Следва

Четиво в четвъртък: "Да уловиш голямата риба" от Дейвид Линч

Деян Донков е диктатор в „Калигула” на режисьора Диана Добрева

В спектакъла на Диана Добрева „Калигула”, чиято премиера приятелите и зрители на Народния Театър „Иван Вазов” ще могат да гледат на 13 и 14 октомври...

Events преди 6 години

В спектакъла на Диана Добрева „Калигула”, чиято премиера приятелите и зрители на Народния Театър „Иван Вазов” ще могат да гледат на 13 и 14 октомври, се събира цяла камара от професионалисти на родната ни театрална клика. Императорът Деян Донков ще „коли и беси” простосмъртните като Гай Цезар Германик, а в техните роли, удостоени с честта да дишат въздуха редом с него, ще са актьорите Александра Василева, Жорета Николова, Биляна Петринска, Албена Ставрева, Вяра Табакова, Валентин Ганев, Зафир Раджаб, Йосиф Шамли, Деян Ангелов и студенти от НАТФИЗ от класа на професор Пламен Марков.

За превода на пиесата на Албер Камю, чиято първа версия на текста е публикувана за през далечната 1944 г., са се погрижили Наташа Колевска и Красимир Кавалджиев. Изборът това произведение да достигне до нас наесен, дължим на драматурга Мирела Иванова. Адаптиралият сценичната версия да е актуална и към днешна дата и регион в света, е Александър Секулов. Дясната ръка на Диана Добрева в режисурата е Ирина Иванова. За въздействието от художественото оформление, костюмите, декорите, техниката и ефектите върху сетивата ни ще благодарим на сценографа Нина Пашова. А Петя Диманова е работила върху пленяващия музикален фон.

Преди броени часове се състоя и първата репетиция на постановката, на която присъства и проф. Николай Гочев като консултант и дълбок познавач на епохата и на историческата фигура на Калигула, с каквото име още е позната фигурата на Гай Цезар Германик. А за да полее вода за „На добър час!” на целия актьорски състав, в залата бе и директорът на театъра Мариус Донкин.


Мариус Донкин и Диана Добрева

След края й Диана Добрева сподели с всички мислите, над които разсъждава за времето, в което живеем и особено последните събития, дори и в политически план. „Идеята и темата за диктатурата е нещо, което много силно ме вълнува. И по-скоро, за необходимостта на народите да живеят в състояние на диктатура. Откъде произлиза това, как се ражда един диктатор и какви са основанията му да стане такъв... Мисля, че текстът на Камю е изключително актуален, и сега е абсолютно необяснимо как отново и отново, независимо от всички цивилизационни процеси, човекът има необходимост да живее в диктатура.

Умората от идеологиите ражда тирания, а нуждата на тиранията от идеология я разрушава. Докато няма идеология извън упражняването на чиста власт, която е синоним на чисто насилие, тиранията е невидима, приемлива и неуязвима. В пиесата на Камю Калигула е чужденец на педантичната логика, Сизиф на абсолютната власт. И ако императорът е режисьор с безконтролна воля, то смъртта е премиера, на която всички са задължени да се явят.

И колкото повече се усилва нагонът за смърт у диктатора, толкова повече режимът му на управление се превръща в норма, в любим канон, в единствена догма за поданиците. Сегашният исторически миг прави особено валидно разбирането на Камю, че животът на човека е трагичен опит да се пребори с абсолютната Празнота. Смъртта не решава нищо и животът продължава в ненарушима тишина и празнота”,
довери основанията си да избере този текст режисьорът.

А „потисникът” Деян Донков разкри, че текстът на Камю силно го е заинтригувал най-вече с това, че в неговия герой Калигула, запомнен още и като Лудия, заради странните си решения и произтичащи от това действия, категориите добро и зло са абсолютно размити и преобърнати. „Интересно ми е къде се корени цялото това нещо, как той се среща със злото. Всеки един диктатор има склонността да се самообожествява, той до последно не вярва,че прави зло, а тъкмо обратното”, добавя Донков.

More Events

10-те най-добри павилиона на Венецианското биенале, от тях - куп източноевропейски

Events преди 2 дни

Обикновено националните павилиони на Венецианското биенале играят втора цигулка на основната изложба - което е иронично, като се има предвид, че в тях има толкова много изкуство, ако не и повече, отколкото това, което се съдържа в Арсенале и Джардини взети заедно. Но тази година, с основна изложба, която поставя под въпрос идеята за държавите като цяло, не е възможно да се пренебрегнат националните павилиони.

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 1 седмица

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?