Следва

Какво да четем: "Аскетика" от Никос Казандзакис

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 15 до 21 април

Голямата изненада за публиката на “Фотофабрика” тази година - изложбата на едно от най-големите световни имена в хуманистичната фотография Робер Доано, се открива на 15 май в Музея на София...

Events преди 6 години

Изложбата: 

Голямата изненада за публиката на “Фотофабрика” тази година - изложбата на едно от най-големите световни имена в хуманистичната фотография Робер Доано, се открива на 15 май в Музея на София.

Тя ще включва 30 от най-известните му фотографии от периода 1945 – 1978 година и ще бъде представена от 15 май до 15 юни. Най-известната му творба, тиражирана в цял свят в публикации, картички и рекламни материали, е снимка за списание Life – “Целувка пред кметството” (Le baiser de l’Hôtel de ville), която също ще бъде част от експозицията.

Няма истински празник на фотожурналистиката без един от нейните основоположеници. В продължение на 30 дни ще имаме възможността да се насладим на 30 от най-известните фотографии на мосю Доано. Те от своя страна са запечатали емоционални моменти от малко повече от 30 години – от края на II Световна война до 1978. Изложбата не е нито ретроспективна, нито подредена хронологично.

Ще видим емблематични кадри, като например „Възмутената госпожа“, в който въпросната госпожа гледа възмутено картина на младо момиче само по чорапи на витрината на арт магазин; или пък „Венера, хваната за гърлото“ (където Венера не е хваната точно за гърлото); също - „Целувката Блото“; и разбира се най-известната му творба – „Целувката пред кметството“.

Във всички тях виждаме живота – той тече, той не е замръзнал в образа, който разказва много повече от момента, който е запечатал. И въпреки стриктната документалистика, която характеризира всяка от трийсетте фотографии, това е светът моделиран от техния автор. Това е просто светът на Доано – не такъв какъвто е, а такъв какъвто той би искал да бъде.

Телевизията: 

В понеделник от 21:00 часа по bTV кутията на MasterChef ще предизвика топ 6 хоби-готвачи на България да покажат умения, креативност и стратегия със задачата да приготвят десерт в рамките на 60 минути. С поредното предизвикателство пред състезателите, Chef Виктор Ангелов, Chef Андре Такев и Chef Петър Михалчев ще превърнат приготвянето на десерт в абсолютен кошмар за един от състезателите, чрез отнемане на уред, който всеки един сладкар задължително има в кухнята си – планетарен миксер. Въображението на претендентите за титлата MasterChef и голямата награда от 100 000 лева, ще трябва да бъде развихрено, без да нарушава границите поставени от кутията.

Хоби-готвачите ще заложат на едни от най-трудните рецепти в сладкарството, изпробвайки уменията си, а други - на немислими идеи. Някои от участниците ще навлязат в непознати води, задължени от използването на драконов плод (питахая) и невъзможност за синтезиране на подходящ десерт. Дали прегорялата храна, несготвените блатове, липсата на идеи за презентиране на десерта и напрежението в кухнята на MasterChef ще окажат влияние върху крайния резултат? Кой ще впечатли достатъчно взискателното жури, за да влезе директно в топ 5 като пропусне елиминациите ще видим тази вечер.

В частта на елиминациите, петима хоби-готвачи ще трябва да забравят за възможността да избират сами продуктите за ястията си. Пазаруването под чужд списък ще се окаже огромно предизвикателство, особено когато човекът, с когото пазаруваш има изисквания и нужди, с които участниците ще трябва да се съобразят безапелационно. Гладиаторите ще трябва да „влязат в обувките” на студент с ограничен бюджет, млада майка, водена от принципите за оптимален баланс между качество и цена, фитнис инструктор, който стриктно спазва хранителен режим, възрастна дама с носталгия към вкуса на отминалите времена и бизнес дама, която предпочита качествената и стилна храна.

