Следва

It shopping list: Божествени РОКЛИ за великолепни абитуриентки!

Завръщането на секса в модата

Вечерта, в която сексът намери отново своето място в модата, започна с една невинна покана, облечена в черен, кожен плик...

All fashion преди 6 години

Вечерта, в която сексът намери отново своето място в модата, започна с една невинна покана, облечена в черен, кожен плик. Това всъщност бе една страстна вечеря в Париж, миналия септември, когато слънцето се скри зад инициалите YSL, а през това време дизайнерът на етажната къща, Антъни Вакарело, разкри дебюта си.



Видеото към песента „Addicted to love” с изградената визия, дело на Робърт Палмър, се срещна с младата Кардашян на една вечерна среща, с известна доза обрат от Хелмут Нютън. Дълги крака на висок ток, oversize обеци, кадифени корсети и черна дантела. И тогава – в случай, че съобщението няма да се види – Бинкс Уолтън направи блестяща крачка на модното дефиле чрез една мини черна, кожена рокля, изрязана, така че да разкрива едно сребристо зърно.



Най-вероятно това е бил моментът, в който сексът се появи отново на модната седмица в Париж, но знаците, че това ще се случи, са били там от известно време. Две седмици по-рано, в Ню Йорк, шоуто на Джеръми Скот бе изцяло изпълнено в кожа, свързваща се с мръсния нощен живот в Манхатън през 80-те, когато всичко бе облечено в латексови палта и тениски с принт „Rated X”. На фронта излязоха и тениските, облечени в бикини, изобретение на Alexander Wang. А, в Париж, ароматът на секс се вихри във въздуха цяла седмица, от модния подиум, препълнен с корсетите на Оливер Тискенс, до латексовия „презерватив” на Balenciaga.

“Как изобщо зърната и високите ботуши, с всичките тези асоциации за порно и стриптизьорско облекло, се съчетават с новооткритото феминистко съзнание?



Почакайте. Какво се случва наистина тук? Все пак, говорим за същата тази седмица на модата в Париж, когато само три дни след показа на зърната, първият креативен директор на Dior, Мария Грация Кюри, отпразнува своя забележителен момент с тениска с надпис „Всички ние трябва да сме феминисти”.

Седмицата, в която като контраст на всичките тези високи ботуши по модния подиум, много от седящите на първия ред бяха комфортно облечени в своите бели маратонки и класическите мокасини на Gucci. Как стана така, че показа на зърната и тези високи обувки, привързани към идеята за порно и стриптийз, провървяха успоредно със зародилата се представа за феминизма?

Антонио Берарди, чиито рокли са обожавани от Гуинет Полтроу, Блейк Лайвли и огромна част от кралските му клиенти, вярва всъщност, че съблязняването никога няма да прекрати участието си в модата.”Никога. Сексът и облеклото поначало си вървят ръка за ръка. Всеки човек се облича, за да впечатлява, независимо от това дали е от единия пол, същия или и двете,” – казва Берарди. От American Apparel до Calvin Klein, най-кратката история на една модна реклама доказва, че сексът е една постоянна мода.



Но, това, което изглежда секси днес, има отличителен съвременен вкус. Това е една външност, която руши традиционната сексуалност на корсета, така че да изглежда „почти като броня”, както самият Джени Лий – мениджърът по покупки на „Selfridges” го определя. „Сексът сега е много силен.”

„Секси днес означава „увереност”, казва Stuart Weitzman, кръстникът на ботуша над коляното. „Елегантност, шик, гъвкавост”, точно така той определя външния вид, а сексапилът е почти инцидентен. За тези от нас, които се движат чрез колекциите, седмиците точно след модните ревюта са времето за модно рекалибриране.


Stuart Weitzman

„За мен, имиджът на сезона се състои в кадифен корсет и дънки, придружени с обувки на YSL, от първата колекция на Вакарело,” – казва Натали Кингам. „Постоянно ми е пред погледа. Има нещо в силуета и всичко това изгражда жената като воин, който иска да изглежда влиятелен и секси. Възходът на Balmain, на раменете, корсетите и на високите ботуши , но в същото време естетиката на Givenchy, Alexander McQueen, Versace и Altuzarra всики те зоват точно този тип клиенти.”

