Следва

Лято и кожа с акне? За това как да остане съвършена, разказва д-р Катя Паскова

„Възрастното“ акне: Как да овладеем драмата?

Не всеки е безкрайно щастлив, че пубертетските години са минали. Емблематичните пъпки, характерни за този така наситен във всички аспекти житейски период...

Hair преди 6 години

Не всеки е безкрайно щастлив, че пубертетските години са минали. Емблематичните пъпки, характерни за този така наситен във всички аспекти житейски период, могат да останат върху лицето, гърба и гърдите ни още дълго време след преминаването ни към по-зряла възраст. За съжаление, пъпките, както и тийнейджърите често, са доста дразнещи и упорити, понякога агресивни и абсолютно резистентни спрямо меките форми на третиране – гелчета, спот коректори, маски и мили думи, нравоучения и подкупи.

Понякога е необходим радикален подход на действие. Ще оставим тийнейджърите за по-нататък, като днес ще видим какви са причините за „възрастното“ акне, какви са новите методи за изчистването му (с техните си рискове и недостатъци) и въобще има или категоричен изход от тази напаст.



Защо акне?
Акнето може да се появи по различни причини – козметика, медицински продукти, нехайство относно хигиената, пушене, стрес и дори брадата на любимия. Както знаем, основната причина за тийнейджърското акне е хормоналният дисбаланс в този период. Следователно, ако пием хапчета, които по някакъв начин влияят на хормоните ни, или в случай, че не сме вегани, ги приемаме с животинските продукти, които си хапваме, никак не бива да се учудваме при появата на пъпки от всякакъв размер и сорт. Твърде пикантната храна също може да ни донесе акне, както и недостатъчната хигиена след спорт – винаги мийте лицето – или при употребата на козметични продукти, съдържащи силикон, сулфати и силни овлажнители, като минерално масло, например. Странни, но според някои професионалисти, реални рискове за поява на акне съществуват, когато не използвате правилни почистващи препарати, ексфолирате кожата си твърде силно, носите шапки почти постоянно и си стискате пъпчиците, вместо търпеливо да изчакате намесата на дерматолог или козметик. Според дерматолога хирург Майкъл Голд от Gold Skin Care Center в Нашвил, Тенеси, има само две причини за „възрастното“ акне – генетична и хормонална. Според типа акне се назначава и индивидуално лечение. Друга теория за възникването на акнето е запушени космени фолилули, които предизвикват появата на пъпки.



Хай-тек решения – предимства и недостатъци

Едни от най-нашумелите средства за контрол на пъпките напоследък са различните видове лазерни и фото процедури. Но дали ползите си струват вредите?

Лазерната терапия за лице е отлична за белези, хиперпигментация и възпаляващо се акне. Тя прониква в по-дълбоките слоеве на кожата, затопляйки и разбивайки различни образувания. За акне в по-лека форма този вид лечение не е подходящ. Фототермолизата, която обикновено се прави с PDL лазери, фактически представлява подкожно затопляне на определено парче тъкан с цел разбиване на различни образувания – петна, татуси и пъпки. Фототермолизата не е препоръчителна за хора с тъмна или чувствителна кожа. Тъмната кожа като цяло пречи на проникването на лазерните вълни, така че по-мургавото лице може и да не се поддаде на лазерна терапия. По време на терапията могат да се получат изгаряния на кожата над капилярите, като кожата, която израства наново, ще бъде по-светла. Това автоматично значи лице на петна. Лазерните терапии са много прецизни, но това може да ви изиграе лоша шега. Третираните с лазер участъци могат лесно да се отличат от другите части на лицето и при малко вглеждане да изглеждате като начертани с контур. Няма да говорим за страничните ефекти като подуване или болка, които все пак отминават. По-скоро се питаме доколко си заслужават болката и парите… Ще кажем само, че лазерните процедури за лице са ефективни само при лека и средна форма на пъпчасване, извините ни за думата, но е точна, като освен че са скъпички, не гарантират дълготраен ефект. Заключенията от направено през 2008 г. изследване върху ефекта на лазерните анти-акне процедури, публикувано в Журнал на Европейската академия по дерматология и венерология, са категорични, че лазерната терапия съвсем не се препоръчва като основно предложение за лечение на акне.

