Следва

"Възвишение" на Виктор Божинов тръгва по кината на 10 ноември

Седмицата в СТЪПКИ: Къде, какво и защо от 22 до 28 май

2 години, 60 кирилски букви, с които започват 60 думи, на които 60 известни личности от българския културен елит дават 60 кратки определения – художникът Дамян Дамянов представя проекта си „Под езика“...

Events преди 6 години

Изложбата: 

2 години, 60 кирилски букви, с които започват 60 думи, на които 60 известни личности от българския културен елит дават 60 кратки определения – художникът Дамян Дамянов представя проекта си „Под езика“.

Графичният експеримент стартира онлайн през 2016 г., но във второто си издание се пренася и на хартия – както под формата на книжно тяло, така и в изложба, която ще се състои по време на Пролетния базар на книгата в НДК от 23 до 28 май.

На 21 април 2016 г., почти месец преди Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, художникът Дамян Дамянов стартира във фейсбук авторския си проект „Под езика“ – графичен експеримент, посветен на кирилската азбука. Типографският проект изследва и трансформира познатите ни букви – на пръв поглед абстрактните буквени знаци, които Дамянов изобразява графично, оживяват в своеобразни идеограми. Всяка от трийсетте кирилски букви не само подсказва или илюстрира по лаконичен начин значението, но и поставя началото на различна дума. Думите, на които Дамянов се спира в „Под езика“, са както с непреходна актуалност – често употребявани в устната и писмената реч, така и утвърдени или налагащи се чуждици, тъй като според автора „именно те обогатяват най-интензивно езика ни през последните години и показват, че той е жив организъм, който непрекъснато се развива“.

През 2017 г. „Под езика“ излиза извън мрежата, прераствайки в социален експеримент. След като изобразява нови 30 идеограми, Дамянов кани 60 представители на българската култура – известни писатели, журналисти, художници, преподаватели и др., да дадат кратко определение или интерпретация на шейсетте думи. Дефинициите варират от речникови конструкции, афоризми и стихове, до много кратки истории и импулсивни словесни реакции. Всичко това намира израз не само във фейсбук страницата на художника, но и в книжно издание, което Дамянов ще издаде за 24 май. В типографската книга „Под езика“ ще бъдат публикувани всички 60 идеограми от 2016 и 2017 г., както и определенията им от взелите участие в проекта. Успоредно с излизането на книгата, по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Дамянов планира изложба на шейсетте идеограми.

Изложбата „Под езика“ е част от културната програма на тазгодишното издание на Пролетния базар на книгата и може да бъде видяна от 23 до 28 май в НДК (полуетаж „Изток“) от 10:00 до 20:00 часа. Официалното й откриване е насрочено за 24 май от 14:00 часа на сцена на Пролетния базар – полуетаж „Изток“. 

Сетивният Концерт: 

Сетивният концерт прилича на дворец-лабиринт. За да достигнеш до сърцето в центъра му, е необходимо да изминеш път, по който преживяваш притихване, припомняне, забавяне и... изчезване. При завръщането обратно е възможно пренаписване в съответствие с астрологичната картина на момента, съчетана с нарастващо усещане за безграничност.

Концертите на SHAMANI TRIO са редки събития, осъществявани на необичайни места с ограничена публика, която преминава през сетивен процес който приготвя тялото и съзнанието за необикновено пътуванe. Създадени във взаимодействие с Театъра на сетивата София и Института за изследване на Тишината, те са в истинския смисъл дълбоки ТИШИНАВТСКИ преживявания.

Сетивнният концерт използва методите на театъра на сетивния лабиринт, за да приготви и настрои фината чувствителност на публиката за музиката на Shamani Trio, която винаги е непредсказуема, спонтанна и случваща се само Тук и Сега. Това е един концерт-ритуал, отвъд вербалната комуникация, при който тялото се оставя да си почине,а съзнанието поема по вълните на космически звуци, които отвеждат далеч...

ОТВЪД ДУМИТЕ съществуват безкрайни възможности за общуване чрез сътворчество, случващо се в Настоящето. Музиката на SHAMANI TRIO чертае висините, които това сътворчество може да достигне.

SHAMANI TRIO са виртуозният ромски цигулар Венци Такев, световния шампион по бийт бокс Skiller и музикалният експериментатор Balkan Scientist.

