Следва

Симфоничния метъл на Epica подгрява Evanecence на Hills Of Rock 2017

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 9 до 14 май

Ако все още не сме намерили време за нея, може да поправим грешката и от днес до 23 май да посетим галерия "Червената точка" за изложбата на студио „ПРИНТ НЕСТ“...

Events преди 6 години

Изложбата: 

Ако все още не сме намерили време за нея, може да поправим грешката и от днес до 23 май да посетим галерия "Червената точка" за изложбата на студио „ПРИНТ НЕСТ“.

Пет години след основаването си, графичната група ПРИНТ НЕСТ прави едно по-експериментално представяне пред публиката на София и феновете си. И да, пет години след началото, авторите от групата вече имат лоялни фенове. Привличането им се дължи на много талант, социална чувствителност, безсънни нощи и активни дни.

Зоран Мише, Горан Тричковски, Васил Ангелов, Павел Целкоски и Иван Матеев са креативни работохолици. Който познава творчеството им, ще се изненада, който не ги познава, ще ги открие. При всички случаи излолжбата на ПРИНТ НЕСТ ще е изживяване.

Пет години след основаването си, графичната група ПРИНТ НЕСТ прави едно по-експериментално представяне пред публиката на София и феновете си. И да, пет години след началото, авторите от групата вече имат лоялни фенове. Привличането им се дължи на много талант, социална чувствителност, безсънни нощи и активни дни.

Всеки от авторите може да се похвали с активна творческа история за изминалите 12 месеца от последната изява на студиото в „Червената точка“. Но петорната сила на творчеството е събрана в общите им годишни изложби, последната от които може да бъде видяна от 3 до 23 май в арт депо „Червената точка“.

Зоран Мише, Горан Тричковски, Васил Ангелов, Павел Целкоски и Иван Матеев са креативни работохолици. Който познава творчеството им, ще се изненада, който не ги познава, ще ги открие. При всички случаи излолжбата на ПРИНТ НЕСТ ще е изживяване.

Другата изложба: 

Каква е „азбуката“ на която се изграждат различните изкуства – визуални изкуства (живопис, скултура,графика), сценичните изкуства (театър, танц), киното? Този интересен въпрос предизвиква срещата ни с Гаро Мурадян – художник и драматург, по повод на новата му изложба в столичната галерия Нюанс.

Когато кандидатства в Национална художествена академия, избира специалност Текстил – една от малкото специалности по онова време в която има пространство за абстрактното, пространство без партийна насоченост. Приет е в ателието на големият проф. Марин Върбанов и в неговата аура преминава цялото му следване. „Енергията на световно известния Марин Върбанов, на големия талант – ние я попихме“ – казва Гаро Мурадян. Негови учители са и проф. Игнат Игнатов и проф. Христо Стойчев.

Интересно ни е каква е тайната на пишещия художник и на рисуващия пишещ човек? Освен изложби, Гаро има в творческата си кариера успешни филми като сценарист – кино новелите „Кастинг“ (2007 г.) и „Сърдитата река“ (2014) и е автор на пиеси за театър. Сред последните са пиесата в едно действие "Взлом“, номинирана за Аскеер 2017г. и „Разхвърляната стая“.

Преминаването от една форма на изкуство в друга става с лекота, когат си „закърмен „ с изкуство. Може би в това е част от отговора. Син на актриса, Гаро от малък има допир с театъра като изкуство и с много интересни хора, като личен контакт. Не случайно първите му прояви след като завършва Академията са в сценографията. Не спира да рисува. Не спира и да чете. И тук е втората част от отговра – чете драматургия, като литература. Текст и образ се срещат във въображението на Гаро Мурадян и той като творец намира поле за израз и писането, и в живопистта.
Питаме го какво се е променило и каво е запазил от момчешкото, от детството. Това винаги има отношение към живота на твореца. „Продължавам да вярвам в химери, както когато бях момче. А различното е, че вече не се влюбвам, а обичам!“. А за спомените и мечтите казва: „ Ако спомените са повече от мечтите, значи си остарял... При мен мечтите са повече!“.

