Следва

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 15 до 21 април

Нов документален филм “Киното срещу властта” разказва за цензурата в киното по времето на комунистическа България

Новият български документален филм „Киното срещу властта” на режисьора Олег Ковачев, по сценарий на Иван Георгиев – Гец и...

Movies & TV преди 6 години

Новият български документален филм „Киното срещу властта” на режисьора Олег Ковачев, по сценарий на Иван Георгиев – Гец и с оператор Ивайло Пенчев, разказва за необявената война между комунистическата власт и голяма част от демократично настроените кинодейци, продължила близо половин век.

Филмът разкрива житейски и творчески драми, пропуснати възможности за българското кино. И в крайна сметка – прекрасни примери на хора, жертващи просперитета и богатството, рискуващи кариерата и професията си, в името на истината в киноизкуството.

Лентата включва кадри от филми като „Привързаният балон“, „Понеделник сутрин“, „Маргарит и Маргарита”, „Лачените обувки на незнайния воин”, „Прокурорът”, „На малкия остров”, „Животът си тече тихо”, „Смъртта на заека”, „Иван и Александра“, както и редица интервюта с български кинодейци, сред които Анри Кулев, Иван Ничев, Николай Волев. Във филма има и гледната точка на тогавашните управляващи киното в България – Павел Писарев.

„Киното срещу властта” показва и парадокса, че мнозинството от спрените или „осакатени” филми, са създадени от членове на БКП, вярващи в идеите и справедливостта на партията, но творящи във време, когато партийната естетика е срещу свободата да казваш истината в своя филм.

Премиерата е на 12.05 от 19.00 ч. в „Люмиер ”. Следващи прожекции ще има и на 14.05 в Дом на киното и на 15.05 в кино „Одеон“ от 19.00 ч. В София филмът ще бъде показан и в кината „Г8“ и „Евросинема“, а в страната се очакват дати за излъчване в Пловдив, Варна и Каварна.

More Movies & TV