Следва

Discovery Channel изследва редица нови загадки в третия сезон на поредицата "Какво може да е това?"

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 2 до 7 май

Седмицата и месецът ни започват повече от добре с 3 големи изложби и над 10 съпътстващи събития в рамките на четвъртото издание на...

Events преди 6 години

Фото фестивалът: 

Седмицата и месецът ни започват повече от добре с 3 големи изложби и над 10 съпътстващи събития в рамките на четвъртото издание на фестивала за съвременна фотография “Фотофабрика”, който ще се проведе от 2 май до 23 юли в София.

Тазгодишното мотото ОТБЛИЗО представя фотографията като лупа на обществото, която не анализира, а наблюдава и разказва. Темите от програмата са фокусирани върху малките събития и хората, без които голямата картина на света днес е неосъществима.

На 15 май в Музея на София се открива изложбата на едно от най-големите имена в световната фотография Робер Доано (Robert Doisneau, 1912 – 1994). Доано е един от основоположниците на фотожурналистиката и сред пионерите на движението, което днес наричаме „Хуманистична фотография“.

Най-известната му творба, тиражирана в цял свят в публикации, картички и рекламни материали, е снимка за списание Life – “Целувка пред кметството” (Le baiser de l’Hôtel de ville), публикувана на 12 юни 1950 година – двойка, която се целува по забързаните улици на Париж.

Изложбата на Доано в рамките на “Фотофабрика” включва 30 от най-известните му фотографии от периода 1945 – 1978 година и ще бъде представена от 15 май до 15 юни в Музея на София (Регионален исторически музей – София).

От 9 май до 18 юни Софийската градска художествена галерия представя за пръв път пред публика изложбата на Алекс Майоли „Аз, моя милост и ЕС” (“Me Myself and EU“), проект, създаден за фестивала “Фотофабрика”. Специално за подготовката на тази изложба италианският фотограф обиколи емблематични за прехода на България места. “В първата ми софийска изложба не може да няма и български кадър”, каза Майоли с типичния за него реверанс към местната публика.

Кристина Гарсия Родеро е другият фотограф на “Магнум”, чиято изложба „С отворена уста“ ще бъде показана в Националната галерия – Двореца от 15 юни до 23 юли. Изложбата фокусира една от най-експресивните части на човешкото тяло – устата, като изразител на пълния спектър от емоции – гняв, радост, уплаха или щастие. През годините Гарсия Родеро разширява търсенията на специфични ритуали и културни обичаи из целия свят. Нейният първи проект в България (съвместно с “Фотофабрика”) бе посветен на кукерите в Перник. Кристина Гарсия Родеро ще присъства на откриването на изложбата и ще разкаже за своята работа пред българската публика.

Тази година "Фотофабрика" отново включва в програмата си проекти на български фотографи: Георги Богданов и Борис Мисирков с непоказваните им до момента в България „ Десет щракнати снимки. Прага“ – от 22 май до 4 юни в Чешкия център; Виолета Апостолова с изложбата „Завръщане“ – от 20 юни до 7 юли в галерия „Мисията” (ДКИ – МВнР).

Най-провокативната изложба в рамките на фестивала е на проф. Лин Шрьодер „Автопортрет с близнаци и една гърда“, която включва само една фотография. Може да бъде видяна в галерия “Васка Емануилова” от 15 до 28 май. За нея самата авторка казва, че привлича и отблъсква едновременно. Въпреки че използва собственото си тяло като обект, Лин държи фотографията й да не бъде четена като терапевтична картина.

Сред събитията на фестивала са и: Изложба на испански фотокниги в Институт “Сервантес” от 5 до 19 юни, филмова и фотодокументалистика, специално селектирани от “Фотофабрика” за Арт център “Банкя”.

Отново ще бъде организирана и изцяло отворената към широката публика инициатива на “Фотофабрика” – Фотомаратон. Тази година той ще се проведе на 7 юни и ще даде възможност на любители фотографи да се състезават със снимки, направени в рамките на деня по зададени теми.

Традиционните за фестивала изложби на открито с кадри на агенциите "Ройтерс" и "Гети Имиджис", са селектирани по темата „Отблизо” и ще бъдат представени на Моста на влюбените зад НДК от 2 май, а от 16 май на оградите на две столични училища (120 ОУ „Г. С. Раковски” и НМУ„Л. Пипков”) .

Концертът: 

София е една от спирките на юбилейното 15-то световното турне на Che Sudaka. Столичният клуб “Mixtape 5” e домакин на концерта на 4 май, по време на който, освен най-големите си хитове, южноамериканците ще представят и чисто новия си албум – 2017!