Гаро има дарбата да събира интелектуалци около себе си. Те ще си дадат среща и в галерия Нюанс, където между живописните мазки и авторски текстове от въображението на Гаро се е появил „Петият сезон“ – заглавието на новата му изложба.

Откриването на изложбата е днес, 9 май от 18:30 часа в галерия "Нюанс" и ще продължи до 23 май. 

Честването: 

Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България организират 3D мапинг шоу и ден на отворените врати за ученици по случай Деня на Европа и 10 години от членството на България в Европейския съюз. 3D мапинг спектакълът ще бъде прожектиран на 9 май от 21:30 часа върху фасадата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) на площад „Княз Александър I“ и ще бъде излъчен 3 пъти – в 21:30, 21:50 и 22:15 ч. Шоуто ще може да бъде гледано и в интернет на www.europarl.bg и във Facebook.

Кукленият театър: 

Още едно заглавие от поредицата „Театър за бебета“ ще добави в репертоара си Столичен куклен театър. Интерактивната пиеса „КОФИЧКА С ЛОПАТКА“, чиято премиера ще бъде на 9 май, е предназначена за деца от 2 до 5 годишна възраст и техните родители.

„КОФИЧКА С ЛОПАТКА“ е съобразена с особеностите в развитието на детето и неговата потребност да опознае заобикалящия го свят чрез личните си преживявания.

„Заповядайте да се уверите колко много неща могат да изскочат от една малка детска кофичка – момиченце, пчеличка, куче, светулки. Показват се страхчета и цъфтят маргаритки. Има и малко уроци – кое е „ДА“ и кое е „НЕ“, както и игра на „ДАЙ“ и „МОЖЕШ“. И песнички изскачат, и дори рецепта за лимонада срещу страх. Накрая всичко завършва със сладката сънна умора в една красива детска стая. Нали това искаме всички?“ – сподеделя Елза Лалева, режисьор на постановката.

ПРЕМИЕРА – 9, 10 и 11 май, 11.00 ч., салон „Гурко“ 14


Форматът:

Поредното издание на известния формат Classic in the Jazz ще събере на 10-ти май в Sofia Live Club виртуозните клавирни изпълнения на Мария Каракушева и Момчил Атанасов с визуалната стилистика на легендарното списание l`Europeo.

Съчетанието между седемте издания на Classic in the Jazz и 55-те броя на българското издание на l`Europeo предполагат изключително музикантско и естетско събитие, допълнено с участието на Антон Пиперов - бас китара и Стефан Цеков – барабани.

Вечерта ще бъдат представени, както най-новият брой на списанието, така и оригинална програма от джаз-вариации върху известни шедьоври на класическата музика.

Форматът е представен за пръв път на 28 февруари 2012 като клавирно дуо на Момчил и Мария. В последващите му издания се включват и други музиканти, които допринасят за разгръщането на проекта. Замисълът е да се съчетава импровизационното вдъхновение на джаза с хармоничната логика на прочути класически клавирни пиеси, без да се превръща в „джазирана класика”, а давайки възможност за равностойна изява на двама виртуозни в своите области пианисти. По-късно идеята се развива в оригинални джазови пиеси, основани върху класически произведения.

На 10 май в Sofia Live Club феновете на Classic in the Jazz ще могат да се насладят на музиката, съчетана в хармония с изключителните черно-бели фотографии от архива на l`Europeo. Списанието е известно с оригиналния стил, чрез който представя легендарни фотоси от собствения си архив и от портфолиата на Getty images, Guliver photos, Lost Bulgaria и други.