Най-вероятно ще предположите, че модата е просто едно отражение на една култура, която е много по-сексуализирана – но Сара Шотън, креативен директор на “Agent Provocateur”, вярва, че обратното е вярно. „Проблемът е, че правим твърде малко секс, а не твърде много. Именно заради това се наблюдава подобна мания в модата спрямо секса. Това е една фантазия, тъй като в реалния живот нямаме вече нужното време, което да отделим за това. Преди десет години можехте да се приберете и да бъдете интимни, но сега се прибираме и вместо това зяпаме в телефоните си цяла вечер. Модата просто изразява нашето въображение.”

Технологията никога не е била далеч, от която и страна на живота си да погледнем. Тя е един от емблемите на този модерен век, където намира огромно влияние върху модата, включваща никакви дрехи – например едно голо селфи. Което си е противоположно до момента, в който не приемете, че дори най-харесваната снимка от едно модно ревю може само да се надява да достигне тази аудитория, която вече е видяла голите селфита на Ким Кардашян и Емили Ратайковски.


Ким Кардашян

Според сайта Lyst само два дни след селфито на Ким Кардашян, в което написа „Когато нямаш какво да облечеш” и носи само две цензорирани ленти, търсенето за „черни ленти за бюст в стил бикини” се покачили до 406%, като целта на купувачите била да пресъздадат образа. Една подобна лента на Лиза Мари Фернандес достигнала 82,000 преглеждания за само три дни.

Ким Кардашян твърди, че голите снимки представляват женската сила и свобода. Други биха спорили върху това, заявявайки, че те увековечават комерсиализацията на женската сексуалност за търговска печалба, също така изпращат послание към младите жени как идеята да бъдем секси се върти главно около това как гледаме на другите.
Джес Морис е дизайнерът на Rockings, бранд, който се захвана първоначално с копринени шалове, а сега прави най-сексапилните дънки в Англия, с ябълково дъно. Нейната лична естетика е класически и секси rock`n`roll: високи токчета, тесни дънки, черна очна линия, къдрици в стил Мика Арганараз. „Модата ни помага да идентифицираме всяка нова културна сцена,” казва тя. „Може да бъде отражение на потисничество, или политика, или сексуалност – или на свободата.” Rockins празнуват свобода, която виждат в младите жени, „които днес могат да изразят своето равенство чрез носенето на двуполови дрехи, или на изрязани къси деним панталони и мрежи. Става дума да изградим себе си и да бъдем твърди относно това.”

Модерната сцена на всичко готино и красиво идва в много образи. „Последният път, когато видяхме истинско възраждане на сексапилността, беше свързан с популярността на прилепналата рокля на Herve Leger през ранната 2000” казва Джийн Лий. „След това бе времето на онази мощна рокля на Preen. Влиянието на този стил и самата форма бяха масивни. Напомняше на жените за силата на роклята – както и за силата на секса.” Модата е винаги роб на законите на действието и реакцията, а тази ера беше „свежа противоотрова за тогава нашумялата бохемия. Днес сексапилното се чувства много по-многостранно.



С други думи, новото секси е от значение за нашия гардероб, без значение дали търсите корсети или високи ботуши. „Да си секси в днешно време се отнася до това какво не разкриваме", казва Сара Рутсън от Net-A-Porter. „Вече не се отнася до това дали си показваш своята цепнатина или носим мини рокля тип прегръдка. Жените могат да бъдат съблазнителни чрез носене на една обикновена рокля, която има малки цепки, разкриващи техните рамене. Наблюдаваме преработената памучна риза с голи рамене или завързана на кръста, така че да покаже малко кожа, както се вижда от J. Crew и Jacquemus.

Независимо дали си падаме по показване на зърната, модата ще е едно слабо място без секса. „Когато говорим за вкус, аз съм по нотките в модата,” казва Антонио Берарди. „Това не значи задължително, излишък на сол, но по-скоро един намек за подправка. Дори най-консервативната мода има потенциал да е малко секси. Бутонът е там, за да бъде натиснат, ципът – да бъде разкопчан, а въображението, за да води животът ни с различни възможности.”

More All fashion