Che Sudaka са едни от най-емблематичните представители на съвременната пънк/рок/ска сцена. Групата е сформирана през 2002 година в Барселона от четирима нелегални южноамерикански имигранти - двамата братя от Аржентина – Leo (вокал и испанска китара) и Kachafaz (вокал) , и колумбийците – Cheko (акоредеон и вокал), и Jota (китара и вокал).

Днес групата, стартирала с улични изпълнения преди повече от 15 години, за да изкарва прехраната си, има зад гърба си 8 албума и над 1300 участия в над 42 страни по целия свят. Открито бунтуващи се срещу световния ред, политика и закоренялото човешко съзнание, живите изпълнения на Che Sudaka нямат еквивалент и с лека ръка печелят любовта и адмирациите на всички любители на жанра, а публиката в “Mixtape 5“ ще се наслади на едно неповторимо лайф шоу, нажежаващо всички сетива.

Уникалният им експлозивен стил, силно повлиян от музиката на Manu Chao, Mano Negra, The Clash, Los Fabulosos Cadillac комбинира традиционни южноамерикански и испански ритми с изразително пънк и ска звученe, което винаги е гаранция за много танци, настроение и незабравим купон.



Платформата:

... Стартира в края на миналия месец и до края на годината ще видим 16 европейски документални филма от 8 държави с над 100 прожекции в България. Всичко това в рамките на КинеДок - платформа за показ на документално кино извън кинозалите.

Стилово и тематично различни, авторските филми са селектирани от международно жури и разказват историите на днешния ден, за хората и местата, за малките случки и големите процеси. По-голямата част от тях са в програмите на най-големите европейски фестивали и носители на редица награди. Целта на платформата е да приобщи и запознае максимално голям брой публика с най-доброто от европейското документално кино, което предизвиква обществена дискусия.

Международната европейска платформа КинеДок, чието трето издание през 2017 ще се проведе в 8 държави от Централна и Източна Европа, сред които и България, е популярна с концепцията си прожекциите да се случват извън киносалоните, на нестандартни места като мазета, барове, подземия, пивоварни, църкви. Освен у нас, 16-те филма в селекцията тази година ще бъдат показани и в Чехия, Хърватия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Норвегия.

Всички прожекции на програмата на КинеДок до края на 2017 година са с отворен вход и безплатни за публика.

Презентациите: 

На 4 май SOHO и Банско филм фест за трети път ще представят “Академия за пътешественици” - цикъл от презентации, лекции и семинари, свързани с пътешествията и постиженията на българи по света.

Гост на третото издание в зелената къща ще бъде фотографът Симеон Патaрозлиев, който предприема едно истинско приключенско пътуване в далечна Исландия. По време на презентацията му ще се фокусираме върху практическата част на едно пътуване, за да ни покаже как всъщност всеки е способен да предприеме подобно пътешествие

Симеон пътува през цяла Европа на автостоп и прелетява последните няколко километра от Лондон до Рейкявик, за да стигне до невероятно дивия и красив остров. На него прекарва два месеца сам, изследвайки различни гледни точки както зад фотоапарата, така и в личен план. Приключенията му костват не повече от 14 лв. на ден, 9700 изминати пеша и на автостоп километра и безброй нощи под открито небе. Фотографът ще представи преживяванията си под формата на един своебразен експеримент, чрез който разбира колко малко трябва на човек, за да е щастлив.



Фотографската изложба: 

1/320 от секундата е една от популярните настройки на скоростта на фотоапарата. Тя е универсална и гарантира до 90 % успеваемост при снимки на хора в движение. „Хората в движение“ са и фокусът на изложбата на Стоян Ненов. Понякога движението ги спасява, друг път то е единственото състояние, в което са себе си. И именно тогава, в тази 1/320 от секундата, човекът среща човека.

Изложбата можем да видим в периода 2-14 май в арт център Банкя. Откриване - 2 май, 18:30 часа. 

Книгата: 

Тази седмица ще четем "Чамкория" на Милен Русков. Книгата, на издателство "Жанет 45", излиза от печат на 4 май в два тома.

Накратко: Един човек, по силата на професията си, се оказва въвлечен в някои от най-мрачните тайни на своето време. Това са 1920-те години, когато в България се борят две големи военнополитически групировки: Военният съюз, Демократическият сговор и ВМРО, от една страна, и Единният фронт, от друга. Нашият герой не е партизанин на никоя от тях, което му позволява да ги види сравнително безпристрастно. Същевременно той се бори с живота като обикновен човек и разказът му за градския бит възкресява неистовата атмосфера на 20-те години. Той би могъл да продължи да живее така, но характерът му го подхлъзва малко по-дълбоко в сенките.

Милен Русков (1966) е автор на още три романа: „Възвишение“ (2011), „Захвърлен в природата“ (2008) и „Джобна енциклопедия на мистериите“ (2004). Той е носител на повечето големи български литературни награди.