В последната задача двама от участниците ще трябва да покажат кулинарния си потенциал в една доста популярна тема - цветна паста. В рамките на 45 минути те ще трябва да използват своята креативност, да сравнят възможностите си, да преценят противника и да са готови за всякакви изненади от него. Титаничната битка ще изключва възможността за използване на мастило от сепия за постигане на черен цвят. А как се приготвят червени, зелени и оранжеви телятели и равиоли, кой ще се превъплъти в образа на Джейми Оливър и кой кой ще бъде по-добър, гледаме малко по-късно тази вечер. 

Отворените врати:

Ръководството на НХА кани всички желаещи ученици и учители да посетят ателиетата на специалностите и да се срещнат с преподаватели и студенти на 16, 17 и 18 май. По време на инициативата учениците ще имат възможност да разгледат ателиетата, да наблюдават учебния процес и да получат повече информация за условията за кандидатстване и за приемните изпити.

Ателиетата на всички специалности ще са отворени за посещение от 10:00 до 15:00 часа и през трите дни!

Повече информация за дни на отворените врати в НХА четем тук>>

Проектът:

Норвежецът, който трансформира публични пространства с видео, звук и светлина гостува в „Червената къща” с проекта си „Разговори с пространства".

От 2006 година насам норвежкият артист ХС Гилйе работи по мащабния си проект, с който променя възприятата ни за публични пространства с помощта на временни инсталации от светлина, видео и звук и изследва начина, по който това ги трансформира, разширява и обогатява изживяванията ни в тях.

Ето какво казва той за проекта си: „Разговори с пространства" е една обща идея, която обхваща различните ми проекти и с която изучавам различните начини за трансформиране на пространства с помощта на светлина, прожекция, звук и движение: мимолетни медии, които създават временни трансформации на физически локации, което на свой ред влияе върху начина, по който възприемаме и изживяваме тези пространства."

На 15 май  от 18:00 артистът ще разкаже повече за проекта си „Разговори с пространства” по време на публична презентация в Центъра за култура и дебат „Червената къща”. Събитието е част от новата програма за обучение на артисти „Пост-дигитална лаборатория“ на „Червената къща“ и художника и куратор Рене Беекман, която ще бъде представена преди презентацията.

Презентацията на Гилйе и представянето на проекта ще бъдат на английски език.
Входът е свободен.

Конференцията: 

В сряда, 17 май от 10:00 часа ще се открие конференцията под надслов „Икономика на отпадъците: предизвикателства и възможности“, организирана от Екологично сдружение „За Земята“, в партньорство с Фондация Фридрих Еберт, Бюро България в Дома на Европа в София, ул. Г.Раковски 124.

В събитието ще участват представители от множество български общини, както и от отговорните институции, бизнеса и неправителствените организации, работещи в сферата на управлението на отпадъците. Основната задача според организаторите е да се представят и дискутират възможностите за постигане на устойчиво управление на отпадъците, което да допринесе за икономическото развитие на българските общини.

Ще се акцентира върху няколко „горещи“ теми –измененията в Закона за местните данъци и такси относно такса „битови отпадъци“; новите цели на ЕС за разделно събиране и рециклиране; пакета за Кръгова икономика. Всяка година тенденциите и изискванията в ЕС са за повече разделно събиране и рециклиране, което е предизвикателство за българските общини, но и възможност за развитие.

Екипът на ЕС „За Земята“ ще представи алтернативна визия за развитието на София като град с повече разделно събиране и съответно - рециклиране и компостиране, и без изгаряне на отпадъци.

Ася Добруджалиева от Асоциацията на еколозите в общините (АСЕКОБ) ще запознае публиката с актуални данни за развитието на услугите по управление на отпадъците в общините.

Ще има и международно участие в лицето на Марко Матиело от италианската фирма за управление на отпадъците Contarina, управляваща отпадъците на регион Тревизо с площ 1,300 км2 и над половин милион жители. Неговата презентация „Как такса битови отпадъци може да бъде стимул за ефективно използване на ресурсите“ ще отвори дискусионния панел на събитието. В него представители на общините, бизнеса и гражданския сектор ще представят различните гледни точки относно законодателните промени, свързани с таксата. Всички участници в конференцията ще могат да участват в отворения дебат по темата.




Изложбата 2:

От 19 до 29 май в галерия "Ракурси" ще видим изложбата живопис на Стели Грънчаров "Градска поезия".