Концертът:

Изключителният саксофонист Томи Смит ще бъде солист на Биг бенда на БНР на 11 май 2017 г. в Първо студио на БНР от 19,30 часа. Заглавието на концерта Yes and No е препратка към една от пиесите, написана от Уейн Шортър, която музикантите ще изпълнят. В програмата още е включена авторска музика от Томи Смит и композиции от легендарни джаз музиканти като Джон Колтрейн и Маркус Милър.

Томи Смит е един от най-авторитетните и водещи джаз саксофонисти в Европа в момента. Той е основател и ръководител на Шотландския национален джаз оркестър, както и на неговия Младежки джаз оркестър. Редом с кариерата му на изпълнител, той е амбициозен композитор, преподавател и ръководител в джаз отдела на Шотландската кралска консерватория. Досега Томи Смит е издал двадесет и седем соло албума, като първият записва още на 16 г., за Blue Note, Linn, както и за неговият собствен лейбъл Spartacus Records. През своя музикален път Смит печели уважение и приятелство с много именити джаз музиканти като Гари Бъртън, Чик Кариа, Джак ДеЖонет, Джон Скофийлд , с които реализира редица проекти.

Смит е носител на три Британски джаз награди (1989, 1996 и 2002 г.), Наградата на BBC Heart of Jazz (2008 г.), шотландската Jazz Expo Award (2009 г.), Lord Provost Music Award (Шотландия) и още редица престижни награди от международни конкурси за джаз музика.

Четенето: 

Световната инициатива „Нощ на литературата", която има за цел облекчаване на достъпа до културата на различни общности, печели все повече почитатели и у нас! Четенето на 10 май започва в 18:00 ч. и продължава до 22:00 часа.

АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА: Хавиер Мариас, Гонсало Тавареш, Елена Феранте, Селя Ахава, Амели Нотомб, Пьотр Пажински.

По традиция на всеки половин час известни личности четат откъси от книги на нашумели европейски автори в превод на български език. Това се случва едновременно в т.нар. „гнезда". Във всяко гнездо се чете от една книга, а всеки слушател има възможност да събира печати от „читателските гнезда". В края на Нощта в 21.30 ч. в Столичен куклен театър (бул. „Ген. Гурко" 14) всички получили поне пет печата могат да участват в томбола. Изтеглените победители могат да получат като награда една от четените книги. Актуална информация ще намерите в noshtnaliteraturataи във фейсбук страницата на събитието.

Юбилейната изложба: 

... Представя графика и рисунки на Христо Стайков в галерия "Академия". Откриването на изложбата очакваме на 11 май от 18:00 часа и можем да посетим галерията до 8 юни.

Проф. Христо Стайков е роден на 9 май 1942 г. в с. Екзарх Антимово, Бургаска област. Завършва НХА през 1971 г., специалност „Илюстрация и графика“, в курса на проф. Веселин Стайков и проф. Петър Чуклев. Специализира графика и графични техники в Лайпциг и Берлин през 1973 г. Член на секция „Графика“ в СБХ от 1979 г. От 1997 г. е преподавател в специалност „Графика и композиция“ в НХА. Заемал е длъжностите завеждащ катедра „Графични изкуства“ и заместник ректор на НХА до 2008 г. През 2010 г. му е присъдено званието „академик“ от Българската академия на науките и изкуствата, секция „Изобразително изкуство“.

Настоящата изложба на проф. Стайков е по повод неговата 75-годишнина. Юбилейната експозиция обхваща нови непоказвани рисунки и графични листове, създадени през последните 5 години, реализирани в техники суха игла, литография и дигитален принт.

Мюзикълът: 

Шедьовърът на Андрю Лойд Уебър с оригиналния си актьорски състав ще стъпи за първи път на сцената на зала 1 на НДК на 11 май от 20 ч, след което ще се играе последователно в следващите дни на 12, 13 и 14 май от 20 ч, както и на 13 и 14 май от 14 ч. Представлението е част от програмата на пролетния фестивал „Салон на изкуствата“ на Националния дворец на културата.

