Следва

Диетата на Маргарет Тачър: Как отслабва Желязната лейди

Throwback thursday: Гергьовско агне и как го правим ЯКО: Ути Бъчваров vs. Сандра Алексиева

Гергьовско агне и как го правим ЯКО...

Food преди 6 години

Гергьовден и тази година е на прага на вратите ни и в оставащите дни сме решили да се отдадем на подготовката за празничната трапеза. И понеже ще има още куп други неща за вършене, се спираме на нещо старо, но изпитано. Точно година по-рано приготвихме две страхотни рецепти, споделени ни от двама невероятни майстори на кулинарията, на вкуса на които всички реагират с "ммм" и "може ли още една порция". Затова в следващите редове ви ги припомняме и пожелаваме Весел празник! 


Тя и Той не са сериал, но са убийствено вкусни, освен че са интересни. И двамата са много, като марули, свежи, ухилени и открити хора, които обичат храната повече от повечето други неща. И понеже е Великден, а с какво свързваме този празник, освен с изконните семейни и християнски ценности - ЧЕТИ тук великолепното ни интервю с двойката в живота и изкуството Люба и Стефан, още и с доброто и  вкусно хапване. Затова днес един срещу друг поставяме два пола, два вкуса, два набора умения, две кулинарни шпаги, две тайни, но изпитани рецепти за Великденски гозби

Условието на условната ни кулинарна битка е: "Сготви" ни нещо страшно готино за Великден, но така, че хем да можем да го повторим, т.е. да не е космически сложно, хем да е идея поне изненадващо и крачка встрани от традицията.  

Да избягаме от рутината на Възкресение е трудно, освен това всеизвестно е, че с крехкото агнешко се справят по-добре мъжете, само че ние, бидейки женска редакция, сметнахме, че, първо, и на жените агнешкото ни е супер, и второ - традиция или не, за изненади винаги има и трябва да има място. 

И така, готвим по ред така: с Ути Бъчваров, познат с любимото "Бързо, лесно, вкусно" по БНТ и Сандра Алексиева, лице на кулинарната рубрика "Хапка свежест със Сандра", също по БНТ. 

Ето ги двамата: Сандра А. vs. Ути Б.

Сандра и нейното ИЗДНЕНАДВАЩО откъм подправки агнешко: 



Печени агнешки ребърца на фурна


Продукти:

за 4 порции

1 кг агнешки ребра (почистени от мазнината)
1 глава лук
200 г праз
8 скилидки чесън
2 червени чушки
5 г мента
5 г мойоранa
5 г розмарин
5 г магданоз
4 с.л. зехтин
1 с.л. сол

Рецепта:

Агнешките ребра (1 кг) се почистват от мазнината и се варят за 1 час, заедно с лука (1 глава), праза (200 г), чушките (2 бр) и половината от чесъна.
Билките се нарязват на много ситно. Останалият чесън се пресова и се добавя към билките заедно със солта и зехтина.
Сварените ребра се отцеждат и се поставят в тава за печене (зеленчуците и бульонът се изхвърлят). Намазват се със сместа от зехтин и подправки и се слагат в предварително загрята фурна. Пекaт се 30 минути покрити с фолио и още 20-30 минути без фолио, така че да се образува хрупкава коричка без подправките да загарят.

И Ути Бъчваров, с неговата ИЗУМИТЕЛНО НЕТРАДИЦИОННА гарнитура към агнешкото:

 Ангешно бутче на барбекю с гарнитура салата с фасул с джоджен 

Продукти:

За 4 порции

Едно средно голямо агнешко бутче, сол, захар, черен пипер за мариноване, зехтин, джоджен, 2 консерви със зелен фасул, две връзки пресен джоджен, две връзки пресен лук, две люти чушки, един лимон, сто грама маслини обезкостени, пушен червен пипер - 1 ч.л.

Начин на приготвяне:

Агнешкото бутче се обезкостява, като костите и джоланът се оставят настрана, за супа или задушено, останало месо се нарязва на тънки флейки, които нежно се начукват, нарязват се пряко на мускулните влакна и се мариноват с черен пипер и малко захар, след което добре се омазняват със зехтин, като е добре да престоят в хладилник 24 часа.

Консервите със зрял фасул се оставят да се изцедят и се изплакват със студена вода, добавят им се люти чушки, пресен лук, джоджен, маслини, настъргана кора от лимон. Както и изваденото филе от лимона. Направете дресинг за салатата - малко оцет, щипка захар, зехтин, пушен червен пипер.

Добавете сол на вкус към салатата. И след това изсипете дресинга, разбъркайте добре и оставете за 30 мин в хладилника.

Агнешките флейки сложете на добре загрято барбекю или на силно загрят незалепващ тиган, печете до готовност и сервирайте гарнирани с бобената салата.   

А помниш ли уникалното агнешко с манатарки, което Ути ни приготви преди 4 години? Припомняме и слюноотделяме.

В духа на идните почивни дни и в чест на инициативата ни "Сподели книга с приятел" , припомняме едно от любимите ни VS. между Димитър Ганев и Иван Ланджев. Двамата ни разказаха за последната книга, която бяха прочели. Препоръчайте ни и вие!

И приятно готвене! И четене! И релакс! 

More Food