Произведенията на Стели Грънчаров представляват микс от моментни образи, впечатления, фрагменти от пейзажа, запечатани от фотоапарата на автора и впоследствие послужили за основа на живописните му произведения.

„Уловените от мен фрагменти от градския пейзаж, витрини, реклами, улици, архитектура, са базов материал, а не краен продукт. Презапасявам се с тях, опитвайки се да запечатам настроението в момента, движението, ритъма на живот, както и следите от миналото, историята, останала жива до днес. Винаги съм се чувствал "градски" човек и неведнъж съм споделял с близки и приятели това свое усещане. Градът е мястото което ме зарежда, вълнува и вдъхновява. В мегаполисите като Ню Йорк, Париж, Лондон, всичко това е в многократно завишени стойности до степен, че на моменти "едва си поемаш дъх" от вълнение да запечаташ в съзнанието си всичко, което виждаш и чувстваш. Сетивата ти не са в състояние да поемат и съхранят огромното количество информация и тогава на помощ идва фотоапарата. Внимателно отсявам, преподреждам и композирам събрания материал и се опитвам да пресъздам или по-точно да "възстановя" отново моментите на онова велико усещане за принадлежност към целия свят.“

Изложбата 3: 

Наречена е „Palais Potemkine“ (Палат Потьомкин) и ще представи селекция от съвременно изкуство на артисти, номинирани или носители на Наградата на Фондация „Рикар“ oт 19 май до 20 август в Национална галерия / Двореца.

Изложбата се организира от Перно Рикар България, Фондация "Рикар" и Национална галерия / Двореца, с подкрепата на Institut français de Bulgarie/Френски Институт в България и включва фотография, скулптура, видео инсталации, пърформанси, както и няколко специални събития.

Изборът на артистите, които участват в изложбата е мотивиран от многообразието на темите, които ги вълнуват и преодоляването на всякакви географски, стилистични или тематични граници. Техните изследвания и сътрудничество ги отвеждат до страните от бившия Източен блок, отвъдморските територии, бившите колонии, градски или отдалечени райони във Франция и по света.

Фотографската изложба: 

Man-Woman Standing представя фотографски проекти на двама автори - Woman Standing на Бабак Салари и Man Standing на Рауи Хадж. Изложбата ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа в галерия за фотография “SYNTHESIS”.

Една жена стои с гръб към фотографа - обърната към пейзажа. Фотографът, очевидно зад обекта, е анонимен.
Обектът в центъра на снимката е обърнал гръб на зрителя - сложно взаимодействие между природата, градския пейзаж и създателя на изображението. Всички елементи изглеждат разположени в периферията на фотографираната жена.

Неподвижността на жената отхвърля човешката интимност - начин да се избегне мъжкият поглед на фотографа, но и на зрителя. Тя, обектът, ни представя непълен, несигурен разказ за това, което предстои. Само част от историята се разкрива чрез културни препратки, които използват предишното ни познание.

Изображенията на Бабак Салари са за онези междинни пространства, където погледът, пътуването, изместването и неподвижността разкриват оптимистичния и трагичен потенциал на ежедневието ни. В тази серия от цветни снимки Салари привлича вниманието на зрителя към сложността на човешкия поглед и модернистичната привлекателност на геометричните пространства. Декорите в изображенията са смесица от туристически обекти и пасторални пейзажи, където анонимният субект е противопоставен на природата.

Man Standing ( Рауи Хадж) е съзерцателен, поетичен проект, който използва фотографията, за да улови образите на мъже в обществени пространства. В тези изображения мъжете стоят неподвижно - често колебливи - някъде между пристигането и заминаването. В тези моменти на неподвижност и безцелност, Хадж улавя трагедията на съществуването и често баналните онтологични несигурности, характерни за ежедневието.

"Улавянето" на тези моменти насърчава интимността между зрителя и субекта - спиране на времето, което се трансформира в съвършена неподвижност. Няма движение само това, което е направено и уловено във фотографския акт.

