Следва

Концертът на Low Deep T се мести в SOFIA LIVE CLUB

„ПРИНТ НЕСТ“ и пет години заедно. Петорен скок в Червената точка

Още по-свежи и същевременно още по-задълбочени. Така се представят в новата си изложба петимата графици от студиото ПРИНТ НЕСТ...

Events преди 6 години

Още по-свежи и същевременно още по-задълбочени. Така се представят в новата си изложба петимата графици от студиото ПРИНТ НЕСТ, която бе открита късно снощи в галерия и депо за изкуство „Червената точка“. Посветена на петте години от създаването на графичното студио, този път изложбата се оказа цветна. Освен с графика, за първи път авторите използват и други изразни средства като инсталация, скулптура, рисунка и живопис.

За изминалите пет години гнездото на младата графика отгледа пет силни автора, които знаят къде са, какво могат и как да го надградят. Зоран Мише, Горан Тричковски, Васил Ангелов, Павел Целкоски и Иван Матеев са все още много млади на възраст, но вече с изградено име в арт средите. Възпитани от графиката в дисциплина и работохолизъм, изпробвали класическата й сила в некласически сюжети, сега и петимата потърсиха нови техники и нови лични предизвикателства в една обща тема. Петте стихии в природата и тези, които не дават мира на човек – откриваме ги в лични преживявания и истории, разказани експресивно в изложбата „ПЕТ“. В нея Зоран минава през огъня на собствените си изкушения и сам избира наказанието в „Огън от дъжд“. Горан изгражда мрачно-оптимистична утопия „Добре съм“, в която сам е герой на своето време. Васил разрежда мисълта си до въздушна феерия с „Глътка свеж въздух“, а Павел успява да диша във водата с хрилете на идеята си („Ако ме пуснеш“, „Ще ти изпълня три желания“) . Иван пък търси земното в хората и разнищва силата, която не им позволява да излетят, със серия от графики и рисунки, обединени от заглавието "Земята все още е плоска“.

На снимката горе: Въздушна целувка на Васил Ангелов


Горан Тричковски
Изложбата привлича с младежка смелост и свеж поглед и изненадва с мъдро интерпретиране на вечната тема за петте свързващи ни елемента. „ПЕТ“ е като петорен скок за авторите, разкрива нов потенциал и в петимата и е като трамплин към неочаквани предизвикателства за групата.

Изложбата ще остане в галерия и депо за изкуство „Червената точка“ до 23 май.


Супер нова на Зоран Мише

Иван Матеев


Инсталация с риби на Павел Целкоски

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.