Култура

Изложбата “Palais Potemkine” и в София

19-05-2017 Текст: View Sofia/Зорница Митин Фотография: View Sofia/Зорница Митин 19
Добави коментар
Предишна снимка
Предишна снимка

Вчера,19 май, в Националната галерия официалното бе открита изложбата “Palais Potemkine” (Палат Потьомкин), организирана от „Перно Рикар” /в София до 20-ти август/. Тя представя селекция съвременно изкуство на артисти, номинирани или носители на Наградата на Фондация „Рикар“.

В откриването участие взеха Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, Слава Иванова, директор на Националната галерия, Колет Барбие, директор на Фондация Рикар, Мирослава Симова, изпълнителен директор на Перно Рикар България и Емил Урумов, куратор на „Palais Potemkine“.

Селекцията от включени артисти включва следните имена: Mathieu K. Abonnenc, Bertille Bak, Stéphane Barbier-Bouvet, Julien Bismuth, Cyprien Gaillard, Louise Hervé & Chloé Maillet, Stefan Nikolaev, Lili Reynaud-Dewar, Jimmy Robert, Bruno Serralongue, Marie Voignier, а изборът им е мотивиран от многообразието на темите, които ги вълнуват и преодоляването на всякакви географски, стилистични или тематични граници. Техните изследвания и сътрудничество ги отвеждат до страните от бившия Източен блок, отвъдморските територии, бившите колонии, градски или отдалечени райони във Франция и по света.

В рамките на изложбата ще бъдат включени пърформанси и програма от разговори, въведение в съвременното изкуство: Потьомкинови села, по света и у нас в сътрудничество с фондация OPEN ARTS Foundation и SARIEV GALLERY Contemporary.

„За нас от Перно Рикар, реализацията на проекти, като тази изложба, е пряко свързана с мотото на компанията ни -“Сreateurs de conviviаlite“. То изразява нашето желание да популяризираме културата на споделяне – не само на приятни моменти, но и на идеи и ценности. „Палат Потьомкин“ е един от многото актове на Перно Рикар България да насърчава и подпомага достъпа до качествено съвременно културно съдържание, да развива проекти от сферата на изкуството и да насърчава художественото сътрудничество между артисти в унисон с ценностите и дейностите на нашата компания по целия свят.“, коментира старта на изложбата Мирослава Симова.

Основана през 1999 г., наградата на Фондация „Рикар“ е първото отличие за млади таланти в сферата на съвременното изкуство и една от най-престижните подобни награди в Европа. Всяка година фондацията отправя покана към независим куратор, който да организира изложба, представяща работата на съвременни артисти от френската сцена. Жури, в чийто състав влизат колекционери, директори на музеи и куратори от предишни издания, присъжда награда на един от участниците - закупуване на негово произведение, което след това се дарява на Centre Pompidou и се представя в постоянните му колекции, както и във финансирането на проект на лауреата в чужбина.

Куратор на „Palais Potemkine“ е българинът Емил Урумов, който живее и работи в Париж. Настоящите му изследвания и бъдещи интереси включват политическата природа на изложбените пространства, пропускливостта между ролята на куратора и артиста, нестабилната форма на кураторството, връзката език - изкуство и контекстът, който съпътства съвременните изложби, като писането на критика и информация за медиите.

Всяка събота от 4 до 5 следобед изложбата ще има специален тур със студенти от Национална Художествена Академия. Тук  можете да откриете цялата програма, а екипът на ViewSofia успя преди това да си побъбри на „ти” с куратора й.

V.S.: Какво ти се иска да кажеш на публиката на тази невероятна изложба, което трябва да се знае?
Е.У.:
Това, че имах голямото желание в изложбата да има исторически български картини, но не можа да се случи, за което съжалявам. Разбира се имаме българско участие в лицето на Стефан Николаев, който живее и твори в Париж от 25 години. Той участва в нея и като български, и като френски художник. Всеки месец е тук, продуцира и помага на други артисти. В събота, заедно с Бурино Сералонг, ще проведат беседа между 14 и 17 часа с ценителите на тяхното изкуство.