Мащабната сценична продукция ще пристигне от Великобритания в България още на 9 май, побрана в цели девет камиона. Два дни ще са нужни, за да се изгради пищният декор, изпъстрен с детайли и ефектни сценографски решения, пресъздаващи естествената среда на изпълнения със забвение заден двор, където нощта принадлежи на котките, разгръщащи пред нас своите разнородни съдби на лунна светлина, когато човекът спи непробудно.
Ще видим котките да изпълняват сложни акробатични номера, с помощта на въжета, опънати между стените, както и на впечатляваща с размерите си гума от камион, дебела около 1,5 м и около 5 м в диаметър. Самата сцена, с внушителните 25x20 м ще е облепена в отпадъци от хартия, картонени кашони от банани, а някъде в дъното самотен ще се мержелее стар гардероб.


Поради големия интерес към първото представяне на мюзикъла КОТКИ у нас, останали билети има само за спектаклите от 14 ч на 13 и 14 май. Останалите постановки на 11, 12, 13 и 14 май от 20 ч. са напълно разпродадени.
Цените в мрежата на Eventim.bg са от 65 лв до 155 лв, а учениците и студентите могат да се възползват от специална цена 45 лв. срещу представяне на ученическа карта или студентска книжка.



 Романтичното издание

От 12 до 20 май в София ще се проведе 10-тото, Романтично, издание на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик". На пръв поглед допирните точки между романтиката и съвременното изкуство изглеждат малко. Но в нашия свят, в който дори интимните отношения често са сведени до стока на пазара, а насилието е част от ежедневието, правилата на играта са преобърнати. Съвременното изкуство своевременно регистрира тези промени и отговорно бърза да ги коментира. А пък „Антистатик" намира за романтичен факта, че е наличен вече цели 10 години и остава в отдадена, моногамна връзка със съвременния танц и пърформанс, въпреки трудностите и насрещните течения. Затова през 2017 насочва поглед в тази посока и предлага емоционално-наелектризираща програма за тялото, ума и сърцето.

Пълната програма на фестивала четем тук>>

Лекцията: 

Сензационният бестселър „Осъзнат живот. Как изгубваме и отново намираме себе си“ излиза на български език навръх гостуването на своя автор в София! Д-р Стивън Грос ще представи българското издание на книгата на 12 май, петък, от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК.

„Осъзнат живот“ съдържа деликатно пресъздадени истории за сблъсъка с предателствата на любими хора и за лъжите, които изричаме; за преживяването на смъртта; за решенията и промените, които често са съпроводени с раздяла и скръб. На всички ни се е случвало да се почувстваме в капан на мислите или действията си, жертви на някое хрумване или необмислено решение; сковани от нещастие или страх; затворници на собствената си история. Чувстваме се неспособни да продължим напред, но все пак вярваме, че път ще се намери. Задачата на психотерапевта е да помага на хората да се променят, а промяната и загубата са неразривно свързани. Авторът предупреждава, че заради страха от загуба можем да загубим всичко. После ни сепва с твърдението, че понякога гневът може да ни предпази от тъгата и се заема да ни покаже как да избегнем механизма, по който попадаме от една безизходица в друга.

Д-р Грос ще гостува в София на 12 и 13 май по покана на издателство „Колибри”, Българското психоаналитично общество и Нов български университет. В рамките на престоя си у нас освен срещата си с читатели в литературурен клуб "Перото", на 13 май от 10:00 ч. ще изнесе лекция и семинар в Нов български университет.

Филмите:

От 11 до 15 май, всяка вечер от 21:00 ч. bTV Cinema дава възможност на своите зрители да видят пет от най-добрите заглавия с участието на талантливия британски актьор Том Харди, реализирани през последните десетина години.

Мини маратонът по филмовия канал на bTV Media започва с „Рокенрола“. В гангстерския филм на Гай Ричи от 2008 г. Харди влиза в ролята на гей гангстера Красивия Боб.