Фототерапията, която обикновено представлява пулсиращо третиране на проблемни зони с червена и синя LED светлина, щади кожата повече, но пък затова и ефектът й е по-слаб. От нея се очаква промяна в производството на себум и образуването на папули и пустули. Други образувания като бели или черни точки, да не говорим за по-сериозни "неприятели", може въобще да не се трогнат от фототерапията за лице. Въпросното огряване на пъпките можете да направите в медицински център или вкъщи. Няма почти никакви странични ефекти, но и няма да доведе до перфектното лице.

Понякога тази традиционна форма на фотоотстраняване на акнето е подпомагана от т.нар. фотодинамична терапия (PDT), т.е. медикаментозна подготовка на кожата. Фотодинамичната терапия се прилага между 3 и 20 пъти в месеца и се препоръчва при средна или тежка степен на акне. Медикаментите с фотосинтезиращ ефект улесняват процеса, като подпомагат убиването на бактериите и свиването на мастните жлези. Фотодинамичната терапия може да се прави не само с червена и синя LED светлина, но с лазерна светлина и с комбинация от зелена и червена LED светлина, която засега, според изследване, давала най-добър резултат (до 89% премахване на акне). Точните фотосинтезиращи агенти, които се използват за усилване ефекта на фототерапията, също са от значение. Важно е да се изберат такива разтвори, които не разрушават, а само свиват мастните жлези, защото те са от изключително значение за организма ни. Себумът, който произвеждаме, държи кожата хидратирана и транспортира по нея антиоксиданти, хормони и феромони. Има и антибактериални свойства. В този смисъл е редно добре да си помислим преди да се хвърлим под лампата. Същото важи и ако лекарят ни изпише Isotretinoin. Той действа на същия принцип – премахване на излишния себум. Но, както се казва, покрай сухото гори и мокрото, и понякога такъв вид лечения могат да се окажат с доста сериозни, нелицеприятни последствия.

Друг проблем с фототерапиите е, че те са сравнително нов метод и изследванията върху ефекта им в дългосрочен план са доста скромни откъм брой пациенти, които са дали обратна връзка, и брой направени проучвания.
И какво излиза накрая?



Каквото и да правим, изглежда акнето, което си стои и след като сме преминали пубертета, е доста упорито и иска постоянна поддръжка. Няма гаранция за придобиване на бебешка кожа веднъж завинаги. Важното е, доколкото можем, да се стараем да стоим чисти, да не стискаме каквото е излязло по лицето и да търсим по-скоро решения за поддържане на сравнително чиста кожа, при перфектна защите, вместо да тичаме по илюзии за еднократно лечение, което, видите ли, ще ни поднесе 100% гладко лице.



Най-лесното и ефикасно решение
... е от Avene и носи името TriАcneal Expert - същинският извор на успокоение за чувствителната кожа. Специалната серия на Avene се справя безпроблемо с продължителни несъвършенства при възрастните, смекчава остатъчни следи и на всичкото отгоре съхранява така желаните блясък и младост на кожата.

TriАcneal Expert има 3 активни и допълващи се съставки: DIOLÉNYL® - находчива клопка за бактерии, X-PRESSINTM - прецизен ексфолиращ ензим и РЕТИНАЛДЕХИД - молекула с доказан ефект срещу остатъчни кожни следи.

Иновативната формула за пълна грижа при упорити несъвършенства и остатъчни следи, TriAcneal EXPERT отговаря на изискванията на жени в зряла възраст с акнеична кожа, независимо дали става въпрос за продължителна във времето или късна поява на този дискомфорт.
 

 
Откриваме в аптеките, на препоръчителна цена от... и нанасяме...

More Hair