Следва

Алфредо Торес се завърна в Куба с KWIAT

Диетата на Маргарет Тачър: Как отслабва Желязната лейди

Минус 10 кг за две седмици на яйца, грейпфрути, краставици и уиски...

Health преди 6 години

Минус 10 кг за две седмици на яйца, грейпфрути, краставици и уиски. За тази диета на Маргарет Тачър се носят легенди, но повечето от тях са пълни с неточности и фактологични грешки. Ние направихме собствено разследване и стигнахме до истината за уникалния режим на хранене на Желязната лейди.

На 13 март 1979 г. се случва крайно любопитно неформално интервю с Маргарет Тачър за британския The Sun. В него бъдещият премиер-министър, която в този момент е на 54 години, разказва за своите принципи на хранене и отговаря на деликатни въпроси с типичното за нея желязно самообладание. „Колко сте висока и колко тежите?“ - „Тежа 9,5 стоуна при ръст 5 фута и 5 инча“, което на наш, разбираем език означава „165 см, тегло - 60 кг“.

„Не спазвам никакъв особен режим на хранене – признава Маргарет Тачър. - Не пазя диети, просто се старая да не ям много. Не закусвам редовно. Вместо закуската, пия черно кафе, към което понякога добавям мляко. Вчера закуската ми се състоеше от един грейпфрут...“

„Обожавам шоколад, но ми е трудно да се огранича с едно парче – продължава да разкрива тайните си Тачър - Но знам, че ако се увлека със сладкото, то веднага ще се отрази на формата на бедрата ми.“ След тази реплика журналистът веднага прави заядлива ремарка, че „Маргарет носи 14-и размер“ (42 според европейските стандарти, бел.ред.) и продължава да разсъждава, че всяка британка знае, че съотношението между теглото и ръста при Тачър е далече от идеала.



По-натам Желязната лейди разказва какви други продукти влизат във всекидневното й меню: там се оказва, че има място почти за всичко, от салата до месо. Край на материала е определено язвителен коментар на автора, който ще преведем дословно: „Ако човек не може да контролира теглото си, не значи ли това, че той не умее да контролира и други, по-важни неща?“

Заради същото това интервю храненето на Маргарет Тачър се превръща в предмет на горещи обсъждания. Никога не страдащата от наднормено тегло лейди изведнъж се превръща в олицетворение на нерационално хранене и други гастро грехове. Какво само струва хлябът с мармалад, който тя така харесва. Между другото, след като на 4 май 1979 г. Маргарет Тачър става първата жена премиер-министър на Великобритания, шумът около диетата й е заглушен от споровете по повод водената от нея политика.

Към обсъждането на хранителните предпочитания на Тачър обществеността се връща преди около шест години. Историците винаги са проявявали огромен интерес към личния архив на Желязната лейди. Те започват дори да го събират и сортират още докато тя е жива. През 2009 г., ровейки се в поредната купчина хартийки, историците откриват черен кожен дневник, в който наред със записките от рода на „9:15 – прическа“, те намират пожълтели страници с подробен план на храненето й за седмицата и предупреждението: „Не се придържайте към тази диета повече от две седмици“. Закуска с грейпфрут, едно или две яйца, кафе или чай, две яйца за обяд, стек, агнешки ребърца или риба за вечеря – този аскетичен порцион по-късно получава името „Диетата на Меги“ и се счита за прародител на известната нисковъглехидратната диета на Аткинсън.

Предполага се, че към тази диета Маргарет Тачър се придържа през март 1979 г., именно в този период, когато тя застава начело на цялата страна. Тя върви упорито и методично към победата. Да станеш „първа в историята“, винаги носи двойна отговорност. Историците са склонни да считат, че за победната си фотосесия на „Даунинг стрийт“ 10 Маргарет е работила усърдно, и то не само на работното си място, но и в кухнята: да изглеждаш на снимката така, както подобава на първата лейди на Великобритания, й е коствало немалко усилия. Все пак излишните килограми и повехналият вид съвсем не са това, което очаква от теб достопочтената публика.

