Следва

„Възрастното“ акне: Как да овладеем драмата?

На война с годините: Кога да започнеш!

Решихме да ви напомним за „нулевия километър“, от който започва пътят в света на кремовете за възрастни, серуми и козметични процедури...

Hair преди 6 години

Решихме да ви напомним за „нулевия километър“, от който започва пътят в света на кремовете за възрастни, серуми и козметични процедури.

Ето и историята на една жена, която е изминала вече този път и споделя опита си от него:

„Наскоро, по време на вечеря, на моята маса се оказа млада и, видимо, многообещаваща певица. Това прелестно дете в продължение на два часа занимаваше всички с разговори за хирургическите намеси. Момичето беше красиво, но след изброяване на подвизите, които тя всекидневно правила в името на младостта, тревога покри лицата не само на „приятните“ дами на масата, но и на „приятните във всяко едно отношение“. Разграничавайки се от тази всеобщо мъка, си помислих, че не съжалявам изобщо за своето изпуснато време и при това искрено и напълно професионално съчувствам на младостта, превърната в поле на безмилостна антивъзрастова битка. Битка, която в крайна сметка ще бъде загубена, при това в нейния случай – малко по-рано, отколкото в моя...
Мезотерапия всяка седмица, биоревитализация – четири-пет пъти в годината, и дори опит (за щастие, първи) за термолифтинг – всичко това вече е направено, и то за непълните й 20 години, а това означава, че е оставено нищожно малко за прекрасните и пълни с надежда 40 години!

Неприлично подмладеният бюти фанатизъм има и друга граница, която мой познат, френски лекар-дерматолог Пиер Фари, нарича „бюти инфантилизъм“. Това е когато 30-годишни жени кокетно отхвърлят всички кремове, на които има надпис anti-age, а серумите считат за разрушителна сила. „Това съвсем не е тази увереност, която ни възхищава в жените – убеждава ме Пиер. - Овлажняването на кожата, безусловно, е основата на всяка грижа, но с времето това става в недостатъчно условие. Никой не говори за запълване на бръчките. Но повечето съвременни антивъзрастови средства са насочени не толкова към борбата с вече съществуващи (или несъществуващи) признаци на стареене, колкото като предупреждение и забавяне на разрушителните процеси.“

Кайли Дженър е една от тези знаменитости, които не крият, че са положили много грижи за външността си. Между другото, на нейно място всеки би се чувствал нелепо да отрича наличие на намеса, отчитайки, че те, казано направо – са на лицето.

Това са две крайности, но е добре да се знае точно: кога при съвременната жена трябва да настъпи краят на „невинността“ и да дойде времето на anti-age. От една страна, стареенето е много индивидуална история. Има жени, които на 32 изглеждат така, както други на 45. Никой не е отменил законите на генетиката. Очевидно е, че в случай на ускорено развитие на ситуацията, е необходимо да се включи тежката артилерия във вид на активни кремове, серумите и мезотерапията (а дори и на ботокс) рано – към 30-годишна възраст.

При това на всички, извън зависимостта на генетиката, но с оглед на лошата екология и постоянния стрес, започвайки от 25-годишна възраст е необходима защита и овлажняване, подхранване с козметични средства, забавящи процеса на стареене.

Какво да очакваме от тези продукти? Първо, те са длъжни да поддържат тонуса на кожата – пресушените и изтънели тъкани бавно се връщат към изходно състояние след мимическа активност, а това означава, че са по-склонни към образуването на бръчки. Второ, нощните серуми и кремове, съхраняващи и продължаващи младостта на кожата, просто са задължени да възстановяват дневните разрушения и постоянно поддържат в тонус собствените ресурси на кожата. И накрая, всячески се приветства наличието във формулата на антиоксиданти, а също и комплекси, възпрепятстващи пагубната гликация (процес, при който има свързване на захар с протеин или мазнина в отсъствието на ензим, който да контролира тази реакция) и окислителните процеси.

А ето че продуктите, обещаващи да изгладят дори дълбоките бръчки и имащи ботокс ефект, между другото и тези, които активно се трудят над възраждането на ясния овал на лицето, засега могат да почакат.

Съвременната anti-age козметология повече от половината е ориентирана към превантивните мерки, които не си струва да бъдат пренебрегвани, нито пък да се злоупотребява с тях.

Помня, как в периода на превръщането ми в майка, подреждайки тубичките с козметика в банята, изпаднах в ужас, виждайки там кремът против бръчки. Само колко емоции преживях: „Искаш да избягаш от стаята преди тя да е станала мръсна?“, не „Искам да избягам от стаята преди тя да е станала прекалено мръсна“. Само една дума, а такава разлика! Вече нямаше кой да ме спре: планът на първото сражение ясно се оформи в главата ми, когато още не бях навършила 25 години: почистване, два пъти в седмицата пилинг и също толкова често маски за лице, овлажняващ крем сутрин и вечер, а през нощта – крем против първите признаци на стареене. След няколко години в този wish-лист се настаниха серумите, а към 30-те и след това към моето голямо удоволствие се появи и масаж. След това, дойде времето на мезотерапията и на ботокса. Но, за щастие, благодарение на разумната преднамереност, всичко това се случи навреме и много дозирано!

Сега съм доволна от това как изглеждам, но аз не съм Бенджамин Бътън. Идеята да се превърнеш в синтетично момиче с възрастен опитен поглед, но отчаяно хвайщайки се за гладката кожа, ми се струва най-малкото неинтересна.

А планът достойно и красива да се влезе във всяка възраст, във всеки нов етап на живота, ми се струва напълно разумна и много привлекателна перспектива. Наистина, възниква нов въпрос: колко млада можеш да бъдеш, за да не изглеждаш при това прекалено малка? Няма да повярвате, но съвременните възможности превърнаха тази утопия в сериозен проблем."

More Hair