Още една книга: 

Историята на Юрий Гагарин, разказана от изтъкнатия режисьор на документални филми Джейми Дорън и учения Пиърс Байзъни, излезе в книга. „Юрий Гагарин. Истината зад легендата” (ИК „Сиела”) се позовава на разсекретени документи от съветската космическа програма и на безброй разговори с близки, колеги и приятели на Юрий Гагарин.

12 април 1961 г. е паметна дата в човешката история – на този ден за първи път човек излита успешно в Космоса! Заради постижението си с кораба „Восток“ Юрий Гагарин бързо се превръща в световна легенда, а един от най-върлите му почитатели е съветският лидер Никита Хрушчов. В годините на Студената война Гагарин е перфектният посланик на успехите на СССР в космическата надпреварата със САЩ, поради което бива изпратен на мащабна обиколка по света. През времето, в което е в СССР, емблематичният пилот се бори упорито да получи още един шанс да полети в Космоса. На 27 март 1968 г. – едва седем години след успешното си излитане в Космоса, Гагарин загива в полет с тренировъчен самолет при неизяснени напълно и до днес обстоятелства. Съветската пропаганда изгражда бляскава легенда около личността му, която често не кореспондира с реалността. След разпадането на СССР обаче има възможност истината да бъде разказана.

Това е целта на режисьора на документални филми Джейми Дорън и учения Пиърс Байзъни, които проследяват живота на пилота в книгата „Юрий Гагарин. Истината зад легендата”. В съвместния си труд двамата автори се позовават на разсекретени документи от съветската космическа програма и на безброй разговори с близки, колеги и приятели на Юрий Гагарин. От изданието научаваме повече информация и редица слабоизвестни факти за достойния живот на един руски герой, както и за останалите в сянка съветски учени, поставили основите на космическата ера.



Театърът: 

Една новина за любителите на театралното изкуство: тази седмица в дните 3, 4 и 5 май билетите за всички постановки на театър "Българска армия" за май и юни ще бъдат на цена от 7 лв. 

Всичко това е по повод деня на храбростта и празник на БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, който по традиция се отбелязва всяка година на 6 май (Гергьовден). 

Ето и предстоящите постановки: 

10 май /сряда/ „ПОСЛЕДНИ ПОРЪЧКИ“ - комедия, която ще ни припомни, че хуморът е най-добрия начин да разрешиш един проблем. Ситуацията в един английски бар става абсурдно комична, когато влиза чиновникът на Смъртта. За да си покрие дневния норматив, му е нужен доброволец. Ами сега...?

11 май /четвъртък/ „ШВЕЙК“ - ще ни покани на по бира в компанията на Вальо Танев и Герасим Георгиев – ГЕРО и с разказа за смешния, симпатичен и препълнен с перипетии войнишки живот.

12 и 25 май /петък и четвъртък/ „САЛОМЕ“ – най-новото заглавие в Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“. Режисьорът Диана Добрева, която ще видим и в главната роля на САЛОМЕ, поднася на зрителите текста на Оскар Уайлд по изключително съвременен и различен начин, който гали всички сетива.

13 май /събота/ „КОЛКО Е ВАЖНО ДА БЪДЕШ СЕРИОЗЕН“ – една от най-виртуозно забавните комедии на Оскар Уайлд. За парадоксалния капан на любовта, който се разкрива пред очите на публиката благодарение на две лудо влюбени двойки. В преследване на любовта си те стремглаво прелитат през комични недоразумения и абсурдни препятствия.

14 май /неделя/ „ДА РАЗЛАЕМ КУЧЕТАТА“
- комедията, която „безпощадно” ще ни разсмива с родното чувство за хумор, националният ни „гений” и с най-добрия приятел на човека – кучето.

20 и 27 май /събота/ „ВДИГАЙ ЗАВЕСАТА“ – комедия за един изоставен, прашен и завещан театър. История за пътя, който извървяват пет жени една към друга, за обединяването им в едно семейство и бъдещето на тяхното завещание – в името на театъра.

27 май /събота/ „НОЖИЦА-ТРЕПАЧ“ – спектакълът се завърта около мистериозното убийство на прочута в миналото пианистка. Всяка вечер представлението се допълва с нови импровизации, а публиката активно участва в разследването. Постепенно спектакълът се превръща от криминален комичен трилър в интерактивна, изпълнена със смях и искрено забавление комедия.

И още:  „Секс, наркотици и рокендрол", „Много шум за нищо, „Жан и Беатрис“, „Отело“, „Тартюф“, „В полита на Витоша", „Железният Светилник", Завещанието на целомъдрения женкар"  Писмо до Касандра".

