята Гоби, а Марина от страната на Жълто море. Точно по средата се срещат, прегръщат се и се разделят завинаги. 







Оттук нататък всеки върви сам по пътя си. Марина продължава да прави пърформърси, много от които автобиографични, а Улай се отдава на младежката си страст - фотографията. Марина живее в Америка, а Улай в Словения. Така приключва историята на тяхната земна любов с 2500-те километра на Великата китайска стена. 22 години по-късно след едноминутната им среща в Ню Йорк, с която започна този разказ, Марина Абрамович споделя: „...Ако сърцето ви е натежало от болката, че никога няма да видите любимия си отново (и за да преживеете раздялата ви трябват не 2500 километра, но и 2500 години), знайте, че няма такова нещо като „последно сбогом“ или „последна прегръдка“. Винаги има нова среща – ако не в този живот, в другия, ако не в земно тяло, в „друго тяло“. Затова, ако ви боли от раздялата, не правете нищо друго, освен да присъствате!...”

 

More People of art

Болшой театър премахна имената на противниците на "спецоперацията" от афишите за предстоящия сезон

People of art преди 7 месеца

Директорът на Болшой театър Владимир Урин даде интервю за "Российская газета" и заяви, че спектакли на режисьори, които са се противопоставили на руската "спецална военна операция" в Украйна, се премахват от репертоара на театъра