V.S.: Как реши да бъдеш куратор?
Е.У.:
Станах куратор по малко заобиколен път. Докато все още бях в Пловдив, се интересувах от фотография и заминах там с идеята да я изучавам. Да, следвах известно време визуални изкуства, в което имаше много неща, като медии, история и философия на изкуството, което е по-общо и изкуствоведско. И като цяло в тази сфера това ме заинтригува, което допълних с магистратура по наука на музеите. След което се насочих към професионално обучение в Париж 1, Сорбоната, с кураторство и организация на изложби. Интересува ме позицията на куратора като наблюдател, който не е артист, но е силната връзка между организацията на изложбата и артистите. И това ми е изключително интересно.

Фотографията разшири кръгозора ми, наистина, но докато се занимавах само с това, попаднах в конкретни кръгове, в които някак всичко достигна едно ниво и остана ограничено. А цялостната тема на изкуството е много по-отворена, широка и с по-голям поглед върху нещата.

V.S.: Какъв ще станеш, като пораснеш?
Е.У.:
Аз вече съм пораснал. Половината от живота ми мина във Франция. Надявам се, поне за момента това е професионалната ми амбиция, да продължавам с кураторските проекти на различни места.

V.S.: Като отиде там, сам ли беше?
Е.У.:
 Да, абсолютно сам, с първоначалната идея да следвам 2-3 години, но нещата се развиха по друг начин, и останах.

V.S.: Успя ли да намериш приятели във Франция?
Е.У.: 
О, да! Отначало беше до някаква степен трудно, но с университетската среда се запознах с много хора, а в арт-обкръженията имам много професионални приятелства, така че – напълно да.

V.S.: А имало ли е промяна в поведението на французите, когато са разбирали, че си чужденец и откъде си?
Е.У.:
Като култура французите са по-различни от нас. Да, думата „шувенизъм” произхожда от Франция. И – да, има я тази повърхностна дипломация и любезност, но бих казал, че по различен начин това е валидно за всяка една държава. Би било добре да се говори френски във Франция, наистина, но и с английски или жестикулации човек пак ще успее да се справи. Всичко е въпрос на вписване в друга културна среда, това е. За французите също някои неща, с които се сблъскват в България, макар и да е една доста любезна страна, са им трудни. Така че това е двустранно, просто е изразено по различен начин.

V.S.: Къде е повече ТВОЕТО място?
Е.У.:
Всяко място си има своите интересни или негативни неща. Париж, все пак, е един голям град, по-анонимен, скъп и е изключително интересно място за култура, защото има много културни институции и интригуващи хора. Но ми е много приятно да правя проекти и в България, като например кадъра на „Нощта на музеите” в Пловдив, е мой, кино „Космос” и др.

V.S.: Мислиш ли да се връщаш в България?
Е.У.: 
Засега не, защото от професионална гледна точка намирам, че начинът, по който функционира изкуството, в България за съжаление е много дезорганизиран и няма достатъчно интерес, пари и донякъде ноу-хау. Поради което проектите се раждат по изключително труден начин.

Коментари 0

Добави коментар

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си.
Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

    Регистрация / Забравена парола

Питай ме, Питай ме

Здрава коса през лятото? COCO ни дава отговора...

Здрава коса през лятото? COCO ни дава отговора...

06-07-2017

Въпрос:

Здрава коса през лятото? COCO ни дава отговора...

Отговор:

Всички знаем какви красиви къдрици ни прави солената вода, но май ще се окаже доста вредна за гривата ни. Ето и няколко съвета как да се грижим за косата си след плаж... Прочети... 

Item of the day

Фаталното привличане

Виж още
Фаталното привличане

Жълт бутон

8–годишният син на Наоми Уотс иска да е момиче?

8–годишният син на Наоми Уотс иска да е момиче?

Виж още