Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 22.05 - 28.05

Големите любовни истории: крал Харалд и Соня

Тази невероятна кралска чета преминава през огън и вода, за да защитят правото си да бъдат заедно...

Celebrities преди 1 година

Този социално неравностоен брак се превръща в един от най-здравите сред монарсите, толкова устойчив, че дори рождените дни на Харалд и Соня днес се празнуват на една дата – с няколко месеца след истинския му ден на раждане и няколко месеца по-рано от нейния.

През 2016 г. в Норвегия с размах отбелязват 25-годишнина от деня на коронацията на норвежкия крал Харалд V и кралица Соня. А на 9-ти и 10-ти май с не по-малък размах се отбеляза 80-годишнината на една от най-ярките семейни двойки сред действащите монарси. Любовната им история всъщност започва преди повече от половин век или точно 53 години до днес.

Сегашният крал на Норвегия има зад гърба си доста наситена биография, дори когато става въпрос за управлението на страната. Самото раждане на Харалд е знак на това, че на него му е съдено да стане велик крал на народа си.

В продължение на векове Норвегия е в съюз ту с Дания, ту с Швеция, затова се получава така, че Харалд става първият за 567 години наследник принц, роден не някъде в чужбина, а в тази страна, която му предстои да управлява. Наистина, налага му се да чака момента на коронация 54 години, а до този момент животът на бъдещия монарх е пълен с приключения, достойни за холивудски сценарий: чудесното спасение по време на Втората световна война, обучение в Оксфорд, участие в Олимпийските игри и, накрая – сватба с жена от простолюдието, заради която той е готов да се откаже от трона. Но, всичко по реда си.

Бягство и завръщане

И така, на 21 февруари 1937 г. Норвежката монархия придобива наследник, още повече роден на родна земя. Получавайки независимост през 1905 г., Норвегия се надява да избегне участие във войната, разгоряла се в Европа в края на 30-те години. Само че, обявеният неутралитет не спасява страната от инвазията на нацистка Германия през април 1940 г.. 3-годишният Харалд със сестрите си и майка си са евакуирани отначало в Швеция, а от там – в САЩ, където остават до края на Втората световна война. В същото време дядото и бащата се местят в Англия, където оглавяват правителството на Норвегия в изгнание.

Тържественото завръщане на кралското семейство в Осло през 1945 г. е един от най-ярките спомени от детството на Соня Харалдсен: море от хора по улиците на града, и тя сама, в костюм на скаут, радостно приветства младия принц и неговото семейство. Кой би могъл да си помисли, че тази първа среща е между бъдещата кралица на Норвегия с нейния съпруг?


1956 г., принц Харалд в Норвежката военна академия

Спортист, умник и красавец

Завръщайки се в родината си, Харалд отделя огромно влияние на учението и спорта. След завършване на училище той постъпва в Норвежкото кавалерийско училище, а през 1959 година продължава образованието си във Военната академия. Вече бъдещ престолонаследник, Харалд служи една година в армията, а след това отива в Оксфордския университет, където изучава обществознание, история и икономика.

Друга страст на Харалд е, и си остава, параходството, страстта към което той получава в наследство от баща си. В списъка с постигнати резултати на Харалд е записано и участието му в Олимпийските игри през 1964, 1968 и 1972 г. (през 1964 г. той дори има честта да носи знамето на страната си на Игрите в Токио), както и участия в няколко европейски и световни шампионата.


1974 г., тогава още престолонаследникът Харалд и принцеса Соня на сватбата на шведската принцеса Кристина

Любовта, победила системата

Казват, че Принц Харалд и Соня Харалдсен са на по 22 години, когато двамата се запознават лично на парти през 1959 г. И макар тя да е само продавачка в магазинчето за дрехи на баща й, амбициите й и целеустремеността й не никак малки. Не, тя не ловува богати мъже, а още по-малко си мисли за принц, доколкото неравностойните бракове в Норвегия по това време не са практика. Соня обожава да шие и има намерение да стане моделиер. На 17 години тя отива да изучава история на костюма в Швейцария, след това заминава за Англия да учи икономика. И във всяка страна задължително учи езика. Така образованието на младата продавачка е напълно изискано, а най-важното – не е купено с парите на татко, а е придобито благодарение на личните й амбиции и таланти.

Освен това Соня е закоравяла спортистка: през зимата в задължителната й програма влизат ските, а пред лятото се отправя по реките с лодка. Сърцето на Харалд на практика капитулира веднага. Но ето че баща му се оказва по-корав.


Кралската сватба на принц Харалд и Соня на 29 август, 1968 г.


Принц Харалд с годеницата си Соня, 1968 г.