В петък, 12 май, е „Шпионски свалки“, където Том Харди си партнира с Рийз Уидърспуун, Крис Пайн и Анджела Басет, а събота вечер е превърналия се в класика „Генезис“ с отново звезден състав (Леонардо Ди Каприо,Марион Котияр, Джоузеф Гордън-Левит, Кен Уатанабе).

В „Дете 44“ от 2015 г. Харди е изпаднал в немилост офицер от руската военна полиция, който разследва поредица от жестоки убийства на деца в годините на сталинския режим.

Вечерите на Том Харди завършват на 15 май с телевизионната премиера на „Мръсни пари“ (2014). Самотният собственик Боб Сагиновски (Том Харди) и неговият своенравен служител Марв (Джеймс Гандолфини) работят в бар, използван в нелегална схема за финансиране на местните престъпници. Двамата се оказват замесени в неуспешен обир и притиснати от заем, който не могат да върнат, трябва да направят опасния избор между лоялността и оцеляването.

След обира собственикът на бара – чеченецът Човка, притиска Боб и Марв да намерят парите възможно най-бързо. Нещата за Боб стават още по-сложни, когато в живота му се появява красивата Надя (Нуми Рапас), изтормозеното куче Ерик и неговият собственик – садист, който се оказва и бивше гадже на Надя...



Книгата:

... Която ще четем тази седмица, в чест на паметната дата 12 април, е "„Юрий Гагарин. Истината зад легендата" на издателство "Сиела".

12 април 1961 г. е паметна дата в човешката история – на този ден за първи път човек излита успешно в Космоса! Заради постижението си с кораба „Восток“ Юрий Гагарин бързо се превръща в световна легенда, а един от най-върлите му почитатели е съветският лидер Никита Хрушчов. В годините на Студената война Гагарин е перфектният посланик на успехите на СССР в космическата надпреварата със САЩ, поради което бива изпратен на мащабна обиколка по света. През времето, в което е в СССР, емблематичният пилот се бори упорито да получи още един шанс да полети в Космоса. На 27 март 1968 г. – едва седем години след успешното си излитане в Космоса, Гагарин загива в полет с тренировъчен самолет при неизяснени напълно и до днес обстоятелства. Съветската пропаганда изгражда бляскава легенда около личността му, която често не кореспондира с реалността. След разпадането на СССР обаче има възможност истината да бъде разказана.

Това е целта на режисьора на документални филми Джейми Дорън и учения Пиърс Байзъни, които проследяват живота на пилота в книгата „Юрий Гагарин. Истината зад легендата”. В съвместния си труд двамата автори се позовават на разсекретени документи от съветската космическа програма и на безброй разговори с близки, колеги и приятели на Юрий Гагарин. От изданието научаваме повече информация и редица слабоизвестни факти за достойния живот на един руски герой, както и за останалите в сянка съветски учени, поставили основите на космическата ера.



Сериалите: 

През месеците май и юни БНТ1 ще представи на зрителите четири нови сериала в програмата си. Обществената медия отново ще заложи на най-доброто от европейското серийно кино, отличаващо се с доказан продукционен стандарт и силен сюжет.

Стартът бе даден с немския исторически сериал „Линия на разделението”. Филмът, под режисурата на Александър Дирбах, ще се излъчва всяка сряда от 20:55 часа. 

След големия зрителски интерес към драматичния сериал на Би Би Си - „Колекцията”, който ще продължи до 19 май, БНТ1 ще предложи британската поредица „SS – Британия”. Премиерата му в България е само няколко месеца след тази във Великобратания. Шестсерийният филм ще бъде излъчен от 22 май до 5 юни в познатия слот - понеделник, вторник и петък от 22:00 часа.

В три поредни съботи (20 май, 27 май и 3 юни) предстои българската премиера на германския сериен филм „Винету“. 53 години след представянето на прочутия филм с незабравимия Пиер Брис в главната роля, се появява серийният едноименен филм с участието на младия албански актьор Ник Кселилай.