Сетивният концерт на SHAMANI TRIO ще се случи на 23 май във Vertigo Tower.
Влизането на публиката става в две групи – от 18:30 и 20:00 ч. Продължителността на сетивния концерт е 1ч. 30 мин.

Местата са ограничени, затова е необходимо предварително записване на място и закупулане на билет чрез pегистрационната форма тук>>

ЦЕНА на БИЛЕТА: 40 лв.

Предизвикателството: 

Сетивните градски пътувания представят една необичайна гледна точка към града и неговите измерения. Пътувания, в които се достига по-голяма дълбочина на осъзнаване и преосмисляне на пространството вън и вътре в нас. Пътувания, в които си едновременно воден и водещ в лабиринт от символи и образи в самата тъкан на града, където сградите стават декори, а минувачите актьори в едно своеобразно представление, случващо се единствено ТУК и СЕГА.

Създадени от „Театър на сетивата София“ и Институтът за изследване на Тишината, сетивните градски пътувания се случват ОТВЪД ДУМИТЕ като същевременно въвличат и провокират всичките сетива на участниците (зрение, обоняние, слух, озесание и вкус).

Това са пътувания за експериментатори, за откриватели и за всички, които търсят поетичното измерение на живота около нас. Пътувания, които ти помагат да забавиш темпото, да спреш времето и дори да се изгубиш напълно. Колко далеч ще стигнеш, зависи от теб.

Сетивните градски пътувания се случват на предварително определени дати, а маршрутът им е тайна, която се разкрива само на пътуващите. Това са сетивни преживявания за група от макисмум 12 човека, които в зависимост от формата си траят между час и половина до пет часа.

Както на всички останали проекти kа "Театър на сетивата София" е необходимо предварително резервиране на място чрез регистрационната форма на сайта.

ПРЕДСТОЯЩИ ДАТИ за сетивни пътувания са 27 и 28 май 2017 г. от 14:00 до 18:00

ЦЕНА на пътуването: 60 лв.

Другата изложба: 

На 25 май от 18.30ч. в арт галерията за мода ZIP СТУДИО на ул. „Уилям Гладстон” 20-22, ще бъде представена лятната колекция на изявени български дизайнери.

Какви са летните щрихи на авторите, можем ли да превърнем най-слънчевия и цветен сезон в тренд и да изглеждаме свободни и волни в облеклото си; да се опитаме да забравим за кратко задължителния стил на офиса и да си подскажем, че лятото е на вратата и не чака дълго.

Но най-вече да изглеждаме уникални, стилни и артистични, това е търсенето и мотива за работа на дизайнерите: Яна Дворецка, Диляна Иванова, Георги Флоров, София Моканова, Славина Петрова, Динка Касабова, Милена Начева, Мая Каранешева и студията C-AJOURE, YEDA, ZANADALI, PROTOTYPE 23, MARKATО, ANTONIN, BISS, MINTY, VESTITI, ROSES OF THE QUEEN’S DOG и др.

Красивите бижута на Антоанета Рамджулска, Николай Сардъмов, Виктор Павлов и още други, ще завършат шика на дизайнерската изложбата „Летни щрихи”.

Повече информация на фейсбук страницата, както и сайта на ZIP СТУДИО.

И още една изложба: 

Дилемата пред нас се повтаря – дали да съзерцаваме творбите от предстоящата изложба, преди да разговаряме с художника или да се впуснем в творческо интелектуалните пространства чрез разговор.

С изложбата на Христо Харалапиев избираме първото – творбите му, мълчаливи, горди и причудливи ни повеждат във вълнуващият пролом оформен между Скултурата и Рисунката. Като река, въображението и ръцете на художника са минали през земята, метала и хартията и са създали скултурите и рисунките които днес представя нашата галерия.