„До последния момент не вярвах, че сватбата ни ще се състои“, спомня си много по-късно кралица Соня. Нищо странно: тайният им романс продължава девет години. Таен, защото бащата на Харалд, крал Олаф V, е категорично против синът му да има отношения с жена от простолюдието, колкото и прекрасна да е тя. Уморен да се пазари с баща си, престолонаследникът Харалд заявява, че или ще се ожени за Соня, или ще остане ерген цял живот, което автоматично би лишило трона от наследник. Според други източници Харалд по принцип имал намерение да се откаже от правото си на наследство на престола, ако баща му не одобри избора му. Не е известно какво точно е казал синът на баща си, но тези думи карат Олаф V да се обърне за консултация към Президиума на Норвегия, към парламентарните лидери и правителството на страната. По ирония на съдбата, през 1960 г. Олаф е един от тези монарси, които не отиват на сватбата на британската принцеса Маргарет с обикновения й годеник, смятайки подобно действие за недостойно.

Трудно е дори да си представим на какво височайшо ниво се е решавала съдбата на двамата влюбени. Но на тях им провървява: силните в света решават проблема положително, отчитайки факта, че тези отношения са проверени във времето, а също и многобройните достойнства на избраницата на принца за популяризирането на монархията в тази страна. Отчита се, че този морганатичен брак би бил дори полезен.


Кралската сватба на принц Харалд и соня, 1968 г.

Тънкостта на момента: към 1968 г. норвежците вече са успели да се затъжат по кралицата, та нали Олаф много години е вдовец (той овдовява още като принц, през 1954 г.), а Харалд е ерген. Така че, появата на крехката и изтънчена Соня в този мъжки дует прави на норвежците огромно впечатление.

Сватбата на Харалд и Соня според нивото на народната еуфория надминава дори „кралската сватба“ на Уилям и Кейт. На 29 август 1968 година Соня Харалдсен става кралица на Норвегия под всенародното ликуване на поданиците. А на 17 януари 1991 г., когато Харалд е коронован, Соня става първата в историята на кралството кралица на Норвегия заради съпружеското право. И неведнъж успява да докаже, че по-добра от нея поданиците й едва ли можеха да имат.


Принц Харалд и Соня Харалдсен, официанла снимка след обявяването на годежа, 1968 г.

Между другото, когато синът на Харалд и Соня, наследникът принц Хокон, също си избира за съпруга жена от простолюдието, родителите му, познавайки собствения си опит, не се съпротивляват дълго.

Необходимо е да отдадем дължимото на Харалд и Соня: те успяват да стигнат по-далеч от Олаф: съгласяват се синът им да се ожени за самотна майка, която не само е от простолюдието, но още и в младостта си е успяла да се заиграе с марихуаната.

И ако ще раздаваме звания на кралските двойки в различни номинации, то Харалд и Соня, без съмнение, са „най-спортната кралска двойка“. Или дори „най-екстремната“. Гледайки ги, оставаме с усещането, че тези двамата просто не мислят за себе си в категорията на възрастта. Например след операция на сърцето през 2005 г. Харалд се замисля дали да не престане да се щади. И какво прави 68-годишният крал? Зарязва цигарите и отива на шампионат на Европа по ветроходство в Швеция, където отборът му побеждава. В същата тази 2005 г. 68-годишната Соня става първа в историята на кралството, посетила Антарктида. Разбира се, тя не отива там просто така, а по работа: за да открие тържествено норвежката научна станция.

И още – съпрузите се увличат и по екотуризъм. Нетипично, но приятно хоби, дори за кралски особи, не мислите ли?


Кралица Соня по време на един от походите си


Кралското семейство на Великденския остров през 2014 г.


Кралското семейство сред феновете на Олимпиадата в Сочи, 2014 г.

Животът показва, че Харалд неслучайно се превръща в знаков крал на Норвегия. Умен, спортен тип, красавец, обикнал достойно момиче от народа, и готов да се отрече дори от титлата заради любовта си. Затова и той има големи заслуги за небивалия ръст на популярността на монархията в страната. Той управлява в обкръжението на любящи деца и внуци, ръка за ръка с обожаваната от него жена, за която не съжалява, че се е оженил нито веднъж през всичките тези години.


Кралското семейство принцеса Мете-Марит, принц Хокон, кралица Соня и крал Харалд V

More Celebrities

Внезапно слабичката Кейти Пери и пак ли за онова лекарство става въпрос

Celebrities преди 1 ден

Кейти Пери и силно вталената й фигура, демонстрирана в прозрачна мрежеста рокля на музикалните награди iHeartRadio 2024 възбудиха добре познатия ни шум около "обичайния заподозрян" - Оземпик. 

Pre-Fall 2024 на Dior и всички звездни гости на Мария Грация Кюри

Celebrities преди 1 ден

На 15 април в Ню Йорк беше показана предесенната колекция на френската модна къща Dior. Творческият директор Мария Грация Кюри събра на първия ред куп на шоуто в Бруклинския музей куп звездни посланици на марката.