Изображенията в тази серия ни карат насила да сме съпричастни към тези мъже и техните затруднения. За зрителя визуалният разказ включва процес, подобен на този, използван от автор на художествена литература. Налагаме и си представяме разказ върху фигурата във фотографията, проектирайки своите емоции на радост, страх и отчаяние. Снимките на Хадж ни напомнят, че виждайки, пишем историята на изображението въз основа на това, което ние избираме да видим в него.“

Концертът:

В последния работен ден от седмицата Стенли ще представи новата си група в Sofia Live Club. Забъркал е интересна комбинация от музиканти – Иво Чалъков – китари, Стефан Попов - ударни и Димитър Ковачев-Фънки - бас китара.
Формацията подготвя новите си музикални изяви от няколко месеца, а вълнението им е по детински приятно. Стенли няма да подлъже чувството ви за модерност и ще представи свои песни от авторските си албуми през годините досега - "Сълзите на скитника", "Пътят към храма", "Как се казваш" и "Обсебен". Съответно, очакваме нови аранжименти и по думите на очевидци – здраво звучене.

Ще чуем най-доброто от творчестовто на певеца. Песни, които преди години изстреляха го изстреляха като ярко разпознаваем глас в група Тангра.

За концерта в клуба Стенли споделя:

"Винаги съм си представял, че моята група ще звучи с много тяга и ще изглежда мащабно откъм сцена и представяне".

На 19 май очакваме модерно шоу с мултимедия, нов звук и 100% Rock’n’roll.

Другият концерт: 

YALTA CLUB прави неудържима майска серия и скоро след SOLAR EASTER се завръща на клубна територия с TAKEOVER на Любо Урсини на 19 май. С първи лайв за българската сцена, въобще, ще се включи Recondite, а Kristian Beyer от Âme пристига, за да затвърди позицията си на артиста, развил особено специална връзка с феновете на TAKEOVER.

Recondite привлича внезапно вниманието с непретенциозното си присъствие и звук, който се движи срещу популярните в момента течения. Намерил мястото си на сцената като изключение, той успява да остане мистериозен, а музиката, която издава под лейбъла си Dystopian и под шапката на Innervisions (лейбълa на Dixon и Âme) може да се определи семпло като провокация. Тя е сензитивна, без излишни "фоерверки", което се оказва рядко срещано клубно преживяване в момента. Recondite тактически развива лайва си и превежда публиката през него. Именно този подход му донася RA #2 в подбора на 40-те най-добри Live Acts за миналата година (веднага след KiNK, българина позициониран под #1).

Kristian Beyer (Âme) е единственият артист, който прави хеттрик и става част и от трите сезона на TAKEOVER. Този избор никак не е случаен, след като по време на предишните си две гостувания, Kristian Beyer открадна сърцата на феновете с 5 часови сетове, като този път няма да бъде по-различно. Kristian Beyer (Âme) е вторият от създателите на Innervisions в TOP 10 DJ на RA (#7), както и вторият, който става част от този сезон на TAKEOVER, след Dixon (#1). Заедно с Frank Wiedeman и Dixon като движещите елементи в общия им лейбъл, тримата са припознавани като създатели на звука на бъдещето. Именно това ги превръща в съмишленици на TAKEOVER в целта му да развива отношение към музиката, която ще се слуша утре, а не тази, която владее моментния вкус.

Подобна комбинация от артисти обещава, че ще си тръгнете от клуба поне с едно парче наум и желание да чуем още от това, което Âme и Recondite имат да предложат. От миналия месец в сайта на TAKEOVER вече функционира MEMBERS AREA, за която своята парола получиха подбрани членове на TAKEOVER общността (за възможност да бъдете един от тях се абонирайте за нюзлетър на www.jointhetakeover.com). Веднага след партито на 19 май организаторите ще обновят зоната и подберат нови фенове, които ще получат достъп до ексклузивния архив на TAKEOVER, с музика, недостъпна на други платформи.

Кампанията:

За четвърта поредна година Българското дружество за защита на птиците и Изпълнителната агенция по горите стартират кампанията за предотвратяване на престъпления срещу природата „Аз пазя горите и орлите на България“.
Активното гражданско общество и работещите институции са два от признаците на зрялата демокрация. Поставянето на проблемите на обществото на преден план и вярата във върховенството на закона са важни предпоставки за едно по-добро бъдеще – както за хората, така и за природата.

