Следва

Тичането като медитация: Поглед отвътре

Кралско меню: Хранителните навици на Елизабет II

Кралицата знае какво иска...

Health преди 6 години

Кралицата знае какво иска: тя ползва само нежнорозов лак за нокти, само определени форми клъчове, отглежда определена порода кучета. Не е изненадващо, че и за храната Елизабет II също е придирчива.

Главното правило в кралската кухня е никакъв чесън. Не го добавят никога и никъде, дори ако рецептата го изисква. Върху този уханен ингредиент е поставено табу от един век насам. Не го консумира нито един член на кралското семейство: „Елизабет II е прекрасна жена, кралското семейство са чудесни хора, но те изпускат много, изключвайки чесъна от своето меню. Какво все пак ще се случи, ако се добави чесън в храната им? Най-вероятно това ще предизвика „революция“ в стомасите им“, коментира монаршеските предпочитания бившият шеф готвач на Бъкингамския дворец Джон Хигинс.

Като цяло, кралското семейство предпочита блюда с прости вкусове и без ухаещи съставки. Що се касае конкретно до менюто на Елизабет II, то в чинията й никога няма да има ориз, картофи и макарони, тъй като кралицата спазва нисковъглехидратна диета. Също така, кралското семейство обожава традиционните малки сандвичи, които им се поднасят със следобедния чай. По молба на Елизабет II те са без корички.

Друго необикновено правило касае приготвянето на храната за кучетата на кралицата. Храната трябва да бъде приготвяне по всички правила. Не са допустими бързането и небрежността. За това разказва Джон Хигинс пред пресата, който веднъж вместо да нареже заешко месо на равни парчета, просто го смила: „Кралицата просто върна обратно блюдото в кухнята и на мен ми се наложи да сготвя всичко отначало“, споделя спомените си той.



А сега да обърнем поглед към това, което обича кралицата. Тя обожава манго и във всеки един момент знае колко от плода има в двореца. От десертите фаворит й е шоколадът и всичко, което може да се сътвори от него. В частност шоколадовият мус, шоколадовата бисквитена торта и кифлички с ганаш.

Напоследък, не че е сензация, но все пак е приятна новина – кралицата обича да си пийва. Сред вечерните й традиционни ритуали е коктейлът от една част джин и две Калвадос.

Любимите рецепти на Елизабет II

Шоколадов мус


Съставки: ½ чаша млечен шоколад, 1/2 чаша тъмен шоколад, 1/3 чаша 35% сметана, 1 пакетче желатин, 30 г уиски, 3 чаши 35% сметана

Начин на приготвяне:

1. Начупете шоколада и го сложете в неголяма купа.
Кипнете 1/3 чаша сметана и залейте с нея шоколада. Оставете я настрани за 1-2 минути и разбийте до получаването на еднородна смес. Оставете да изстине.

2. Разтопете желатина и добавете към него уискито и изсипете шоколадовата смес.

3. Разбийте останалата сметана добре и я добавете към шоколадовия мус. Сервира се със стайна температура.
 

Бисквити с шамфъстък

Съставки: 50 г масло, 65 г пудра захар, 1 с.л. сметана, 35 лимонена и портокалова кора, 45 г сушени вишни, 95 г шамфъстък, 25 г бадеми, 15 г пресято пшенично брашно, 200 г черен шоколад

Начин на приготвяне:

1. Загрейте печката до 180 градуса. Сложете хартия за готвене и я намажете с малко количество масло.

2. На бавен огън разтопете маслото и захарта. Дръпнете от огъня и добавете щипка сол и сметана. Добавете настърганата кора, натрошените шамфъстък и бадеми, вишните и брашното. Разбъркайте добре.

3. С лъжица изсипете сместа в специални форми за бисквити. Загладете малко, за да се получат равни кръгчета.

4. Печете 12 минути до златисто и оставете бисквитите да изстинат.

5. Разтопете шоколада, използвайки малка шпатула или нож за масло, намажете долната страна на всяка бисквита с шоколад. След като изстине, сервирайте.

 

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 1 месец

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.