Следва

Стил урок на седмицата: Шляпаме по джапанки

Да или Не? Louis Vuitton & Jeff Koons

Преди дни художникът Джеф Кунс се обедини с модна къща Louis Vuitton...

All fashion преди 6 години

Преди дни художникът Джеф Кунс се обедини с модна къща Louis Vuitton, за да представят колекция от чанти и аксесоари, включващи имитации на някои от най-известните картини в света.

Мона Лиза на Да Винчи и Пшениченото поле с кипариси на Ван Гог са сред творбите, пресъздадени върху емблематичните дамски чанти на легендарния лейбъл.

Рекламно лице на колекцията, която ще е на пазара от 28-ми април, е носителката на "Оскар" Алисия Викандер, а фешън сесията й вече краси страниците и кориците на луксозните списания.

Съвсем скоро пък "произведенията на изкуството", които не са просто препечатано копие на истинските картини, а рисувани репродукции на произведенията на старите майстори, ще са по ръцете на почти всички знаменитости.

Върху всяка чанта от колекцията Master, на цени от 600 и 2000 долара, е изписано името на оригиналния художник със златни букви, естествено, налице са и символите и цветчетата на Louis Vuitton. Аксесоарите включват както монограмното лого на марката, така и нова версия, използваща инициалите на художника.

"Тази колекция представлява опита ни да изградим едни нови рамки. Louis Vuitton използва най-модерните техники и майсторство, за да възпроизведе както трябва произведенията върху платното на чантите", гласи част от официалното изявление на модната къща по повод колаборацията с маистро Джеф Кунс.

"Чрез представянето на тези прочути картини върху чантите ни, Кунс кани почитателите да разгледат отново тези произведения и отваря вратите на музея към света, насърчавайки да преживеем старите майстори по нови начини", допълват още от LV.



Ние обаче се колебаем дали ни харесват иновативните аксесоари на модната къща в колаборация с нюйоркския художник...Почти не възприемаме факта, че подобни "светини" на художественото изкуството се използват с цел масова консумация и ще бъдат в ръцете на хора, които дори не се интересуват от изкуството в тази му, единствено оригинална, и оттук - чиста от всичко несъществено, включително комерса, същност.

ДА! от Йони
За или против? Да или Не? Въпросителни, които ме карат да помисля по-сериозно върху отговора си, макар и инстинктивно той да е НЕ. Но, изричайки това НЕ, в мен се прокрадва онази доза несигурност, която всеки чувства, когато усеща, че е дал грешния отговор.

На пръв поглед това е просто една чанта (добре де, не е просто чанта- това е Louis Vuitton чанта), но все пак чанта, с включващи имитации  (тук идва и кулминацията), включващи имитации на някои от най-известните картини в света - от Мона Лиза на Да Винчи до Венера и Купидон на Тициан. Тези имитации са направени специално в колаборация с провокативният и концептуален съвременен артист Jeff Koons ( моментът, в който името на артиста и творчеството му, ни подсказват евентуалния "правилен" отговор - ако смятаме, че думата правилно или грешно въобще съществуват когато става въпрос за изкуство.)

Макар на пръв поглед "кичозна" за мнозина да е колаборацията на Koons с и модна къща "Louis Vuitton", за мен зад визията на цялостния проект се крие тотална дързост, свобода и съвременна интерпретация. Наблюдава се една абсолютна смелост от страна на така традиционните модели чанти Louis Vuitton, наблюдава се тотална провокация, която от своя страна поражда смесени чувства и размисли. Именно тази успешна провокация прави отговора ми ДА!


НЕ! от Габи
Макар и колаборациите с артисти да са част от ДНК-то на старата френска къща, на мен лично тази ми идва в повече и дори не бих могла да кажа, че изглежда артистично, а напротив, тръпки ме побиват от неприязън. Опитвам се да обвържа крайния резултат с естетиката на Кунс, която по подразбиране е по-особена, но освен безумно кичозни, чантите някак изглеждат простички и недобре измислени. Не нападам идеята да се правят репродукции на известни картини, нито дори да се експериментира с тях, но на мен никак не ми се нрави това да ги виждам върху чанти. Идеята за добрия вкус някак си се е изгубила по пътя...

Анкета

Харесва ли ви колекцията на Louis Vuitton & Jeff Koons?

More All fashion