Ето защо в кампанията се приемат номинации както на професионалисти, така и на любители, които имат принос в предотвратяване на престъпления срещу природата. Целта е те да бъдат поощрени и да бъдат пример за цялото общество като хора с активна гражданска позиция и високи професионални стандарти.
Неотдавна в медиите нашумя случаят с унищожаването на почти цяла новосъздадена колония белоглави лешояди в района на Кресна, вследствие на употреба на отровни примамки за хищници, който разбуни цялото общество. Това е типичен пример за престъпление срещу природата с огромни последствия и вероятна загуба на местната популация на вида.

Други примери за това са незаконното улавяне на животни от дивата природа и отглеждането им в плен, ограбване на гнезда, яйца и малки от дивата природа, трафик и търговия със защитени видове, използване на незаконни методи за лов с примамки, бракониерски отстрел, незаконно препариране, умишлени палежи на горски територии и други.
Много от престъпленията срещу природата обаче остават извън общественото внимание, както и хората, допринесли за предотвратяването им, а последствията са изчезване на световно застрашени видове, унищожаване на части от защитени територии.

Всеки желаещ може да направи номинация в кампанията „Аз пазя горите и орлите на България“ като номинира както себе си, така и колега или познат.
Кандидатства се с попълването на формуляр за номинации. От значение е да бъдат приложени снимки, кореспонденция с институции, документи, показващи развитието на случая, тъй като те удостоверяват действията, предприети от кандидата.

В края на годината независимо жури от представители на БДЗП, ИАГ и медиите ще определи победителите в кампанията в две категории – Професионалисти и Любители. Всички те ще получат плакет, грамота и парична награда от 150 лева. За първи път тази година грамота ще получат и хората, изпратили номинациите. Награждаването ще се извърши на специална церемония пред медиите в края на годината.

Всички истории ще бъдат публикувани на интернет страницата на проекта и във фейсбук, за да достигнат до повече хора.



Платформата: 

Образователната платформа “Въведение в съвременното изкуство”, дело на фондация „Отворени изкуства“ и галерия SARIEV Contemporary, стартира тазгодишната си програма през месец май. Платформата ще се проведе за седма поредна година в София с начална дата 20 май и ще включи серии от лекции, които ще се проведат през лятото и есента. Събитията през първата част на програмата ще бъдат с фокус върху жените в изкуството и съвременното френско изкуство. Втората част обхваща лекции посветени на пърформънс изкуството, неговото развитие в световен и български контекст.

Програмата, носеща общото име “От първо лице” ще съчетае две основни линии на които са посветени събитията тази година: “Всичко, което винаги си искал да знаеш за жените в изкуството* но не го пише в учебниците” ще разгледа темата за жените в изкуството, тяхната роля и влияние с Ирина Генова, Мария Василева, Миглена Николчина и Рада Букова. “Потьомкинови села, по света и у нас. Разговори с френски съвременни артисти от Наградата на Фондация Рикар и куратори” ще запознае аудиторията със съвременното френско изкуство в разговор с едни от най-интригуващите френски артисти Брюно Сералонг, Матийо К. Абоненк, Стефан Барбие-Буве, Мари Воание и кураторите Светлана Куюмджиева, артистичен директор на Пловдив 2019, и Пиер Бал-Блан, куратор от екипа на Документа 2017 Атина-Касел. В рамките на проекта „От първо лице“ ще се запознаем още и с тема за колекционирането, като част от поредицата "Форум Колекционери". В началото на юни кураторът Райналд Шумахер ще ни разкрие как може колекционирането на съвременно изкуство да се превърне в разказ за съвременните проблеми. Лекциите през ноември пък ще хвърлят светлина върху пърформънс изкуството. В темата ще се включат международните и български гости, които ще споделят какво провокира артистите да експериментират с формата.

Подобробности и график на лекциите, час от образователната платформа “Въведение в съвременното изкуство”, може да следите на openarts и Фейсбук страницата.

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.