Тук са Човекът, Скалата, Водата. Тук са Мъжът и Жената и Арката под която минават – за да се съберат или да се разделят, за да бъдат себе си или другия. За да съществуват заедно или поотделно. Изложбата на Христо Харалампиев можем да гледаме по два различни начина. Изложба, като едно цяло, самата тя като произведение на изкуството с единността на скултурите и рисунките и на отношенията помежду им – това е концептуалната и естетичска новост на изложбата. Но можете и да я разглеждаме като отделни произведения – те нямат наименования. Това художникът е оставил на нас, на нас, на очите които довършват творбата. Погледнати от различни страни от скултурите изникват различни форми и образи – женско тяло, възвишение, планински проход, част от скала... Рисунките също ни подават различни образи – женско тяло или част от планински пейзаж, спокойствие и сигурност или затишие пред буря... Художникът е минал по трудния път на противоречието, на съмнението, на отричането и приемането, на контакт със социума и усамотението и с тази изложба ни предава едно усещане за постигнато Равновесие. То идва от една страна от съвършенството на формите (скулптурни и рисунъчни) и съотношенията между тях и от друга страна от перфектно изведения и завършен материал. Няма нито милиметър случайност в металната или хартиена повърхност. Всичко е минало през мисълта и ръката на художника. И ако по първо усещане бихме казали, че Христо Харалапиев е експресионист, тъй като изображенията и формите в творбите му ни водят в пространството на емоцията и на чувствата, то веднага се появява и усещането за натурата, за рационалното, които го доближават до подхода на Архитекта и желанието да конктролираш целия процес, да не позволяваш на чувствата да те завладеят и да те направят непредвидим. При Христо Харалампиев емоционалния и рационалния подход вървят заедно и от техния диалог се раждат красивите творби, които ще видим в галерия Нюанс.

Излжбата продължава от 25 май до 11 юни. Вернисаж - 25 май  – от 18.30 ч. до 20.30ч.



Албумът: 

Колумбийската суперзвезда Шакира е готова с новия си студиен албум El Dorado, който ще излезе на 26 май. У нас албумът ще се издаде в деня на световната премиера от Вирджиния Рекърдс/Sony Music и е наличен за предварителни поръчки в musicmall.bg тук>>.

Албумът включва 13 песни и е сред най-чаканите студийни заглавия на годината. „El Dorado“ е кръстен на може би най-популярната легенда в колумбийския фолклор: „Елдорадо“ – Свещеният Граал за търсачите на злато или митичният и неоткрит „Златен град“.

На 12 май Шакира представи и официалното видео към новия си сингъл “Me Enamoré”, част от албума като певицата е ко-режисьор с Jaume de Laiguana. Той е автор на редица нейни видеоклипове („Loca", "Sale el Sol", Rabiosa, "La Bicicleta", "Chantaje" и други), както е режисирал проекти на Алехандро Санс и Енрике Иглесиас.



Студийният проект на Шакира включва и четирите издадени до момента сингли, привърнали се в световни хитове: “La Bicicleta” (The Bicycle), жизнерадостна смесица от ърбан звучене и колумбийския фолклорен ритъм „Валенато” в колаборация с Carlos Vives. Песента престоя 25 поредни седмици на първо място в чарта на Билборд - "Latin Airplay" и е сертифицирана с 5 пъти платинен статус на продажби в Испания. Следва изкушаващият хит “Chantaje” (Blackmail) с участието на колумбийския тийн идол Maluma и повече от 1.1 милиард гледания на видеото в YouTube, което го превръща в едно от най-гледаните латино видеа в цялата платформа. Сингълът също оглави първото място в чарта "Latin Airplay" и стана двойно платинен.

За радост на всички почитатели на чувствения стил бачата, Шакира издаде песента “Deja vu” с участието на Prince Royce, който стана #1 в чарта на Билборд - "Tropical Songs". Най-новият й сингъл “Me Enamoré” (I Fell in Love), посветен на голямата й любов – испанската футболна звезда Жерар Пике, започна стремглаво да се изкачва в класациите и вече е в Топ 5 на "Latin Pop Songs".

Другите песни, включени в албума “El Dorado”, са: “Nada” (Nothing); “Amarillo” (Yellow); “Perro Fiel” (Lap Dog) feat. Nicky Jam; “Trap” feat. Maluma; “Comme Moi” (Like Me) feat. French artist Black M; и “Toneladas” (Tons). За „El Dorado“ Шакира записва и три англоезични песни: “When a Woman”, “Coconut Tree” и “What We Said” с участието на канадската банда Magic!.



 

More Events

Изложбите в София: светско монументално изкуство или 125 години от рождението на Дечко Узунов

Events преди 1 месец

Дечко Узунов и днес продължава да привлича вниманието на изследователите с многобройните си творчески проявления. Освен в областта на изящното изкуство той се изявява и в монументалното. Разработва редица проекти в различни направления, вкл. стенописи, мозайки и витражи.