В началото на юни в ефира на обществената медия се завръща хитовият сериал „Шерлок“ с четвърти сезон. Запазеното време за „Шерлок“ е сряда и четвъртък от 21:00 часа. В три части от 90 минути (7, 8 и 14 юни) зрителите ще се убедят, че в света на политическите игри и манипулации нищо не е окончателно.

Киното:

В „Пазители на галактиката vol. 2“ е филмът, който тръгна на екран миналия петък и тази седмица, следпразнично, е моментът, в който можем да отидем на кино. 

 

В „Пазители на галактиката vol. 2“ на Марвел продължават приключенията на екипа, който пътува в най-отдалечените краища на космоса. Пазителите трябва да се борят да задържат заедно новооткритото си семейство, докато разкриват загадката около истинския произход на Питър Куил. Някогашни врагове се превръщат в съюзници и любими герои от класически комикси ще се притекат на помощ на нашите герои и така кинематографичната вселена на Марвъл ще продължи да се разширява.

Сценарист и режисьор е Джеймс Гън, в главните роли са Крис Прат, Зоуи Салдана, Дейв Батиста, със специалното участие на Вин Дизел в ролята на Грут, Брадли Купър в ролята на Ракетата, Майкъл Рукър, Карън Гилан, Пом Клементиеф, Елизабет Дебицки, Крис Съливан, Шон Гън, Томи Фланаган, Лора Хадок, със специалното участие на Силвестър Сталоун и Кърт Ръсел. Продуцент е Кевин Фейдж, а изпълнителни продуценти са Луис Д’Еспозито, Виктория Алонсо, Джонатан Шуорц, Никълъс Корда, Стан Лий.

More from View Sofia

Грандамата на пианото Елизабет Леонская гостува на Софийската филхармония

Music преди 3 години

На 18 февруари Софийската филхармония посреща на сцената на зала „България" една от грандамите на пианото – Елизабет Леонская. Под диригентската палка на Роберт Фаркаш легендарната пианистка ще представи Третия концерт за пиано на Бела Барток. Във втората част на вечерта ще звучи 39-та симфония на Моцарт.

Вижте тази изложба: „Не си сама" в подкрепа на едноименната кампания, посветена на темата за домашното насилие над жени

All About Life преди 1 година

„Статистиката на МВР показва, че всяка трета жена в България е подложена на домашно насилие! Ужасяващ проблем, пред който общество и институции не трябва да стоим безучастни! Тази художествена акция има за цел да привлече вниманието върху темата." – каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош, който присъства на откриването на изложбата „Не си сама", представена в Галерия на открито на Столична община до 27 ноември.

More Events

Имърсив представленията на Karakashyan & Artists ни водят зад кулисите на професионалната кухня

Events преди 6 дни

Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и режисьорът и драматург Антония Георгиева отново събират сили с артистичния сладкар Александър Цеков за поредица от завладяващи спектакли, разкриващи скрития свят на ресторантската кухня.

The Heavens - изложба на Паоло Уудс и Габриеле Галимберте

Events преди 1 седмица

Галерия Синтезис и Френският институт в България представят изложбата “The Heavens” на Паоло Уудс и Габриеле Галимберти, чиято премиера е на фестивала Les Rencontres d'Arles през 2015 г. и оттогава гостува на множество музеи и фестивали. “The Heavens” е мащабен артистичен проект с критичен поглед към офшорните зони, който съчетава дългосрочно журналистическо разследване, фотография, финансови анализи и инфографики. Офшорните зони* тихомълком превземат целия свят. Повече от половината световна търговия преминава през тях. Нарастващият брой статии и доклади по тази сложна тема обикновено са илюстрирани със снимки на тропически плажове с палми. Така ли изглеждат наистина данъчните убежища?