Следва

Изложбата “Palais Potemkine” и в София

VIVACOM И „24 Часа“ разкриха кои са любимите книги на 18-годишните

С оживена дискусия, в която взеха участие министърът на образованието и науката, г-н Красимир Вълчев, писатели, издатели, журналисти, преводачи...

Viva 4 U преди 6 години

С оживена дискусия, в която взеха участие министърът на образованието и науката, г-н Красимир Вълчев, писатели, издатели, журналисти, преводачи, преподаватели, хора на изкуството и науката, ученици и студенти, бе представен списъкът с любими книги на навършващите пълнолетие българи. Инициативата е част от национална кампания на VIVACOM и в. „24 часа“ за популяризиране на четенето и стимулиране на диалога между поколенията, чието първо издание предложи 18 книги за „литературно пълнолетие“ на младежите, последвани от техния отговор – списък със заглавия, които те самите определят като любими и изградили мирогледа им за света.

На снимката горе:  Антон Дончев, писател


Представяне на „18 книги на 18-годишните"

В препълненото фоайе на Народния театър „Иван Вазов“ главният редактор на в. „24 часа“ Борислав Зюмбюлев представи списъка на 18-годишните, според който „Хари Потър“ е любимата им книга. В класацията, изготвена след мащабно представително проучване сред ученици на възраст 17-19 години от цялата страна, половината от книгите са класики, ценени и от по-големите поколения. Останалите 9 заглавия са разделени почти поравно на съвременна, високо стойностна литература, близка като стил на писане до класическите образци, и бестселър хибриди без особена литературна стойност, добили популярност чрез киноверсиите си, което показва интересна динамика на изграждането на вкуса на младите българи. В класацията присъства само един български автор – Антон Дончев с „Време разделно“. Ето и какъв съвет даде той на учениците по време на дискусията: „Всеки един автор сваля на земята космически кораб, пълен със спящи герои. От вас зависи да ги събудите. Те чакат вашия поглед, внимание и любов, за да споделят историите си.“


Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, и Вяра Анкова, генерален директор БНТ

Просветният министър Красимир Вълчев поздрави организаторите на кампанията и сподели убеждението си, че вложеното в четене време има огромна възвращаемост и полза. 

„Кампанията, която започнахме заедно с в. „24 часа“ и всички вас миналата година, се разви и продължи. VIVACOM подкрепя множество културни, образователни, социални и спортни проекти и инициативи и във всичко, което правим, се стремим да има надграждане и устойчиво развитие, така че постепенно да създаваме традиции, да постигаме резултати и реално да влияем върху обществените нагласи. Това е и основната цел на кампанията – да насърчим четенето, но и диалога между поколенията, да прочетем списъка на 18-годишните и да потърсим изводи за техните ценности и перспективи“ – допълни Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации“ във VIVACOM.

През лятото кампанията ще продължи с различни инициативи, част от литературни събития, а през следващите месеци на страниците на в. „24 часа“ ще бъдат публикувани най-интересните коментари и анализи за избора на младите, разкриващи техния профил, мироглед и ценности през литературните им избори.


Представяне на „18 книги на 18-годишните" – (от дясно наляво) Борислав Зюмбюлев, главен редактор в. „24 часа", Веселка Вуткова, директор „Корпоративни комуникации" на VIVACOM, Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, Людмила Филипова, писател, Антон Дончев, писател, Румяна Коларова, бивш министър на образованието и науката

Най–висока средна скорост за сваляне (download) за 4G мрежа от януари до септември 2017 г. и Speedtest награда за мобилна мрежа за първите шест месеца на 2017 г. Резултатите се основават на анализ, проведен от Ооkla чрез Speedtest. За повече информация: www.vivacom.bg.

More Viva 4 U