Интересното е, че въпреки наличието на тези листчета, няма никакви 100% доказателства, че Тачър се е придържала именно към този режим през пролетта на 1979 г. Интервюто й в The Sun дава да се разбере, че тя си е позволявала и сладко, и мляко в кафето, които видимо не се вписват в аскетичния режим.

Отчитайки факта, че Маргарет никога не е страдала от наднормено тегло и не е била обременена с комплекси по този повод, историята около диетата й става още по-любопитна. След публикуването на тези заветни документи, порционът на Желязната лейди започва да се изучава не само от диетолозите и лекарите, но и от журналистите, които на мига се хващат за сочните факти от рода на „Новата диета ще ви помогне да се отървете от 10 килограма за две седмици“ или „Тачър яде по 28 яйца на седмица“. Сред другите факти, които с особено упорство се обсъждат в пресата, са и авторите на известния режим. Според неверни, но широко тиражирани данни, предизборната диета е разработена от Mayo Clinic, за което изглежда безпогрешно може да се съди по заглавието на листа. Само че, проведените от историците изследвания доказват, че наименованието заблуждава: диетата няма нищо общо с тази реална клиника.

Много изследователи се съмняват, че Желязната лейди спазва кой знае какви строги диети. По характер тя била прекалено обран и разумен човек, винаги и всичко държала под контрол, в това число и теглото и храненето си. Оттук идва и още една версия: това листче със списъка с продукти е резервен вариант в случай, ако на Тачър й се наложело да отслабва спешно за важното събитие.

Днес, последната версия за диетата на Тачър, която си отиде от нашия свят на 8 април 2013 година, звучи така: премиер-министърът може и да е спазвала диета преди изборите, но по вероятно е, дори да е имало подобно нещо, диетата да не е тази, написана на листчето. Съвсем възможно е тя да е имала няколко предложения, а ние имаме само едно от тях.

Диетата на Маргарет


Въпреки обърканата ситуация, тази система на хранене заслужава внимание. Не само като исторически факт, но и като диета, доказваща своята ефективност в борбата с излишните килограми в кратки срокове. Предлагаме ви менюто, към което можете да се придържате, ако се налага да отслабнете бързо, но не пазете диетата повече от две седмици.

Закуска (една и съща 14 дни)
2 яйца, 1 грейпфрут, чаша кафе или чай без добавки

Понеделник
Обяд: 2 яйца, грейпфрут
Вечеря: 2 яйца, мешана салата, 1 добре изпечен тост, 1 грейпфрут

Вторник
Обяд: 2 яйца, каквото и да е количество свежи домати, кафе без добавки
Вечеря: говеждо месо на грил, зеленчукова салата (домати, краставици, зеле, маслини), кафе

Сряда: 2 яйца, задушен спанак, кафе
Вечеря: стек от немазно агнешко месо на грил, краставица и домат, чай без добавки

Четвъртък
Обяд: 2 яйца, задушен спанак, кафе
Вечеря: 2 яйца, малко извара, 1 добре запечен тост, настъргано зеле

Петък
Обяд: 2 яйца, задушен спанак, кафе
Вечеря: зеленчукова салата с риба, 1 добре изпечен тост, 1 грейпфрут

Събота
Обяд: каквото искате количество плодова салата без добавки
Вечеря: колкото искате броя стек, целина, краставици, домати, кафе

Неделя
Обяд: пилешко филе на грил, салата от домати, моркови, зеле, грейпфрут, кафе
Вечеря: сварено пиле без кожа, свежи домати и грейпфрут

More Health

Детокс напитката, която топи мазнините за 14 дни

Health преди 2 седмици

Търсите решение за изгаряне на мазнини и възстановяване на силуета за само 14 дни? Не търсете повече! Ето една магическа детокс напитка, която, ако включите в ежедневната си рутина, ще стимулирате метаболизма и ще постигнете целта си, ако тя е здравословно отслабване.