Изложбата: 

“Изображението вече не е налично” е изложба в 3 части, в 3 различни галерии по едно и също време. Проектът си поставя за цел да изследва взаимоотношенията между съвременния художник и визуалната среда. Много често художниците работят с готови изображения, намерени в интернет или запечатани случайно в непосредственото им обкръжение и ежедневие. Начинът, по който ги интерпретират, асимилират или просто пресъздават, е в основата на творческия процес. Но именно в този процес възникват и много въпроси. Какъв е моментът, в който образът се превръща в произведение на и изкуството и какво е неговото самостойно съществуване от този момент нататък?

В този смисъл, “Изображението вече не е налично” е много „художническа” изложба. Тя се обръща към изначалния обект на визуалното изкуство, обръща се към образа. Как нашето отношение към образа се променя в контекста на бързо променящата са визуална, културна, политическа и социална среда, в която живеем? Разбираме ли достатъчно добре визуалната информация, която достига до нас? Как виртуалният свят, който обитаваме, с безспирния поток от образи, влияе върху съвременното изкуство?

Днес образът, който е първичният материал за създаването на всяко произведение на изкуството, е поставен на сериозно изпитание. Огромният обем от визуална информация, който ни залива ежедневно, е затрупван от нови и нови образи, в динамика, която дори не ни дава възможност да осмислим и разберем видяното. Съвремието никога не е било толкова документирано и визуализирано и в същото време толкова лишено от историческа оценка и памет за самото себе си.

Откриване:
2 май, галерия „Васка Емануилова”, 18.00 ч.
3 май, галерия ИСИ, 18.00 ч.
4 май, галерия Credo Bonum, 18.00 ч.

Другата изложба: 

В изложбата "Аракел" са представени художниците Петър Станимиров, Румен Чаушев, Пенко Гелев, Димо Стоянов – Димо, Евгений Йорданов и Сотир Гелев. Експозицията отразява тяхната работа по графичния роман "Аракел". Този албум е експеримент – шестима художници рисуват една история, условно разделена на части, и всеки е избрал такава част, която най-добре отговаря на натюрела му или на моментното му настроение. Всички автори са вложили в рисунките си своето виждане за историята на главния герой Аракел Хачатурян, почти без да комуникират по време на работата. Албумът е замислен като изненада, както за читателите, така и за авторите. Той е поредното издание от библиотека "Над дъгата", а издател на поредицата е сдружението за популяризиране и развитие на българския комикс "Проектът Дъга".

Изложбата ще видим в периода 3-15 май в Галерия - книжарница София Прес.

Филмовият ден: 

Европейската филмова академия и Международният филмов фестивал София Филм Фест отправят покана към младите зрители, които за пета година имат уникалния шанс да изберат носителя на Наградата на младата публика на Европейската филмова академия.

На 7 май - Филмовия ден на младите зрители - Домът на киното в София ще бъде едно местата в Европа, на което ще се прожектират трите номинирани филма пред младата публика.

"Сбогом, Берлин" * Goodbye Berlin/ Tschick, филм на Фатих Акин (Германия, 2016, 93 мин).
13-годишният Маик се чувства невидим, защото емоционално дистанцираният му баща и майка му, която е алкохоличка, се интересуват само от собствените си проблеми и изобщо не му обръщат внимание. В училище ситуацията не е по-цветуща – най-красивото момиче го отбягва и Маик не знае защо. Чик е единственият му приятел – невъзпитано момче, което живее във висок блок в Хелерсдорф, пълен с руски имигранти...

"Момичето от езерото Анци" * The  girl down Loch Änzi/ Das madchen vom Änziloch, филм на Алис Шмид (Швейцария, 2016, 87 мин).
Това лято е много важно за 12-годишната Лаура, която живее в красива, отдалечена зона в швейцарските планини. Като единствена дъщеря в семейство на земеделски производители, оставена да се грижи сама за себе си, тя е обсебена от легендите за дефилето, където никой не смее да отиде...

"Животът ми като тиквичка" * My Life as a zucchini / Ma vie de courgette, филм на Клод Барас (Швейцария-Франция, 2016, 70 мин).
„Тиквичка” няма нищо общо със зеленчук - това е едно смело момченце. То мисли, че е останало само на този свят, след като изгубва майка си. Но в дома за деца за него ще започне нов живот и му предстоят много срещи...

В едно истинско европейско гласуване говорителите на журито ще предадат резултатите от съответната държава на живо чрез видео конферентна връзка към Ерфурт (Германия). Там победителят ще бъде обявен на церемония, която ще се предава пряко на специалния уебсайт yaa.europeanfilmawards.eu, където има допълнителна информация за номинираните филми и за градовете, участващи в гласуването.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.